חצי השנה האחרונה הייתה מאוד מורכבת וחצי השנה הקרובה מסתמנת כמאתגרת לא פחות, אך לבני הנוער מבינכם היא תהיה מאתגרת כפליים: מבחני הבגרויות מתקרבים בצעדי ענק. אחרי האירועים שפקדו את מדינת ישראל, חזרתכם למערכת החינוך יצרה עבורכם פערים לא פשוטים לגישור, ולחץ נוסף בדרך להשגת ציונים גבוהים לא תורמת במקרה הזה. היוזמה החדשה של בנק לאומי בשותפות עם קרן רש"י ובהפעלת בית יציב, יחד עם אתר GOOL בגרויות מבקשת להקל עליכם, הנבחנים, ולסייע לכם בלמידה דרך מגוון רחב של ערוצים: מורים פרטיים, מרכזי למידה במספר מוקדים ברחבי הארץ ומרתונים של הכנה לבגרות – כל זאת ללא עלות.
שלושת כללי הזה"ב של איגור רונין, אחראי על מרכזי הלמידה הפרונטליים באזור הצפון, של בבית יציב, מבית קרן רש"י
זמן: הבסיס ללמידה נכונה
צרו לוח זמנים קבוע ללמידה בהתאם לכמות החומר שעליכם ללמוד למבחן. לוח זמנים מסודר יאפשר לכם לארגן את הזמן כראוי ולהימנע מהתעסקות בנושאים פחות חשובים בתקופת הלימוד. במהלך התכנון, השקיעו מחשבה נוספת על כמה שעות תרצו להקצות לכל נושא. נסו לתת עדיפות דווקא לנושאים שבהם יש לכם יותר קושי, כדי להבטיח שתוכלו להתמקד בהם בצורה הטובה ביותר.
התאמה: בנו תהליך למידה שיתאים לכם ולא להיפך
התאמה אישית של תהליכי הלמידה למבחן תעזור לכם ליצור תכנית לימודים יעילה. השתמשו בטכניקות למידה שונות כמו: קריאה, רישום פתקים, הקלדת סיכומים, שימוש במדיה ועוד. הכירו את נקודות החוזקה והחולשה שלכם, תכננו את שלבי הלמידה, קבעו מטרות מדויקות, חלקו את החומר ליחידות קטנות וקבעו מועדים לסיום כל יחידה. על סביבת הלמידה שלכם להיות נטולת גירויים והפרעות ככל הניתן, וזכרו להצטייד במזון ומים.
בריאות: נפש בריאה בגוף בריא היא לא עוד סיסמה
בין כל הקריאות והסיכומים, אל תשכחו לתכנן זמן גם למנוחה, תרפיה או פעילות גופנית. המאמץ הגופני והנפשי עשויים לשפר את יעילות הלמידה ועיבוד המידע שלכם. שימרו על איזון בזמן הלמידה וקחו הפסקות קצרות כדי לספק מנוחה למוח ובצעו פעילויות שאתם אוהבים. התמודדות עם סטרס ולחץ היא חלק חשוב מתהליך הלמידה. בריאות הנפש משפיעה על יכולתכם להתמודד עם הפערים ולשמור על רמה גבוהה של יעילות והתמקדות, וכן קשורה באופן ישיר ליכולת ריכוז, זיכרון והבנה.
עד עכשיו הבנתם מה כדאי לעשות לפני הבגרויות. יוחאי טוויג, מנכ"ל אתר GOOL מסביר מה לא עושים לפני המבחן.
אם אתם נמנים על אלו שלומדים לבחינה עד הדקה התשעים, כדאי לכם לחשב מסלול מחדש. טוויג מסביר כי לפני כל משימה דרמטית בחיינו, לרבות בחינת בגרות, הגוף שלנו נכנס ללחץ והביצועים שלנו לא יהיו הכי טובים. כדי לאזן את הלחץ שעלול להיווצר, לימדו לבחינה זמן רב יחסית. בערב שלפני הבחינה בצעו פעילויות מרגיעות כמו צפייה בסרט, ספורט או צאו עם חברים. רק לא למסיבה עד חמש בבוקר ובטח שלא למסעדה חדשה, במיוחד לא הודית (אל תשאלו איך אנחנו יודעים).
ביליתם? יופי. עכשיו הקדישו מספר שעות סביר לשינה טובה. חשוב! התעוררו כשעתיים לפני הבחינה על מנת לתת למוח זמן להתעורר (זה לא הזמן ללחוץ על נודניק). אחרי שקמתם וצחצחתם שיניים (אנחנו מקווים), איכלו ארוחת בוקר מזינה הכוללת את כל אבות המזון, לרבות פחמימות מורכבות כמו לחם מלא. אלו יעזרו לכם לאגור אנרגיה שתתן לכם בוסט בזמן הבחינה. חובבי גבינות ומוצרי חלב? עדיף שתפחיתו בכמויות בבוקר הבחינה, אלא אם כן בא לכם לרוץ לשירותים בכל דקה. עוד בקשר לתזונה נכונה – אמא מציעה לכם לקחת שוקולד לנשנוש בזמן הבחינה? תסרבו בנימוס. במקרה הזה העדיפו פירות יבשים או חטיף בריאות. שוקולד מעלה במהירות את רמת הסוכר בדם (גם במח שזקוק לסוכר כדי להיות חד) אבל היא גם יורדת במהירות. פירות יבשים מעלים לאט יותר את רמת הסוכר, אבל שומרים אותה גבוהה לאורך זמן".
השתדלו להגיע כ-45 דקות לפני תחילת הבחינה. כך יהיה לכם זמן לוודא את כל הפרטים הטכניים ותיכנסו רגועים לכיתה. טיקטוק, פייסבוק ואינסטוש זה כיף והכל, אבל גם מגבירים את הריגוש והאדרנלין. התנתקו מהרשתות החברתיות כשעה לפני הבחינה, זה יעשה לכם רק טוב.
ריטלין? לא בבית ספרנו, אלא אם כן עברתם אבחון ויש ברשותכם מרשם לנטילת ריטלין. אם לא, קחו בחשבון שנטילת ריטלין ללא מרשם היא עבירה על החוק. תלמידים רבים שרוצים לשפר ביצועים משתכנעים ומתנסים בריטלין לפני הבגרויות אך טוויג גורס בתוקף, ובמיוחד אם אתם לא מנוסים בכך, אל תעשו זאת!
ולסיום סיומת, אורנה כהנא, היועצת החינוכית של אתר GOOL בגרויות עם הטיפים שכל נער ונערה עם בעיות קשב וריכוז צריכים לקרוא לפני הבגרויות
ההכנה למבחני הבגרות היא לא פשוטה עבור אף תלמיד, במיוחד לא בתקופה הנוכחית. הלחץ התמידי והחרדות נמצאים בעלייה מתמדת, ועל אחת כמה וכמה בקרב תלמידים עם בעיות קשב וריכוז. אם גם אתם חווים קשיים בלמידה, הנה מספר המלצות שיסייעו לכם בדרך להצלחה.
בתחילת תקופת הלמידה, עדכנו את בני הבית ובקשו מהם בנימוס להתחשב בצרכים שלכם, לרבות שמירה על השקט. מכיוון שתקופה זו מאתגרת ומלחיצה, אל תתביישו לשתף את בני המשפחה בהרגשתכם ואלו לבטח ישתפו פעולה. עצה נוספת לשמירה על השקט וזה לא צחוק: שימו אטמי אוזניים. תודו לנו אחר כך.
מרגישים אקסטרה לחוצים? צאו לפעילות ספורטיבית לפני תחילת הלמידה. זו מייצרת אנדורפינים שמעניקים תחושת רגיעה. מקלחת קצרה אחר כך ואתם נינוחים, מוכנים ומזומנים לשבת ללמוד.
שינה ותזונה נכונה הן המפתח. זה ברור לכולם אבל תמיד חשוב להדגיש את זה. זה לא הזמן למקדונלד'ס. שמרו על תזונה טובה לאיזון רמות הסוכר בגוף והקפידו על שעות שינה מספקות שיתרמו לערנות מוגברת. כן, גם אם זה אומר להפסיק לשחק בפלייסטיישן מוקדם יותר מהרגיל.
בחרו בעצמכם את שיטת הלימוד שמתאימה לכם ולא להיפך. רק אתם יודעים מהי השיטה הטובה ביותר עבורכם ללימוד מיטבי של החומר. סיכום, קריאה בקול, דיון עם חבר ועוד אלף ואחת שיטות שכל אחד מכם יאמץ לעצמו ויעזרו לכם להפנים את החומר. אם אתם מתקשים בלמידה רציפה, עדיף לכם לתכנן את תהליך הלמידה בצורה שתאפשר לכם לקחת הפסקות קצרות שיעזרו לכם להתמקד בחומר ולא להתפזר בזמן הלימוד.
טיפ זהב: הגעתם להספק או מטרה שקבעתם לעצמכם? פנקו את עצמכם במשהו שיעשה לכם טוב כמו צפייה בסרט או סדרה אהובים, יציאה עם חברים או סתם לנוח. הרווחתם את זה ביושר!