פרויקט בגרויות לאומי, היוזמה המבטיחה של בנק לאומי וקרן רש״י, באמצעות בית יציב ובשיתוף אתר GOOL בגרויות, נערך לפתיחה. בני הנוער שישתתפו בפרויקט (מפונים ולא מפונים) ייהנו מפעילות חברתית ומהפוגה שתקל על ההתמודדות עם הלימודים לבגרויות בצל המלחמה, מרתונים שיחשפו בפניהם את כל הטיפים הסודיים של מבחני הבגרות, ומורים מעולים שיגרמו להם להבין את מה שהם לא הבינו עד כה. ההרשמה בעיצומה!
"אחד הדברים הבולטים סביב אירועי המלחמה הוא הסיפור של הנוער", אומרת מיכל כהן, מנכ"לית קרן רש"י, הקרן החברתית הגדולה בישראל הפועלת לקידום שוויון הזדמנויות ברשויות המקומיות בתחומי החינוך, התעסוקה והמשפחה. "יום אחרי שהחלה המלחמה כבר היינו בשטח עם 2,500 מתנדבים והקמנו בתי ספר ומרחבי חינוך בלתי פורמליים במלונות המפונים ובאופקים. ראינו איך המשפחות, שהפכו להישרדותיות, דואגות יותר באופן טבעי לילדים הקטנים, בזמן ששכבת הבוגרים לא בהכרח מקבלת תיווך של המצב ומענה אמיתי לצרכיהם. הבנו שבני הנוער זקוקים למסגרות לא קונבנציונליות, טיפול רגשי ופעילויות הפגה והכלה".
למידה שונה לבגרויות: רגעים להפוגה, להפסקות אוכל ופעילות חברתית
הפרויקט הייחודי מציע לתלמידים מפונים מהעוטף ומהצפון מרתונים של לימודים פרונטליים לבגרויות, לצד מרתוני זום הפתוחים לתלמידים מכל הארץ. מעבר לכך, בפרויקט ממתינים לכם גם מורים פרטיים בקבוצת וואטסאפ ייעודית, אליהם ניתן להפנות שאלות. כל הפעילויות הן חינמיות.
"למידה לבגרויות היא חלק מנורמליזציה, חזרה לחיים וחשיבה על העתיד", מסבירה כהן. "עבור מי שחוו את אסון השבעה באוקטובר מקרוב או עזבו את ביתם, ברור שיש כאן גם התמודדות עם סיפור רגשי ונפשי, ולכן בנינו את המרתונים הפרונטליים כך שיספקו 'סטינג' אחר של למידה, הכולל למשל למידה בקבוצות קטנות, רגעים להפוגה והפסקות לאוכל. גם המורים שגויסו לפרויקט מגיעים עם רגישות ייחודית על מנת שיוכלו להציע מענה אישי מעבר ללימודי מתמטיקה, אנגלית ולשון. המטרה שלנו היא לספק מעטפת שתהפוך את בני הנוער לפנויים ללמידה".
"רגישות מיוחדת לחסמים ולחרדות של התלמידים לקראת בחינת הבגרות"
מי שעומדת מאחורי האופרציה של פרויקט בגרויות לאומי היא עמותת בית יציב, הפועלת כחלק מרשת רש"י. בית יציב הוא בית חינוך ותרבות בבאר שבע, המציע מרכז הכשרה לעובדי הוראה ופעילות מכוונת מדעים וטכנולוגיה לילדים מגיל גן ועד י"ב.
לקראת המרתונים הפרונטליים של פרויקט בגרויות לאומי, אשר יחלו בחודש אפריל ויימשכו עד יוני 2024, בית יציב יפעילו כ- 11 מרכזי למידה ברחבי הארץ, בין היתר בתל אביב, באר שבע, טבריה, נהריה, אילת, שדרות ועוד. "אנחנו עובדים מול הרשויות המקומיות ובתי הספר ומגייסים מורים מובילים בתחומי הלימוד הרלוונטיים", מעדכן יוסי רון, מנכ"ל בית יציב.
"בנינו תוכנית פדגוגית שתועבר במסגרת ימי מרתון בהיקף של כ- 30 שעות. אנחנו שמים דגש על החוסן של התלמידים שחוו טראומה בחודשים האחרונים, ולכן מחלקים את הפעילות ללימודית לצד הפגתית - על מנת שאותם תלמידים יוכלו להביא לידי ביטוי את הרגשות שלהם. זה אומר שגם המורים מגיעים עם רגישות מיוחדת לחסמים ולחרדות של התלמידים לקראת בחינת הבגרות ובצל אירועי המלחמה".
לדברי רון, אחד מהאתגרים של היערכות למרתון הוא העובדה שתלמידים מאותם בתי ספר מפוזרים לעיתים בכמה מוקדים. "איתרנו את התלמידים מול בתי הספר, ניצור אתם קשר ובהתאם לכך, נקבע את מרכזי הלימוד הנוחים ביותר עבורם. את אותם בודדים שלא יוכלו להגיע פיסית, נפנה ללימוד מקוון".
למי המרתונים של פרויקט בגרויות לאומי יתאימו?
"המרתונים הם בגדר שיעורי תגבור והזדמנות לתרגל פתרונות לבחינות הבגרות, בדגש על ניהול זמן והבנת הנקרא. מי שיגיע למרתונים ירגיש יותר בשל לבחינה".
איך תלמידים מגיעים למרתון?
"ניתן להירשם באתר של פרויקט בגרויות לאומי. במקביל, אנחנו בקשר עם רשויות מפנות וקולטות שמעבירות לנו רשימות רלוונטיות של תלמידים. אנחנו ערוכים לקבלת כ- 2,700 תלמידים בקבוצות למידה קטנות של עד 15 תלמידים, ונעשה מאמץ לתת מענה לכל מי שיפנה אלינו".
"התלמידים רוצים לחזור למסגרת ולשגרה"
אתר הלימודים המקוונים הגדול בישראל, GOOL , עלה לאוויר לפני 16 שנה ויצר מהפכה בתחום הלמידה לבגרויות בעשור האחרון: במקום קורסים פרטיים ויקרים, אנחנו מציעים תכני וידאו מוקלטים המכילים את כל החומר לבגרויות במקצועות הליבה. "אנחנו עובדים עם מאות תיכונים ומשלימי בגרויות", מסביר יוחאי טוויג, מנכ"ל GOOL, "את כל החומר אנחנו מעבירים באמצעות סרטונים מקיפים של המורים הכי טובים שיש - ללא תלות בזמן או במקום. כלומר, אפשר ללמוד בכל שעה, מכל אמצעי - ובקצב שמתאים לכל תלמיד".
כיצד התחברתם לפרויקט בגרויות לאומי ומה אתם מציעים?
"נוצר חיבור מיידי, הדדי ואישי עם בנק לאומי למען הפרויקט. בעוד שרוב הלמידה ב-GOOL היא כאמור א-סינכרונית, הפעם נקיים מרתונים מקוונים מסונכרנים שאינם מוגבלים רק לאוכלוסיית המפונים. בכל מרתון ישתתפו מאות תלמידים מכל רחבי הארץ, כשהיתרון הגדול הוא שבכל מרתון ניתן להיות ממוקדים בחומר ולהפנות למורה שאלות".
האם התלמידים פנויים כעת להתמקדות בלימודים?
"בתחילת המלחמה הרבה תלמידים היו מבולבלים ולא אסופים, אבל כרגע הרוב כבר מאוד רוצים ללמוד ולחזור שגרה. הקושי שלהם הוא התמודדות עם לחצי התקופה ועם מחסור במסגרות מתאימות. אבל חשוב לסמוך על הדור הזה ולתת לו את הכלים כדי להגיע הכי רחוק שאפשר. בני הנוער לומדים בצורה ממוקדת ועניינית. כל אחד רוצה לסיים את פרק הבגרויות בחיים בצורה הכי טובה".
כיצד אתם נערכים למרתונים?
"גייסנו את המורים הטובים ביותר לפרויקט. הקמנו קבוצות וואטסאפ ייעודיות, בהן ניתן לשאול שאלות ולקבל תשובה ממורה מקצועי לאורך כל שעות היום כמעט. במרתונים יועברו דגשים מבחינות של השנים האחרונות והכוונה לגבי מה הכי חשוב לדעת כדי להגיע הכי מוכנים. אנחנו לא מלמדים חומר חדש אלא מחדדים מתוך מה שנלמד לקראת מבחני המגן והבגרות. כל מרתון יימשך כ-4 שעות ב-4 מועדים שונים, שכל תלמיד יכול לבחור מביניהם".
אחד ממורי GOOL שתפגשו במסגרת המרתונים הוא יוחאי אורלן, מורה ללשון והאיש מאחורי אתר מילימילים וערוץ העברית ביוטיוב. אורלן אחראי על הקורסים ללשון ב-GOOL ומכין את סרטוני ההדרכה באתר. "אני מכיר את הבגרויות האלו טוב מאוד. התחלתי את הדרך המקצועית שלי בכך שהכנתי ילדים לבגרות ברגע האחרון. לאחר מכן פיתחתי סרטונים של שעה, שיכולים להוסיף לתלמיד בבחינה עד 30 נקודות".
מה מתוכנן במרתונים של פרויקט בגרויות לאומי?
"כל מה שלא תמיד מלמדים במסגרות הרשמיות. בין היתר, נעבור על שיטות ממוקדות להצלחה בבחינה, בדגש על שאלות שאוהבים לשאול, ראשי תיבות שעוזרים לזכור חומר, גרפיקות פשוטות לשינון ועוד. נלמד כמה טיפים וטריקים לבחינה כמו מושגים שכיחים בבגרות וכיצד להשתמש בדף עזר שמקבלים, ובסוף כל סשן יהיה זמן לשאלות ולתרגול. מניסיון עבר, אחרי לימוד מרוכז כזה תלמידים בדרך כלל כותבים לי 'הסברת לי בכמה דקות את מה שלא הבנתי שנה שלמה'".
במסגרת פרויקט הבגרויות של לאומי, לקבוצת הוואטסאפ של אורלן הצטרפו עד כה כבר כ-400 תלמידים, שגם מקפידים לענות אחד לשני על שאלות בעברית ולעיתים מקדימים אותו. "האווירה מאוד נעימה ועניינית והגענו למצב של 'חבר מביא חבר'. אני מעניק סימון V על תשובות נכונות של תלמידים לתלמידים".
למי שעדיין מתלבט אם לגשת לבחינות הבגרות השנה, אורלן ממליץ לנצל את ההזדמנות ולהגיע דווקא עכשיו. "משרד החינוך בא לקראת התלמידים. הוא צמצם נושאים לבחינה, נתן יותר אפשרויות בחירה ומציע הקלות נוספות למפונים. אני שמח שיש לי אפשרות לעזור בפרויקט ושמח לראות תלמידים שלא מוותרים על הלמידה וההתקדמות שלהם".
הרישום לפרויקט בגרויות לאומי נמצא בעיצומו. להצטרפות למרתונים בזום בהילוך מהיר, למרכזי הלמידה לתלמידים מפונים, ולקבוצות הוואטסאפ עם מורה פרטי היכנסו לאתר "פרויקט בגרויות לאומי" >>