מאות אלפי ישראלים וישראליות יעבירו השנה את תקופת החגים בצורה אחרת מזו שהתרגלו אליה. בין אם ניכנס כולנו להסגר או שנוכל לחגוג ביחד, עוד ועוד משפחות בישראל יישבו השנה ליד שולחן חג ריק. כן, לא מדובר בהגזמה, בשעה שכ-800 אלף אנשים נמצאים מחוץ לשוק העבודה, קו העוני הולך ונראה מוחשי עבור יותר משפחות. ״לקט ישראל - בנק המזון הלאומי״ הוא ארגון ללא מטרות רווח העוסק גם בימי שגרה בהצלת עודפי מזון מחקלאות ומוסדות ותרומתו לאנשים שכל כך זקוקים לו. אלמלא הארגון, היה המזון המזין והטוב הזה נזרק לפח. גם אתם יכולים לסייע לאנשים שמצאו את עצמם בבת אחת רעבים ונאבקים בקו העוני. כדי להבין איך ניתן לעשות את זה ומדוע זה כל כך חשוב, שוחחנו עם גידי כרוך, מנכ״ל ״לקט ישראל״, שנמצא בעיצומה של הערכות הארגון לחגים.
״ב-15 במרץ עם פרוץ מגפת הקורונה ערכנו שינוי גדול מאוד בעבודת הארגון״, מספר כרוך. ״אחד הפרויקטים החשובים שלנו הוא הצלת ארוחות מבושלות. אנחנו אוספים את המזון ממגוון רחב של גורמים: בתי מלון, הסעדה מוסדית, מסעדות של חברות הייטק וכמובן גם מצה״ל. כל הגורמים הפסיקו את עבודתם ביום אחד - בתי המלון נסגרו, הצבא וחברות הייטק עברו לארוחה בחמגשיות וההסעדה המוסדית לא חזרה עד היום. אם לפני הקורונה היו מגישים את הארוחות בצורה של מזנון, היום החברות מזמינות ארוחות וכך לא נותרים עודפים״. לצורך המחשת חשיבות הפעילות של ״לקט ישראל״, רק בשנת 2019, לפני פרוץ הקורונה, עבודת הארגון הצליחה להציל כ-2.2 מיליון ארוחות מבושלות (מהגורמים שצוינו לעיל) ועוד כ-15.5 אלף טון ירקות ופירות אותם אספו כתרומות של עודפים מחקלאים. המזון ה״עודף״ הזה הועבר ל-175,000 נזקקים מדי שבוע, באמצעות כ-200 עמותות הפועלות בכל רחבי מדינת ישראל.
איך מתמודדים עם שינוי קיצוני כל כך בין לילה?
״תבין, רק הפעילות של הארוחות המבושלות סיפקה מדי יום 9,000-8,000 ארוחות לנזקקים! הבנו שאנחנו לא יכולים לעמוד מהצד, במיוחד בתקופת הקורונה, כשמספר הנזקקים בה הלך וגדל לנו כל יום מול העיניים, והתחלנו לרכוש ארוחות בתשלום, בניגוד לתפיסה הכללית של הארגון שמאמינה בשימוש ב׳עודפים׳. עשינו קמפיין גיוס כספים מאסיבי בארץ ובחו״ל וכבר בחודש מאי הצלחנו לגרום לכך שמפעלים שעובדיהם יצאו לחל"ת חזרו לייצר מזון וסיפקו לנו 12 אלף ארוחות מבושלות ביום. חילקנו 50 אחוז יותר ארוחות מבושלות לעומת תקופה מקבילה בשנה שעברה, ועבדנו בשיתוף פעולה עם 340 רשויות, עמותות וגופים שונים לעומת 200 לפני המשבר״.
בחודשים האחרונים תיירות הפנים נמצאת בפריחה מסוימת, אני מניח שחזרתם לאסוף מזון גם שם.
״זה נכון, התיירות נפתחה וגם בסיסי הצבא חזרו להגיש ארוחות אבל עדיין לא הגענו לאיפה שהיינו לפני הקורונה. כיום אנחנו עומדים על משהו כמו 5,000-4,000 ארוחות לנזקקים שנאספות מהגורמים האלה ואת השאר אנחנו משלימים בארוחות שאנחנו רוכשים בכסף. בנוסף, כמות הנזקקים עלתה משמעותית - יותר קשישים וקשישות זקוקים למזון חם ועוד ועוד משפחות שבעבר אפילו לא דמיינו שיצטרכו להיעזר בנו, פונות אלינו״.
תרמו עכשיו ארוחת חג כדי שלכולנו יהיה חג שבע>>
לדברי כרוך העבודה המאומצת של ״לקט ישראל״ מראה תוצאות יומיומיות בשטח. ״בגלל הירידה בצריכה שנוצרה בין היתר כתוצאה מהמשבר הכלכלי וסגירת התיירות, לחקלאים לא היה למי למכור את התוצרת שלהם ובניגוד למה שקרה עם הארוחות המבושלות שם דווקא עלתה כמות התוצרת החקלאית שהצלנו. עד היום הצלנו וחילקנו 60 אחוז יותר עודפים לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה וכדי לסבר את האוזן - מדובר בלמעלה מ-7.5 טון של תוצרת שחולקה למי שזקוקים לה״, מתגאה כרוך בעבודה המאומצת.
אתם יודעים להעריך את התרומה הכלכלית שהפעילות שלכם מביאה לציבור?
״כמובן, אנחנו ארגון שהפעילות שלו ממומנת מכספי תרומה ופילנתרופיה בלבד, בלי שום סיוע ממשלתי. הערך של המזון שנציל השנה עומד על כ-200 מיליון שקל בעוד התקציב שלנו מתרומות עומד על 55 מיליון. יש פה יחס מדהים של 1 ל-4, כלומר על כל שקל שתורמים לנו, אנחנו מצליחים לייצר ערך של ארבעה שקלים. זה מבחינתי המקום לציין את הקרן המשפחתית של עו״ד ענבר ומריוס נכט (״נכט יזמויות פילנתרופיות״) שמסייעת לנו מאוד השנה ובכלל. הם פועלים ביחד איתנו ביזמות למען מגזרים ׳שקופים׳ בחברה הישראלית״.
עכשיו זה הזמן שכולם נרתמים
״לקראת ראש השנה אנחנו רואים דרישה אדירה לסיוע במזון למשפחות״, מספר כרוך בדאגה, ״אותן משפחות שהתנדנדו סביב קו העוני קודם ועכשיו חלק גדול מהן יצאו לחל״ת או פוטרו, זקוקות לאוכל. אם בחצי השנה הראשונה של משבר הקורונה אנשים עוד הסתדרו בזכות חסכונות קטנים ועזרה מחברים ומשפחה, עכשיו אנחנו רואים אנשים שקוראים לעזרה. למשל בחורה מקסימה ומוכשרת בשם נטליה, מוזיקאית וזמרת אופרה שנותרה בחוסר כל ומוכנה להיחשף כחלק מהקמפיין שלנו לגיוס תרומות והיא בעצם מהווה גם את ׳הפנים׳ לעוד עשרות מוזיקאים שפנו אלינו בבקשה לסיוע במזון. בכלל, למרות שבדרך כלל אנחנו עוסקים בסיוע באמצעות הצלת מזון בסיטונאות והפצתו לעמותות שמחלקות אותו, עכשיו הבנו שמדובר בעת ''מלחמה' וכל מי שפונה אלינו מקבל מענה״.
בימים הקרובים תתחילו לראות עוד ועוד דמויות מוכרות ברשתות החברתיות שיזכירו לכם את החשיבות שבנתינה ודאגה לאחרים, בהקשר הזה מציין גידי כרוך את ״ההירתמות המדהימה של כל עם ישראל שמתגייס בתקופה הזאת ורוצה לסייע״. מיכל אנסקי, עינת שרוף, דוד דאור, מיכאל אלוני, עדן חסון, רגב הוד, תומר קאפון, מאיר אדוני ועוד מפורסמים ומפורסמות רבים כבר התנדבו לסייע ל״לקט ישראל״ בגיוס כספים שידאגו לכך ששום משפחה בישראל לא תהיה רעבה בשולחן החג ושלכולן יהיה חג שבע.
״ברור לי שאנחנו לא נוכל להגיע לכולם לבד ואנחנו צריכים עזרה״, אומר כרוך בצער, ״בתקופה האחרונה אנחנו מסייעים אפילו לרשויות מקומיות, 45 כאלה, שכבר פנו אלינו בבקשה לעזרה לנזקקים בשטחן. כל מה שאנחנו מבקשים מאנשים זה לתרום ככל יכולתם. אנחנו רואים שה-15 שקלים שתרם אדם אחד מתחברים לעוד ועוד סכומים וביחד עם כספים שמגיעים גם מחברות וארגונים גדולים אנחנו מצליחים להביא שינוי משמעותי״. לסיכום, בזמן שאתם חושבים מה תלבשו בחג הקרוב, בין אם למפגש המשפחתי או לארוחה בזום, תזכרו גם את אלה שלא בטוחים האם יהיה אוכל על שולחנם. היכנסו לאתר של ״לקט ישראל - בנק המזון הלאומי״ ותרמו, כל תרומה נחשבת.