ארוחת החג המסורתית כבר מזמן חצתה את גבולות הקולינריה והברכות. עם כל הכבוד למה שיש בתוך הקנקן (או במקרה זה, הצלחת), הקנקן עצמו מסקרן הרבה יותר מתכולתו, במיוחד בעידן הרשתות החברתיות שבו שולחן החג שערכתם הופך במהרה לכרטיס הביקור שלכם בתור מארחים. אז איך עושים את זה כמו שצריך ונותנים לאורחים שלכם להרגיש שהם נמצאים בארוחה יוקרתית במסעדת גורמה מפוארת? הכול טמון בעיצוב.
לקראת החג שממש עוד רגע כאן, נפגשנו עם ענבר אדדי, מנהלת חנות "איקאה" בנתניה והמעצבת הראשית של הרשת, ושמענו ממנה כמה טיפים לעיצוב שולחן החג שלכם וקצת על הפריטים המיוחדים שאפשר למצוא באיקאה לכבוד חגי תשרי:
"אנחנו עם שאוהב לארח. החגים שלנו סובבים סביב אוכל ומרביתנו עורכים שולחן לא באופן חד פעמי אלא מספר פעמים בשנה", מסבירה אדדי. "אנשים תמיד מחפשים איך לחדש ולהביא משהו שונה מאירוח לאירוח מבלי לקנות מדי חג או אירוע כלים חדשים. לכן צריך לצאת קצת מהקופסה ולהיות יצירתיים".
איך עושים את זה? "אפשר להשתמש בכלים ובפריטים שיש לנו בבית ולעשות מגוון שילובים כך שבכל ארוחה שתארחו השולחן יראה חדש, מרענן ושונה מהפעם הקודמת שאירחתם. אפשר לייצר מגוון סגנונות מאותם פריטים ולעבור על קשת רחבה של עיצובים, משולחן מאוד נקי וקורקטי ועד שולחן שממש משמש כבמת תצוגה עם שכבות של צבע, קישוטים ורעש. המנעד באמצע מאוד מגוון ואפשר להשתמש באותו סט או אותו פריט גם כאשר רוצים לשמור על קו נקי, גם כאשר רוצים להתפרע וגם כשמחפשים איזון באמצע".
"אם בעבר השתדלו לשמור על קו נקי ואלגנטי של עיצוב, עם סט הכלים הקבוע שהיו מוציאים מהארון רק לכבוד החג, הרי שהיום החוקים השתנו ולמעשה אין חוקים. אנחנו בעולם של Mix & Match שבו הכול הולך. הערבוב יכול להיות במגוון דרכים, מהכלים או הכוסות, דרך הסכו"ם ועד קישוטים ששמים על השולחן כמו נרות או פרחים. הגיוון הזה מכניס המון תוכן ויזואלי לשולחן החג".
הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לערוך את שולחן החג שלכם בצורה מעוררת השראה:
- "סדרו את הכלים בשכבות, אחד על השני. אפשר להכניס מפית בצבע פשוט בין קערה לצלחת כדי לתת עוד עומק וצבע לסט".
- "השתמשו בפלייסמט (מצעית) לצלחות – זהו פריט די פשוט ושימושי שלא רק שומר על השולחן או המפה מפני לכלוך, אלא גם מוסיף צבע".
- "אל תפחדו להשתמש בפריטים ואביזרים כמו נרות, פרחים או צמחים. לפעמים עציץ קטן במרכז השולחן יכול להיות מוקד עניין מרתק ולהוסיף אופי יוקרתי לשולחן החג".
- "תנו טאץ' אישי לכל סועד – זה יכול להיות בדמות צנצנת רטבים אישית או אפילו נייר קטן עם הקדשה או שם האורח".
והנה 4 סגנונות פופולריים מתוך קטלוג שולחן החג של איקאה:
מודרני עם נגיעות קלאסיות
אחד הסגנונות הקלאסיים והנפוצים ביותר היום הוא הסגנון המודרני בשילוב עם אלמנטיים כפריים. "לעיצוב הזה אפשר להשתמש בפריטים בסיסיים שיש כמעט בכל בבית כמו כלים חלקים בצבעי שחור או לבן, סכום כסוף סטנדרטי ואלמנטים בעלי עיצוב כפרי כמו פלייסמט דמוי קש או מגש עץ. זהו עיצוב מודרני מאוד, אין בו צבעים בולטים והוא משרה אווירה חמימה של בית. מומלץ להוסיף לשולחן צמחייה ירוקה כדי להעשיר את תחושת הכפריות".
כפרי בניחוח סקנדינבי
סגנון פופולרי שהשתרש בשנים האחרונות בכמה מהמסעדות המובילות בארץ ובעולם הוא העיצוב הסקנדינבי-כפרי. "יש כאן מצד אחד אמירה מאוד כפרית בהשראת האיכרים שהיו יוצרים בעצם כלים מחרס או עץ בבית, ומצד שני העיצוב הסקנדינבי המפואר נותן לשולחן מראה שמשדר יוקרה, פאר והדר של מסעדות גורמה נחשבות". השילוב בין צלחות דמויות-חרס בצבע כחול, הסכו"ם המוזהב והעץ בצבעו הגולמי, יוצרים יחד שילוב מרתק בין הפשטות שבחיי הכפר ליוקרה של מסעדת מישלן.
שילוב בין מודרני לקלאסי
סגנון שבראש ובראשונה משדר ניקיון על מנת לתת מקום של כבוד לאוכל הצבעוני שתגישו. "זהו שילוב בין העיצוב הסקנדינבי לעיצוב המודרני", אומרת אדדי. "הצבעים מונוכרומטיים ולא מושכים את העין על כדי שעיקר המיקוד יהיה על האוכל. אם רוצים לעשות מחווה לחג, אפשר להוסיף אלמנטים עיצוביים כמו תפוח או רימון".
נקי, אלגנטי ויוקרתי
סגנון עיצוב שמטרתו לשדר יוקרה ופאר. גם כאן, ניתן להשתמש בכלים בסיסיים שיש בבית ובעיקר בכלים בצבע לבן בוהק שמשדר ניקיון ואלגנטיות. "הכלים כאן מאוד פשוטים ו'רגילים' אך ההעמדה שלהם בשכבות אחד על השני, השימוש בנרות שמשדרים משהו מאוד אלגנטי והפרחים במרכז השולחן שמכניסים קצת צבע, מקנים לסידור השולחן הפופולרי הזה ניחוח מאוד יוקרתי שמזכיר ארוחה במלון מפואר".