פחות מ-24 שעות נותרו עד פתיחת הקלפיות, ונדמה שסוף סוף המערכת מתעוררת. הקמפיינים העלו הילוך, הפוליטיקאים רצים ממיקרופון למיקרופון והרשתות החברתיות גועשות. אבל איך מרגישים המצביעים?
מדד "מצב הרוח הלאומי" של mako בודק בימים האחרונים איך מרגישים מצביעי המפלגות השונות. הגולשים נשאלים עבור מי הם מתכוונים להצביע ומה מצב רוחם (אופטימי, פסימי או אדיש) – ומגלים כיצד מרגיש מי שמצביע כמוהם וכיצד מרגיש מי שמצביעים למפלגות אחרות.
נכון ל-1.3 בבוקר (כל הנתונים בכתבה לקוחים מהנתונים שהצטברו עד מועד זה) נרשמו למעלה מ-90 אלף הצבעות: כשליש מהן של מצביעי ליכוד, שליש מצביעי כחול לבן, ושליש נוסף הנחלק בין יתר המפלגות. על פי הנתונים, מצביעי הליכוד מגלים את האופטימיות הרבה ביותר מבין כלל המצביעים: 81 אחוזים מהם מעידים כי הם אופטימיים, בעוד ש-7 אחוזים בלבד מגלים פסימיות. יש להניח שסקרי השבוע שעבר, בהם הליכוד עבר לראשונה את כחול לבן מאז שהחלו סקרי בחירות 2020, תרמו לאופטימיות הגדולה בקרב המצביעים שרואים את הניצחון בהישג יד.
גם מצביעי כחול לבן אופטימיים ברובם, אם כי בשיעור נמוך בהרבה – רק 50 אחוזים. למעלה משליש מעידים כי הם דווקא פסימיות. הנתון הזה דווקא עשוי לשחק לטובת כחול לבן, שיכולה להשתמש ברגשות הייאוש והפחד כדי לעודד את מצביעיה להתייצב בקלפי.
למעשה, בכל המפלגות נרשם רוב למצביעים האופטימיים, למעט מפלגה אחת: העבודה-גשר-מרצ. כמחצית מבוחרי רשימת השמאל המאוחדת הביעו פסימיות, כ-20 אחוזים טענו לאדישות, ופחות משליש נותרו אופטימיים. ייתכן שהפסימיות הזו תתבטא ביום הבחירות בנדידת קולות לכחול לבן.
ככלל, מצביעי גוש הימין-חרדים מגלים אופטימיות גבוהה הרבה יותר מזו של מצביעי מפלגות המרכז והשמאל: 78 אחוזי אופטימיות בממוצע בימין, לעומת 48 אחוזים בשמאל. בימינה וביהדות התורה נרשמו אחוזים דומים של מצביעים אופטימיים (65-68 אחוזים), ובש"ס המספר מתקרב לזה של הליכודניקים – 77 אחוזים. מעניין לבחון את מצב רוחם של מצביעי עוצמה יהודית: למרות המתקפות הגוברות מצד מנהיגי הימין ולמרות הסקרים שמותירים אותה מתחת לאחוז החסימה, הגולשים מגלים אופטימיות רבה (66%), ורק 16 אחוזים מהם פסימיים.
אחוזי ההצבעה במגזר הערבי אמורים לשחק תפקיד משמעותי בתוצאות הבחירות, ועל פי "מצב הרוח הלאומי" נראה שבוחרי הרשימה המשותפת יעשו זאת: 57 אחוזים מהם אופטימיים, מה שהופך אותם למצביעים האופטימיים ביותר בקרב מפלגות גוש המרכז-שמאל (וגם הכי פחות פסימיים: 26 אחוזים – שהם, בכל זאת, יותר מרבע מהמצביעים).
ישראל ביתנו, לשון המאזניים החדשה, מראה גם במדד סימני איזון כמעט מוחלט: מצביעים מתחלקים כמעט שווה בשווה בין שלוש הקטגוריות, עם נטייה קלה לאופטימיות. גם במובן זה ישראל ביתנו נמצאת בדיוק במרכז המפה הפוליטית, בין האופטימיות המזהירה של הימין לאופטימיות הזהירה של השמאל.
בקרב הגולשים שלא מתכוונים להצביע בולטת, כצפוי, הפסימיות הגדולה מכולם: כמעט מחציתם (46 אחוזים) הביעו פסימיות. 41 אחוזים מעידים על אדישות, ושיעור האופטימיים הוא הנמוך ביותר: רק 13 אחוזים. גם רוב המתלבטים מגלים פסימיות (45 אחוזים), אבל 19 אחוזים מהם בכל זאת שומרים על אופטימיות.
עוד לא השתתפתם בהצבעה? רוצים לראות את כל התוצאות? היכנסו ל"מצב הרוח הלאומי":