לאחר אירועי 7 באוקטובר, כשקהילות שלמות בנגב המערבי חוו את האימה מקרוב, היה ברור מההתחלה ששיקומן יהיה משימה מאתגרת ומורכבת הכוללת לא רק את שיקום את המבנים שנהרסו, אלא גם את חיזוק החוסן הנפשי והקהילתי של תושבי האזור. כבר בימים הראשונים לאחר הטבח, בתגובה למציאות המורכבת, הוקמה קרן "פועלים לתקומה" של בנק הפועלים במטרה לסייע לתושבים לבנות מחדש את העתיד, באמצעות השקעה חסרת תקדים של 100 מיליון שקלים. הקרן מנוהלת על ידי ועדה ציבורית בראשות עמרם מצנע, אשר קובעת את מדיניות הקרן ומפקחת על פעילותה. היוזמות שמקדמת הקרן, הפועלות בשיתוף עם ארגונים חינוכיים-חברתיים מובילים כמו סאסא סטון ואלומות אור, נועדו לחזק את התשתית החינוכית, הכלכלית והחברתית באזורי עוטף עזה והנגב המערבי.

נעמה הלוי פאר, מנהלת האגף החברתי של בנק הפועלים, מתארת את חזון הקרן: "הרעיון מאחורי קרן 'פועלים לתקומה' הוא לא רק לספק מענה נקודתי ומיידי, אלא ליצור שינוי ארוך טווח שיחזק את החוסן של הקהילות באזורי עוטף עזה והנגב המערבי. אחרי האירועים הקשים, הבנו שבכדי להחזיר את האזור לתפקוד ולהפוך אותו למקום שוקק חיים, אנחנו צריכים ראשית להשקיע בחינוך ובקהילה". לדבריה, היוזמות החינוכיות המובילות של הקרן כוללות מגוון רחב של פרויקטים, החל ממרכזי מצוינות לגיל הרך, דרך מכולות חוסן בבתי הספר, ועד לתמיכה במוסדות אקדמיים כמו מכללת ספיר.

עמרם מצנע בחנוכת הקמפוס החדש של פנימיית אדם ואדמה בשדה ניצן (צילום: אביב גוטליב)
חנוכת קמפוס בפנימיית אדם ואדמה בשדה ניצן בהשתתפות יו"ר הבנק ראובן קרופיק ועמרם מצנע|צילום: אביב גוטליב

מרכזי מצוינות לגיל הרך: מודל חינוכי חדשני

חד הפרויקטים המרכזיים של הקרן הוא הקמת 25 מרכזי מצוינות לגיל הרך בערי הנגב המערבי וביישובי עוטף עזה, בשיתוף הארגונים החינוכיים סאסא סטון ואלומות אור. סוניה גומס דה-מסקיטה, נציגת הארגונים, מסבירה: "הפרויקט הזה נועד להיות הרבה מעבר לשיפוץ או הקמה מחדש של גני ילדים שניזוקו קשות מאירועי 7 באוקטובר. אנחנו בעצם נכנסים לתהליך ארוך טווח של יצירת מרכזי מצוינות חינוכיים לגיל הרך, באמצעות מודל חינוכי חדשני שמותאם לצרכים הייחודיים של האזור".

הפרויקט, שיתפרס על פני שלוש שנים, יכלול ליווי מקצועי ופדגוגי לכל גני הילדים המשתתפים, תוך דגש על תמיכה רגשית לילדים, להורים ולצוותי החינוך. "מטרה מרכזית נוספת של הפרויקט היא לחזק את החוסן הקהילתי," אומרת גומס דה-מסקיטה. "אנו מאמינים כי באמצעות חינוך איכותי אפשר לחולל שינוי אמיתי, ולתת לתושבי האזור תקווה לעתיד טוב יותר". לדבריה, המודל החינוכי משלב גישות פדגוגיות בינלאומיות כמו "הגן העתידי", "רג'יו אמיליה" ו"וולדורף", ומתמקד לא רק בלמידה אלא גם ביצירת סביבה תומכת ויצירתית לילדים.

הפרויקט לא עוסק רק בפן החינוכי. בסיוע המחלקה הפסיכיאטרית לילדים ולנוער במרכז הרפואי ברזילי ובשיתוף מכון אנה פרויד בלונדון, נבנה מודל טיפול ייחודי שיאפשר לילדים, להורים ולצוותי החינוך לקבל תמיכה נפשית מותאמת לצרכיהם הייחודיים. "אנחנו יודעים שהצוותים החינוכיים עומדים בפני אתגרים עצומים," מסבירה גומס דה-מסקיטה. "לכן חשוב לנו לא רק להכשיר אותם מבחינה פדגוגית, אלא גם לספק להם כלים להתמודדות עם המצב הנפשי המורכב של הילדים והמשפחות".

אחד מהיבטי המפתח של הפרויקט הוא עיצוב הסביבה החינוכית, מתוך הבנה שהמראה והתחושה של הגן יכולים להשפיע בצורה משמעותית על תחושת הביטחון של הילדים. "אנחנו יוצרים גני ילדים שמזמינים למידה, משחק והתפתחות," אומרת גומס דה-מסקיטה. "כל גן מעוצב בצורה שמאפשרת לילדים להרגיש בטוחים ונינוחים. יש לנו מרחבים מיוחדים שמותאמים לילדים שעברו טראומה, עם פינות משחק ושקט שבהן הם יכולים להירגע."

מכולות חוסן: מענה רגשי וקהילתי

במקביל למרכזי המצוינות לגיל הרך, הקרן יזמה גם את פרויקט "מכולות החוסן" בשדרות ובאופקים. המכולות, שהוסבו למרחבי טיפול והפעלה, יציעו לתלמידי בתי הספר היסודיים בעיר מפגשים תרפויטיים וחווייתיים שיסייעו להם להתמודד עם הטראומה ולהתחבר מחדש לחברים ולסביבה. הלוי פאר מסבירה: "המרחבים האלו נועדו להיות מקום בו הילדים יכולים לבטא את עצמם, לעסוק בפעילויות חווייתיות ולקבל תמיכה נפשית מותאמת לצרכיהם. בבוקר הם יבואו עם כיתות הלימוד שלהם, ואחר הצהריים נציע פעילויות כמו בישול, נגרות, יוגה ועוד".

רחל אוחנה, מנהלת אגף החינוך באופקים, מתארת את השפעת היוזמה על הקהילה. "המכולות האלו נותנות לילדים הזדמנות לצאת מהבית, לפגוש חברים ולעסוק בפעילויות שמחזירות להם את הביטחון", היא מספרת. "אנחנו רואים איך הפעילויות האלו מאפשרות להם להתבטא, להתמודד עם הפחדים ולחזור לשגרה. המטרה היא לא רק לספק מענה מיידי אלא לייצר תהליך ארוך טווח שיביא לשיפור אמיתי בחיי הילדים ובני משפחותיהם". לדברי גומס דה-מסקיטה, הפרויקטים אינם רק תגובה לאסון, אלא בנייה של עתיד טוב יותר. "אנחנו מאמינים כי באמצעות חינוך איכותי ותמיכה נפשית ניתן לחזק את הקהילות ולבנות מחדש את החוסן האישי והחברתי של התושבים", היא מסבירה.

מכולות החוסן בעוטף, הדמיה
"מכולת חוסן" לטיפול באומנות, הדמיה

אוחנה מדגישה את החשיבות של מענה חינוכי מקיף שמשלב בין תמיכה לימודית ורגשית, והחשיבות של יצירת מרחבים בטוחים בהם הילדים יכולים להתאושש מהטראומה ולהתחבר מחדש לחבריהם ולסביבתם. הפרויקטים כוללים פעילויות חווייתיות וטיפוליות המותאמות אישית, והם צפויים להימשך לפחות בשנתיים הקרובות, במטרה להחזיר את הילדים לשגרה ולבנות חוסן קהילתי. "אנחנו כאן כדי להישאר", היא אומרת, ומסבירה את המחויבות של העיר ושל השותפים להבטיח עתיד טוב יותר לתלמידים ולמשפחותיהם.

לדברי הלוי פאר, מדובר במיזם פורץ דרך שמשלב בין מענה רגשי וחברתי לצרכים חינוכיים, ומאפשר לילדים ולמשפחותיהם לקבל תמיכה מקיפה. "אנחנו רואים בכך חלק חשוב מתהליך השיקום של הקהילות. ההורים מדווחים על כך שילדיהם חוו פערים לימודיים וטראומה בעקבות האירועים. המכולות מאפשרות לכל ילד ליהנות מפעילות חוסן כחלק משגרת היום בבית הספר, כדי שכל מי שזקוק למענה נפשי יוכל לקבל אותו מבלי להרגיש יוצא דופן".

הפעילות במכולות החוסן משלבת בין טיפול פרטני לקבוצתי, וכוללת גם הדרכות להורים ולצוותי החינוך. "אנחנו רוצים לראות את הילדים האלו יוצאים מהבתים, פוגשים חברים, מתמודדים עם החרדות ומתחילים לחזור לשגרה," מדגישה הלוי פאר. "הפרויקט נבנה מתוך הבנה עמוקה שהחוסן של הילדים תלוי גם בחוסן של הקהילה כולה. אם הילדים מרגישים בטוחים, ההורים מרגישים בטוחים, וזה משפיע על כל הסביבה".

תמיכה ארוכת טווח

יוזמות קרן "פועלים לתקומה" לא מסתיימות כאן. על פי התכנון, הפרויקטים יתפרסו על פני שלוש שנים, תוך ליווי רציף ושיפור מתמיד של התהליכים. הקרן תשקיע בשיפור מתמשך של תהליכי הוראה ולמידה, תוך מדידת התקדמות ושקיפות מול כל בעלי העניין. "אנחנו רואים בזה השקעה לטווח הארוך," מסכמת הלוי פאר. "אנחנו רוצים לוודא שכל ילד, הורה ומורה יקבלו את התמיכה הנדרשת להם, כדי לבנות כאן חברה חזקה, עמידה ופורחת".

אוחנה מדגישה את החשיבות של השקעה ממושכת בתוכניות החינוך: "הקרן תהיה כאן לצידנו לפחות בשנתיים הקרובות. זה לא פרויקט זמני. יחד איתה אנחנו משקיעים בבניית תשתית שתאפשר לילדים ולמשפחות שלהם לחזור לשגרה יציבה ובריאה. אנחנו רוצים לראות את הילדים יוצאים מהבתים, נפגשים עם חברים, ומשתתפים בפעילויות חינוכיות ותרפויטיות שמסייעות להם להתמודד עם הטראומה".

מבט לעתיד מראה כי השפעתם של הפרויקטים עשויה להתפשט גם מעבר לגבולות עוטף עזה. "אנחנו מקבלים פניות גם מאזורי קו העימות בצפון, ואנחנו שוקלים להרחיב את הפרויקטים גם לשם," אומרת גומס דה-מסקיטה. "אנחנו רוצים לוודא שהמודל שלנו יוכל לסייע לכל קהילה שנמצאת במצוקה, ולא רק בעוטף".

היוזמות המגוונות של הקרן מספקות תקווה לתושבי הדרום, ומעניקות בסיס חזק יותר לעתידם של ילדים, הורים וקהילות שלמות. באמצעות חינוך, תמיכה נפשית ומעורבות קהילתית, שואפת הקרן לבנות מחדש את התשתית החברתית והחינוכית של האזור, ולהפוך אותו למקום שוקק חיים ואופטימי לעתיד.