חוף פלמחים (צילום: איל מיטרני)
מי ישמור על החופים שלנו?|צילום: איל מיטרני
רובנו בעיקר מתלוננים על המצב בארץ, אך עושים זאת מהכורסא בבית אל מול החדשות בטלוויזיה. למזלנו, יש גם מי שלא. אחת מהם היא דנה לוסטיג, ממובילות המאבק על חוף פלמחים, שהחלה לעבוד על הקמת "משמר הים", גוף שיגן על חופי ישראל, כאשר בתוך כך יש לה ולחבריה כוונה להקים גם רשת חברתית לשוחרי סביבה, שבה הם יוכלו לשתף אחד את השני בבעיות ולקדם ביחד דרכים לשיתופי פעולה ולקידום המאבקים הסביבתיים העומדים בפתח.

"השטחים הפתוחים שלנו הולכים ואוזלים", היא אומרת. "לא צריך להיות גאון כדי לראות את המדינה שלנו הולכת ומופרטת ונמכרת לכל המרבה במחיר. זה קורה בעיקר בחופים כי זה שטח מאוד מבוקש שנהיה מאוד אקסקלוסיבי".

ישנם כמובן מי שפועלים לטובת העניין, דוגמת החברה להגנת הטבע וגוף כמו אדם, טבע ודין, ולדבריה הם מועילים יותר מהרשויות השונות. "הם כביכול הקול של הציבור יותר מנבחרי הציבור שלנו עצמם", היא אומרת ומתחילה להסביר את הבעיה. "הם עובדים יותר עם הציבור".

ואיפה הרשויות?

"הבעיה היא שיש לנו חוסר נגישות לאנשים. אתה יכול לכתוב הרבה מכתבים, אבל בדרך כלל לאנשים אין מספיק אנרגיה לחכות עד לשלב המענה. יש אנשים שאם הם רואים בעיה הם מתקשרים לרשות או מעבירים מכתב לאיזה שר, אבל בדרך כלל בגלל שזה כל כך קשה להגיע לאנשים והם כל כך לא נגישים לנו אז בדרך כלל המערכת הביורוקרטית מייאשת אותנו הרבה לפני שאנו מפנים לעצמנו את הזמן להתעסק בזה".

"רשת חברתית לאקטיביסטים וירטואלים"

לדבריה, מתוך ההבנה שאין על מי לסמוך ולאור הבעיות בהן נתקלה בשנות המאבק, היא מנסה בימים אלו להעמיק את המהלך הציבורי בו החלה. לוסטיג: "הרעיון הוא בעצם להניע בחזרה את הציבור לקחת אחריות. ממקום של נמאס לנו ממלחמות, אין לנו ציפיות מאף אחד לדאוג לזה ואנו רוצים לקחת בחזרה את המושכות לידיים. את זה אפשר לעשות דרך התארגנות ציבורית. לאנשים כיום מאוד קשה להאמין. הרעיון של 'משמר הים' הוא כמו שיש צבא הגנה לישראל שיהיה צבא הגנה לחופי ישראל. אנחנו חייבים כוח פעיל".

"חוף פלמחים זה דוגמא מעולה לצורך בגוף מאורגן", לוסטיג אומרת. "נלחמנו והיה ניצחון מדהים. המשרד להגנת הסביבה, שאין מי שיותר טוב מהם לקחת את זה לידיים שלו, הסכימו איתנו. אחרי שנתיים מסתבר שהם לא עשו כלום. התוכניות לא עברו. שינוי ייעוד הקרקע לא הושלם. הם החליטו שהם רוצים לשנות את ייעוד הקרקע מתיירות לפארק לאומי. צריך להציג תוכנית. שנתיים חלפו ועברו. פנינו לגלעד ארדן ולמשרד. אמרו שזה בטיפול". דו"ח מבקר המדינה מנובמבר 2009, אגב, תמך במאבקה כשקבע כי "חופי הים בישראל הם משאב טבע ייחודי ומוגבל המיועד לשימוש כלל הציבור ולתועלתו".

איך מייצרים את הפעילות? בין היתר באמצעות רשתות חברתיות. "אנחנו מקימים רשת חברתית שבה כל אחד יחליט בעצמו כמה הוא רוצה להירתם", לוסטיג מוסיפה. "רשת לאקטיביסטיים וירטואליים. עכשיו אנחנו עובדים על התשתית של הקמת הדבר הזה וגם על שיטת הגיוס. בקרוב נצא לקמפיין גיוס. התנועה הזאת צריכה להיות סוג של עסק חברתי שהעקרונות שלו הם מה שמיטיב עם הסביבה. השאיפה שלי היא שתוך שנתיים נגיע לשני מיליון איש נוכל ממש לשנות את העולם כל יום מחדש ברמה של הבחירה המיידית".
דנה לוסטיג - חוף (צילום: תומר ושחר צלמים)
"החזון הוא ליצור קו חוף חדש". דנה לוסטיג|צילום: תומר ושחר צלמים


הכוונה של המשמר היא לייצר גם פעילות במציאות "האמיתית" כמובן. לוסטיג: "הרעיון הוא לייצר שיתופי פעולה בין תנועות נוער שכולם מתמקדים במטרה של חופי ישראל. זה לא רק אדמה שצריך לשמור עליה כדי שלא יבנו עליה. הרעיון הוא לייצר ארגון שמייצר ומעביר ידע דרך אנשים".

ומה החזון לעוד כמה שנים?

"החזון לעוד כמה שנים הוא לייצר קו חוף חדש. כרגע יש תמ"א שנקראת תמ"א 13 שמדמה את תוואי השטח של חופי ישראל כולל ים המלח, כנרת וים סוף. הרעיון הוא לייצר תמ"א חדשה שמשמרת את קו החוף. כרגע אני מחפשת מימון".

>>  לבלוג של דנה לוסטיג: "הקול שלנו משמעותי"