אישה מול מחשב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"קניין רוחני הינו כמו כל קניין מוחשי"|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
בין אם אתם שכירים, סטודנטים, מובטלים או עצמאיים – יכול להיות שיש לכם זכויות קניין רוחני.

קניין רוחני הוא למעשה כל קניין שאינו מוחשי: הוא יכול להיות המצאה חדשה שהמצאתם (פטנט), עיצוב ייחודי של מוצר תעשייתי, עיצוב של אתר אינטרנט או מאמר שכתבתם. גם לוגו או השם של העסק שלכם (סימן מסחר), ואף רשימת הלקוחות שלכם או תרכובת סודית למשקה חדש (סוד מסחרי) נחשבים לקניין רוחני.

איך תדעו אם יש בידיכם קניין רוחני?

כדי לבחון האם יש בידיכם קניין רוחני והאם הוא ניתן להגנה, יש לפעול במחשבה תחילה: ישנן זכויות קניין רוחני אשר לאחר חשיפתן לאוויר העולם, לא ניתן יהיה לקבל עליהן הגנה ובלעדיות (כגון פטנט ומדגם). ישנן זכויות שדווקא מתחזקות ככל שהשימוש המסחרי בהן אינטנסיבי יותר (סימן מסחר) ויש זכויות שכדי להגן עליהן יש לפעול באמצעי בטיחות סבירים (סוד מסחרי).

יש זכויות שכדי לקבל הגנה עליהן וזכות שימוש בלעדית, יש לרשום אותן (פטנט, מדגם, סימן מסחר) ויש זכויות שאין צורך ואף יש מדינות בהן אף כלל לא ניתן לרשום אותן (זכויות יוצרים, סוד מסחרי).

קחו בחשבון, שגם אם נוכחתם לגלות שיש בידיכם זכות קניין רוחני, היא עלולה כלל לא להיות שלכם. אם אתם עובדים כשכירים, יכול מאוד להיות שההמצאה שייכת למעביד שלכם. במקרה כזה תצטרכו לבדוק ולבחון האם מגיעים לכם תמלוגים ומה גובהם.

היות וקניין רוחני, שכשמו כן הוא, אינו מוחשי, לא תמיד שמים לב שהוא קיים ולא תמיד קיימת מודעות לקיומו. לרוב, כאשר מדברים על זכויות קניין רוחני, מתכוונים לזכויות הנפוצות ביותר להלן:

1. פטנט – הגנה על המצאה של מוצר או תהליך טכנולוגי.

2. מדגם – הגנה על עיצוב תעשייתי של מוצר (יכול להיות קווי דמות, צורה, דוגמא או קישוט).

3. זכות יוצרים – הגנה על יצירה ספרותית, דרמטית, מוסיקלית או אומנותית.

4. סימן מסחר – הגנה על סימן מסחרי של עסק המצביע על מקור המוצר או השירות (מילים, לוגו, דמויות, סימנים, צלילים). 

איך רושמים פטנט?

אז איך תדעו אם ההמצאה הגאונית שלכם יכולה להירשם כפטנט ובכך להקנות לכם בלעדיות עליה? ראשית, כדאי לדעת, שפטנט ניתן לרשום על מוצר או תהליך בכל תחום טכנולוגי, כאשר ההמצאה הינה חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית. במקרה זה צריכים להתקיים שני תנאים מרכזיים: חדשנות והתקדמות המצאתית.

המצאה נחשבת לחדשה אם טרם פורסמה לציבור בדרך המאפשרת יישום שלה. כל פרסום הוא פרסום, בין אם הוא באמצעות פטנט אחר או בקשה לפטנט, מאמר מדעי או מוצר שקיים בשוק. על כן, כדאי להיזהר לפני שאתם "רצים לספר לחבר'ה".

התנאי המרכזי השני הוא ההתקדמות המצאתית, הכוונה היא כי לא מספיק שההמצאה שלכם חדשה היא גם צריכה להיות בעלת התקדמות המצאתית, כלומר – היא אינה מובנת מאליה לבעל מקצוע סביר בתחום. על מנת לצמצם את אי הוודאות נהוג לבצע חיפוש מקדים בטרם הגשת בקשת הפטנט.

במידה וצלחתם את החיפוש בהצלחה, ואתם מחליטים להתקדם להגשת בקשת פטנט, יש להחליט באיזו מדינה נגיש את בקשת הפטנט. פטנט הינו זכות קניינית טריטוריאלית, כלומר, רק במדינה בה תקבלו את הפטנט תוכלו לקבל את ההגנה המיוחלת. כדאי לדעת, כי ניתן היום, הודות לאמנות בינלאומיות שונות, להגיש בקשת פטנט במדינה אחת ולאחר תקופה מסוימת להגיש במדינה אחרת, מבלי שהבקשה הראשונה תהווה פרסום קודם ותשלול את החדשנות של ההמצאה.

עו
היזהרו לפני שאתם רצים לספר לחבר'ה. עו"ד ליאת גלילי פרל
האמנה הראשונה הינה "אמנת פריז" המאפשרת תקופת זמן של שנה ממועד הגשת בקשת הפטנט הראשונה לצורך הגשת בקשות פטנט נוספות. ולמי שתקופה זו אינה מספיקה, ישנה את "אמנת PCT" הנותנת, בין היתר, מעין "הארכת מועד" של שנה וחצי נוספת. כך, שלמעשה, במרבית מדינות העולם תוכלו להגיש את בקשת הפטנט במדינות נוספות עד שנתיים וחצי ממועד הגשת הבקשה הראשונה. שימו לב שישנן מדינות אשר אינן חברות באמנות ולעומת זאת ישנן מדינות אשר נותנות "הארכת מועד" ארוכה יותר. יש להקדים ולתכנן את האסטרטגיה של רישום הפטנט במדינות השונות במחשבה תחילה.

המדינות הנפוצות בהן מגישים ממציאים ישראלים את בקשת הפטנט הראשונה שלהם הן לרוב ארה"ב (בקשה ארעית המכונה PROVISIONAL) וישראל, בעיקר בשל העלויות הנמוכות. אין חובה חקיקתית לשכור את שירותיו של עורך דין או עורך פטנטים, אם כי הדבר  מומלץ מאוד. בקשת פטנט ארעית בארה"ב אינה נבחנת ולמעשה מספקת תאריך ממנו "השעון מתחיל לרוץ" ("דין בכורה"). הבקשה בישראל לעומת זאת, נבחנת לאחר כשנתיים שלושה (תלוי בתחום האמצאה), בנסיבות מתאימות ניתן לבקש בחינה על אתר והבקשה תיבחן מיד.

חשוב לציין, כי רק מרגע קבלת תעודת הפטנט הנכם מוגנים ויכולים לפעול משפטית כנגד "המפרים" זאת. מרגע קבלת הפטנט ההגנה שלכם למעשה חוזרת רטרואקטיבית ליום הגשת הבקשה הראשונה, כך שבבוא היום, כשתקבלו את הפטנט, תוכלו לפעול כנגד כל מי שהפר את הפטנט שלכם גם בטרם קיבלתם את תעודת הפטנט.

כדי לבחון האם קיימת בידיכם זכות קניין רוחני ויתרה מכך, האם וכיצד תוכלו להגן עליה, ניתן להיוועץ עם עורכי דין המתמחים בדיני הקניין הרוחני.

 *אין באמור משום ייעוץ משפטי

ליאת גלילי פרל מתמחה בקניין רוחני והינה בעלת המשרד פרל עורכי דין, מייעצת במתחם פרקליטי IL