צעיר ברשת (צילום: Darko Komorski, Istock)
מניע אתכם רק כסף? סיכויי ההצלחה שלכם קטנים|צילום: Darko Komorski, Istock
לא פעם אנו קמים בבוקר עם גל של התלהבות, רעיון חדש הפציע לו ומזרז אותנו לרקום תוכנית שתשנה את חיינו לפחות, אם לא תשנה את העולם כולו.

אנו נוברים בספרים ולומדים את תשעת השלבים להצלחה, שישה צעדים לתכנית עסקית ושלושה שלבים לבנות את שיחת המכירה המושלמת שתפיל כל משקיע מהרגליים. אנחנו רק שוכחים לשאול את עצמנו האם אנחנו יכולים לעמוד על הרגליים אחרי שגלי ההתלהבות ישכחו והאדרנלין יפסיק להציף אותנו?
העולם מתעתע ונראה כי אם נקרא את כל הספרים הנכונים נצליח. אנו כרגיל מתחילים מהעטיפה במקום מהיסודות. והיסוד, מה לעשות, טמון בתכונות האופי הבסיסיות שלנו.

על מנת לצאת ליזמות עסקית עלינו להיות מודעים לעצמנו, להכיר במכשולים הפנימיים והחיצוניים המצפים לנו ולתכנן כיצד נוכל לגבור עליהם. מהו המתכון הפנימי הרצוי על מנת לצאת לאחת ההרפתקאות הגדולות בחיים? תתחילו לרשום.

יזמות מתחילה באמונה

יזמות מתחילה באמונה פנימית ועמוקה. לא פעם במהלך הדרך נמצא את עצמנו במים סוערים וגלגל ההצלה היחידי שיהיה לנו זה אנחנו בעצמנו. צריך להקשיב ולהאמין שאתם מסוגלים, כי ייתכן שכולם יאמרו לכם אחרת. חייבים לדעת שמה שאתם הולכים לעשות יצליח.

הידיעה הזו צריכה להיות חלק ממי שאתם, זה הבסיס להכל. זוהי האמונה שמניעה אתכם בבוקר; המאפשרת לכם לראות דברים שאחרים לא רואים או להצליח היכן שאחרים נכשלו. ביטחון עצמי הוא קריטי להצלחה. מפלס הביטחון של כולנו עולה ויורד בגלים, אך אנו צריכים לדעת שאנו מעל קו המים, עלינו לבחון את המאזן הכולל. במידה והוא טעון שיפור, כדאי להיות בתחילה בסביבת עבודה שבה אתם יודעים שתצליחו, כי הצלחה זה הרגל.
צאו לדרך רק כאשר הביטחון העצמי שלכם בריא בדרך כלל ולא רגעי. 

גבשו חזון

אין יוזמה שאינה מתחילה מהבזקים של עתיד טוב יותר. מסדק של עתיד שנגלה, עלינו להיות מסוגלים לפתוח את הדלת לרווחה ולראות את האופק כולו. אם אתם עדיין לא מגובשים, תמתינו. תנו לדברים להתבשל עד שתוכלו לצייר לעצמכם בראש תכנית ואחריה להוריד אותה אל הדף.

שימו לב שצריך לחיות בתוך הנוף הזה, בבית החדש הזה שאתם מציירים. תהיו בטוחים שהוא מתאים למידות שלכם ושהמיזם עומד בקנה אחד עם הערכים ותחומי העניין שלכם. אתם תחשבו רק על כסף וזה יהיה המניע שיניע אתכם, אתם עלולים לטעות - הכוח שלו מוגבל.

יכולת להתמודד עם חוסר ודאות

מתי בפעם האחרונה הייתם במצב של חוסר ודאות? ללא מקום עבודה, נניח? כיצד תפקדתם במצב הזה? האם חשבתם באופן בהיר? האם הדבר גרם לכם להיות יותר בפוקוס להשיג את המטרה או הביא אתכם למצב של בלבול וקבלת החלטות שגויה? אם הסף נמוך, אל תצאו להרפתקה כאשר אתם חנוקים כלכלית, או שאתה מתמודדים בחזיתות אחרות עם חוסר ודאות.

אל תצאו למיזם ממקום של חולשה או בריחה. צרו לכם סביבה נוחה שבה תהיה לכם נחת רוח ואז צאו להרפתקה. ישנם אנשים שאצלם הסף הוא גבוה, ודווקא כאשר הם לחוצים לקיר או מחוץ לאזור הנוחות שלהם הם מוציאם מעצמם את המיטב, בחנו את עצמכם - לאיזה סוג אתם משתייכים.

כוח רצון ונחישות

כמה אתה עמידים? מה היכולת שלכם ליפול ולקום להיות בפוקס על מטרה לאורך זמן, לא לאבד את הריכוז ולדעת לחזור לנתיב גם כאשר נראה לכם שכלו כל הקיצים? האם אתם מצליחים לסיים משימות כי צריך, אפילו שכבר איבדתם עניין?  אפשר לכתוב פה הרבה, אבל דווקא השבוע ראיתי משפט שכתוב במכון האגרוף בו הבן שלי מתאמן שמסכם את הכל: "לעמוד על הרגליים סיבוב נוסף כאשר אתה חושב שזה בלתי אפשרי  - זה מה שיעשה את ההבדל בחיים שלך!"

אימון עסקי (צילום: אלי ישראלוב)
"לעמוד על הרגליים סיבוב נוסף, כאשר אתה חושב שזה בלתי אפשרי זה מה שיעשה את ההבדל בחיים שלך"|צילום: אלי ישראלוב

יזמות היא מסע עסקי, אך גם התפתחותי         

אחת מתכונות האופי החשובות ביותר היא לרתום את הנסיבות לטובתנו ובוודאי שלא להאשים אותם. אנשים אשר תולים את מצבם בנסיבות חיצוניות: "לא אפשרו לי, השוק קשה, הלקוח בעייתי, פגעו בי..." מייצרים בכך מרכז כובד חיצוני לעצמם.

סוג כזה של אנשים תמיד יהיה תלוי בנסיבות החיצוניות וברגע שהם לא יסתדרו באופן המתאים (מה שלעולם לא קורה) הם יקרסו ויאשימו את כולם. ישנם אנשים שהתמודדויות יכבידו עליהם ואחרים ימצאו בהם אתגר ובאמצעותם ישפרו את יכולותיהם. ישנם אנשים שהנסיבות מנווטות אותם ואנשים שמנווטים את הנסיבות. זה כמו סירת מפרש, ברגע שאתה שולט במפרש ויודע לאן אתה מנווט, לא משנה לאן הרוח נושבת -  תמיד תגיע ליעד. 

אלו חלק מאבני היסוד ואת כולם גם אפשר לפתח באימון נכון. יזמות היא מסע עסקי, אך גם מסע התפתחותי שבו ניתן להגיע לקצות גבול היכולת שלנו, מה שהופך את כל הסיפור הזה למסע מופלא.

אז מאיפה להתחיל אם בכל זאת רוצים? רק כאשר אנו מכירים את עצמנו, נוכל לבחון באיזה סוג של יזמות עלינו לבחור כדי תתאים לתכונות האופי הבסיסיות שלנו, או מה עלינו לאמן בתוכנו תוך כדי היזמות, על מנת שנמשיך לדהור קדימה להצלחה.

* הכותב הינו יזם ומאמן אישי ועסקי