בשנה החולפת הושק הבניין השני בגובהו בעולם, אדריכלים מובילים כמו זאהה חדיד ופרנק גרי השלימו עוד שתי יצירות מסוגננות במיוחד, קו האופק של ניו יורק התחדש בגורד שחקים יוקרתי ובבית חדש לאחד המוזיאונים הנחשבים של העיר, ובריטניה גילתה מה קורה כשקדר מתנסה באדריכלות. לרגל חגיגות סוף השנה החלטנו לעשות כבוד ל-2015 ואספנו עבורכם את עשרת המבנים היפים ביותר שבנייתם הושלמה השנה.

הבניין הגבוה בניו יורק, חוץ (צילום: הדמיה: copyright dbox for CIM Group & Macklowe Properties)
פנטהאוזים בקומות ה-95 וה-96, במחיר של 85 מיליון דולר ו-95 מיליון דולר|צילום: הדמיה: copyright dbox for CIM Group & Macklowe Properties

432 פארק אווניו, ניו יורק
גורד השחקים שיאוכלס בחודשים הקרובים (כך על פי ההבטחות) מתנשא לגובה של כ-425 מטרים וממוקם באחד מאזורי הפיתוח הנחשקים ביותר - בצומות הרחובות 56 מזרח ופארק אווניו, והוא כולל את אחד מאזורי המסחר והקמעונאות המובילים בעיר. הוא יכלול שני פנטהאוזים בקומות ה-95 וה-96, במחיר של 85 מיליון דולר ו-95 מיליון דולר בהתאמה, ויפרוש בפני דייריו נוף עוצר נשימה של גורדי השחקים שמסביב והסנטרל פארק. על הפרויקט הגרנדיוזי אחראי האדריכל מאורוגוואי רפאלויניולי (Rafael Viñoly) ועל עיצוב הפנים של הדירות הופקדה בין השאר המעצבת דבורה ברקה (Deborah Berke).

מגדל שנגחאי (צילום: gensler)
מגדל שנחאי. השני בגובהו בעולם|צילום: gensler

מגדל שנחאי
מגדל שנחאי, המתנשא לגובה של 632 מטרים ובו 126 קומות, הוא המגדל הגבוה בסין ואחד המגדלים הגבוהים בעולם, השני ברשימה אחרי בורג׳ חליפה. הוא מכונה "עיר ורטיקלית" הודות לרב שימושיות שלו: הוא כולל חלל למשרדים, בית מלון, גלריות ואטרקציות עסקיות ותיירותיות. אבל עם כל הכבוד למרחב העצום, הפלא האמיתי במגדל הוא הסיבוב הספירלי ההדרגתי של המבנה, שלדברי האדריכלים מסמל את הדינמיות של סין המודרנית.

הקוביה הירוקה (צילום: jakobmacfarlane)
הקובייה הירוקה. כצבעו של הנהר|צילום: jakobmacfarlane

הקובייה הירוקה, ליון
המטה של Euronews שעוצב על ידי חברת ג׳ייקוב + מקפארלן נחנך גם הוא השנה על גדות נהר הסון שבליון. הפרויקט היה חלק מתוכנית גדולה לשיקום המזח, ובמקום שבו עומדת היום הקובייה הירוקה היו בעבר רציפים נטושים. ה"עיניים" שמביטות על הסון מייצגות את ארגון החדשות, ש"עיניו תמיד פקוחות ללכידת האירועים סביבנו". הבחירה הנועזת בצבע ירוק למבנה הייתה בהתייחסות לצבעו של הנהר, ודפוסו המחורר מעורר תחושה של תנועה וזרימה.

הקוביה הירוקה (2) (צילום: jakobmacfarlane)
צילום: jakobmacfarlane
בניין הנהר בקונטיקט  (צילום: norwichbulletin)
בניין הנהר בקונטיקט. מתפתל|צילום: norwichbulletin

בניין הנהר, קונטיקט
הסטודיו היפני SANAA השלים את בנייתו של הבניין המתפתל מזכוכית, בטון, פלדה ועץ הנפרש על פני נוף שמורת הטבע ניו כנען בקונטיקט. שמו, "הנהר", שאוב מצורתו האורגנית שתוכננה כדי להתאים לנוף הטבעי. הוא מוקף בכרי דשא, יערות, ביצות ובריכות. גגו הדק נתמך על ידי עמודים פשוטים ומתחתיו נבנו חדרים ייעודיים לאמנות, חינוך וקהילה כמו ספרייה, מרכז התעמלות ומרכז לבני נועה, סלון ופינת אוכל וביתן רב תכליתי.

מבט על על בניין הנהר בקונטיקט (צילום: archpaper)
מבט על על בניין הנהר בקונטיקט|צילום: archpaper
בניין הדומינו במוסקבה  (צילום: מתוך האתר הרשמי של זאהה חדייד)
בניין הדומינו במוסקבה. חזית מאופקת יחסית|צילום: מתוך האתר הרשמי של זאהה חדייד

בניין הדומינו, מוסקבה
יצירתה האחרונה של האדריכלית המצליחה ביותר בעולם, זאהה חדיד, היא בניין בן שבע קומות באזור תעשייתי בדרום-מזרח מוסקבה. חזיתו המאופקת יחסית (בהשוואה ליצירות אחרות של חדיד) לא רומזת ולו במעט על פארק השעשועים השחור-לבן שהיא יצרה בפנים. בין הקומות מחברים גרמי מדרגות שמשרים תחושה של אשליה אופטית בציור של אשר וחוצים את המבנה לכל אורכו וגובהו.

אדריכלות הפנים של בניין הדומינו (צילום: מתוך האתר הרשמי של זאהה חדיד)
אדריכלות הפנים של בניין הדומינו. כמו המדרגות של אשר|צילום: מתוך האתר הרשמי של זאהה חדיד
בניין שקית הנייר של פרנק גרי  (צילום: adsttc)
בניין שקית הנייר של פרנק גרי|צילום: adsttc

בית שקית הנייר, סידני
גם בגיל 86 מוחו של פרנק גרי לא חדל ליצור מבנים עם טביעת האצבע הייחודית שלו. והשנה נפתח בניין המחקר באוניברסיטה לטכנולוגיה בסידני. צורתו המפותלת של הבניין, שנבנה מ-320 אלף לבנים שעוצבו במיוחד עבורו, זכה לביקורת רבה מצד אחד אך גם לתשבחות משונות, כמו זו של המושל המקומי, שכינה את המבנה "שקית הנייר המעוכה היפה ביותר שראיתי מעודי". גרי, שמוכר הודות לצורות הייחודיות של בנייניו, אמר כי המבנה החדש יקר במיוחד ללבו והבטיח: "לא אבנה בניין כזה בשום מקום אחר".

הבניינים של 2015, מוזיאון וויטני החדש (צילום: מתוך adsttc)
מוזיאון וויטני החדש. הכפיל את שטחו|צילום: מתוך adsttc

מוזיאון וויטני החדש, ניו יורק
האדריכל האיטלקי רנצו פיאנו השלים השנה את בניית ביתו החדש של מוזיאון וויטני בלוקיישן חדש גם כן -מחוז Meatpacking השיקי. המוזיאון נפרד השנה מהמבנה בשדרות מדיסון והכפיל את שטחו אחרי יותר מעשור של המתנה לבניין החדש. הוא הפך למוזיאון המדובר ביותר במטרופולין התרבות האמריקאי השנה ועוצב כ"מעבדה" בת תשע קומות לאמנים. הוא כולל גלריות פנימיות וחיצוניות וכן את שדירת התערוכות החינמיות הגדולה בעיר. עיצובו הושפע מאופי השכונה ומזכיר מחסנים, מסילות רכבת ובנייני לופט.

הבניינים של 2015, מוזיאון וויטני החדש (צילום: מתוך adsttc)
הבניינים של 2015, מוזיאון וויטני החדש|צילום: מתוך adsttc
הבית באסקס  (צילום: מתוך wallpaper)
הבית באסקס. חזיתו מעוטרת באריחים ירוקים ולבנים|צילום: מתוך wallpaper

הבית באסקס
האמן והקדר הטרנסווסטיט גרייסון פרי ניסה השנה את מזלו גם בתחום האדריכלות. התוצאה היא "הבית באסקס", בית שנראה כאילו נשלף מסיפור אגדה, שנבנה במסגרת פרויקט "Living Architecture" ומושכר לתקופות קצרות לחובבי אדריכלות המבקשים לשהות בתוך יצירות אמנות. חזיתו של הבית מעוטרת באריחים ירוקים ולבנים, בגגו המשולש שולבו חלונות עגולים, וכל עיצוב הפנים מוקדש לדמות בדיונית, פרי מוחו הצבעוני של פרי.

אדריכלות הפנים של הבית באסקס  (צילום: bestdesignideas)
עיצוב הפנים מוקדש לדמות בדיונית|צילום: bestdesignideas
המלון הבלטי  (צילום: cargocollective)
המלון הבלטי. מזכיר את הגלים והדיונות של החוף הסמוך|צילום: cargocollective

מלון הארמון הבלטי, פולין
עיצובו של המלון הממוקם בעיירת החוף והנופש pobierowo מזכיר את הגלים והדיונות של החוף הסמוך. ייחודו הוא בזכוכית המעוגלת שיוצרת זרימה בין הגג, החזית ורחבת הכניסה. המלון מכיל 40 חדרים, ארבע דירות, מסעדה, בר, מועדון לילה, מרכז כנסים, ספא ושתי בריכות. עיצוב הפנים של המלון הייחודי ממשיך את הקו של התחברות לטבע עם צבעים ומרקמים טבעיים השאובים מהסביבה, בשילוב האדריכלות המודרנית המינימליסטית.

המלון הבלטי (2)  (צילום: divisare)
הזכוכית המעוגלת יוצרת זרימה בין הגג, החזית ורחבת הכניסה|צילום: divisare
בית הפיקסלים ברוטרדם (צילום: OMA)
בית הפיקסלים ברוטרדם. עוצב כדי לשדר עכשוויות|צילום: OMA

בית הפיקסלים, רוטרדם
בלוק משרדים משנות ה-50 בעיר ההולנדית אוחד על ידי זכוכית ופלדה לבניין "מפוקסל" על ידי משרד האדריכלים OMA. למבנה החדש מגוון שימושים, בהם מוזיאון עירוני חדש, משרדים, דירות, חנויות ומסעדות. בניגוד לבנייני הלבנים השכנים הבנויים בסגנון מסורתי יותר, הבניין בן 15 הקומות עוצב כדי לשדר עכשוויות.

בית הפיקסלים מבט על אדריכלות הפנים (2)  (צילום: OMA)
צילום: OMA
_OBJ