חסן נסראללה נואם (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
חייב לצעוק כדי לשרוד. נסראללה|צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images
לפני פחות משבועיים המסכים של אנשי הבקרה האווירית בצה"ל הבהבהו. לאחר שנים של שקט בגזרה, כלי טיס בלתי מזוהה חדר לשמי ישראל, וחצה את השמיים בלי מפריע. המל"ט (מטוס ללא טייס), שנשלח מטעם חיזבאללה, יורט מעל יער יתיר בדרום לאחר טיול ארוך מעל נופי הארץ, ומנהיג הארגון חסן נסראללה לא בזבז זמן ומיהר להבטיח שזאת רק ההתחלה: "נפעל בשטח ישראל מתי שנרצה", קרא.

דבריו של נסראללה עוררו חשש מכך שחיזבאללה יעשה מאמץ להחדיר למרחב האווירי הישראלי מל"טים נוספים, כאלה שייכנסו גם מעזה ומלבנון. השאלה הגדולה הייתה "למה עכשיו?" כאשר הסתיימה מלחמת לבנון השנייה היה ברור לכל קציני המודיעין, המפקדים והמנהיגים המדיניים שסבב נוסף בלבנון הוא עניין של זמן, אבל אף צד לא מיהר לעשות צעדים שוברי סטטוס קוו. כמו בצה"ל, גם חיזבאללה התחיל בתהליך של הפקת לקחים ויישומם כבר למחרת המלחמה, אלא שכולם שמרו על המצב העדין ולא גרמו לאף ניצוץ משמעותי באמת שיבעיר את השטח. עכשיו, ככל הנראה, נסראללה מרשה לעצמו לעשות צעדים נוספים ולחצות קווים אדומים שלא העז להתקרב אליהם קודם. מגובה בפטרון האיראני הוא מותח את החוט שגם כך נמצא על סף קריעה.

"ישראל לא מעיזה לתקוף בלבנון תודות לשילוב של הצבא, האנשים וההתנגדות", הכריז במלאת 12 שנים לנסיגת צה"ל מלבנון, באחד מנאומיו התוקפניים האופייניים. הוא הגדיל לעשות ולאיים בנאום נוסף במלאת 6 שנים למלחמת לבנון השנייה, כשאמר "אנו רודפים את הישראלים ביום ובלילה. אנו יודעים שהם אוספים עלינו מידע כל הזמן, ושהם נערכים להתקיף אותנו ראשונים. אני אומר לישראל היום, שמשקלה האיכותי היה למעשה אשליה של איכות. אנו יודעים שהם רוצים להכות ראשונים, מצפים לכך ומתכוונים להפתיע אותם. אנו מבטיחים היום לישראלים הפתעה גדולה, ולא נאמר להם מה".

אלא שמאחורי המשפטים הגדולים של המנהיג "הכל  יכול" של חיזבאללה, מתברר, עומדת מציאות לא פשוטה איתה הוא מתמודד בעצמו. מהצהרותיו מלאות הפאתוס וממהלכיו המערערים אי אפשר ללמוד זאת, אבל מומחי העולם הערבי מוכנים להצהיר כי מצבו הפוליטי בעייתי מאוד, וכי טווח האפשרויות שלו לממש את איומיו מצטמצם. נסראללה, כך נדמה, חייב לצעוק כדי לשרוד.

המשת"פ של אסד

כאשר הסתיימה מלחמת לבנון השנייה, נסראללה היה לא פחות ממלך העולם הערבי, המנצח הגדול שכולם רוצים להתקרב אליו. "הוא היה האדם שנשאו את התמונות שלו בכל הפגנה. אדם שהוכיח לעולם הערבי והאסלאמי מי בעל הבית מול ישראל – והיחיד שהביס אותה", מסביר ד"ר מרדכי קידר, חוקר במרכז בגין סאדת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר אילן. "צריך להבין שנסראללה שרד מלחמה של 33 ימים ויצא, לטענתו, מנצח. מפגינים בעולם הערבי יצאו באופן ספונטני להפגנות עם תמונות שלו, מה שלא היה מעולם, והוא הרגיש על הסוס".

אדם מחזיק פוסטר של נסראללה (צילום: Marco Di Lauro, GettyImages IL)
מגיבור שהיה היחיד שהצליח לגבור על ישראל, הפך להיות פרסונה נון גרטה|צילום: Marco Di Lauro, GettyImages IL

אלא שמאז, כאמור, הרבה השתנה, ובשש השנים שחלפו נסראללה עשה לא מעט טעויות שהפכו אותו ממנהיג משפיע ומרכזי לאחת הדמויות השנואות בעולם הערבי. עיקר השינוי, מסביר קידר, התרחש עם פרוץ המהומות האלימות במדינה השכנה. "בחודשים האחרונים התברר שמי שטובח באנשים ברחובות סוריה הם בין השאר אנשי חיזבאללה", הוא אומר. לזה יש להוסיף את העובדה שאנשיו של נסראללה מבצעים בסוריה לא מעט פשעי מלחמה, כולל אונס מאורגן של נשים. "החיילים שלו מעורבים במלחמה בתוך סוריה למען השלטון ואף נהרגים שם. כאשר פעילי הארגון מתים בסוריה הם מובאים לקבורה בבקעא בלבנון, וקוברים אותם מהר בקבורה בלי שמות. בנוסף, אוסרים על המשפחות להקים סוכת אבלים כדי שלא ידעו שאנשים שלהם נהרגו. היום יש מבית ביקורת גדולה על חיזבאללה על כך שסיבך את לבנון בסוריה. ולא רק זה, צבא סוריה החופשי מאיים שאחרי שיסלק את אסד הם יחסלו גם את נסראללה שסייע לו. הוא הפך להיות משת"פ של אסד ושל האיראנים ביחד, וזה מאוד מדאיג את העולם הערבי".

נסראללה, שנוהג להשתמש בתקשורת כאמצעי נוסף של חיזבאללה דרכו הוא יכול להעביר מסרים, בעיקר לאוזניים ישראליות, מנסה להסיט את האש. בנאום שנשא בחודש שעבר הוא איים על ישראל ואמר: "לא אסתפק בפעולות כפי שנקטנו בעבר, אלא אתן ללוחמיי פקודה לכבוש את הגליל". אלא שבלבנון ובעולם הערבי כבר לא מתרגשים מהאמירות האלה. הם גילו כבר מזמן שבעוד שנסראללה מתגאה בכך שהנשק שלו מכוון נגד ישראל, הוא למעשה הורג יותר סורים מאשר ישראלים. והם מרגישים מרומים.

"הוא הפך להיות פרסונה נון גרטה, עד כדי כך שאפילו בעדה השיעית בלבנון מתקיפים אותו", אומר קידר. "הם רואים את היום שאחרי אסד, היום שבו השלטון הסוני שיעלה שם ינקום בשיעים של לבנון ובמי שסייע לנשיא. הגיבור הגדול התגלה כרוצח הגדול, וגם בתוך חיזבאללה מבינים שיום אחרי הניצחון של האסלאם הסוני על העלווים, הם יעשו את החישובים שלהם ויפלשו ללבנון כדי לחסל את נסראללה".

נאומו של נסראללה מחודש יולי מראה שלמרות כל זה, הוא אינו חושש ליחצן את הקשר הסורי ואף לעקוץ את מדינות ערב: "אמצעי הנשק החשובים ביותר שהיו לנו בלחימה היו מסוריה", אמר. "הטילים שהשתמשנו בהם במלחמת לבנון השנייה היו מיוצרים בסוריה. וזה לא רק בלבנון, אלא גם ברצועת עזה. ישראל חוששת מטילים על תל אביב מרצועת עזה. מאיפה הגיעו הטילים האלה? מהמשטר המצרי או מהמשטר הסעודי? הטילים האלה מסוריה".

מאיים לכבוש את כל הגליל

כנראה שמנהיג החיזבאללה לא לגמרי יודע איך להתרגל למעמד החדש, כמי שאולי הימר על הסוס הנכון. הוא, שנולד בביירות בשנת 1960 כבן בכור מבין 9 אחים, ידע בדרך כלל לנווט את דרכו בחוכמה בתוך הקלחת הסבוכה של לבנון, בלי להשאיר יותר מדי מקום לטעויות. כבר מגיל ילדות החל לפתח אובססיביות דתית פונדמנטליסטית, ובגיל 15 עשה את צעדיו הראשונים בטרור כשהצטרף לתנועת אמל עם פרוץ מלחמת האזרחים המקומית. במקביל, התוודע לאייתוללה מוחמד באקר א-סאדר, אחד המטיפים המובילים בעיראק, אשר פרס עליו את חסותו והביא אותו למדינה הענקית כדי ללמד אותו שיעורי דת. בעיראק, פגש נסראללה לראשונה תלמיד נוסף מלבנון, עבאס אל-מוסאווי, שיהפוך מאוחר יותר למזכ"ל הראשון של חיזבאללה.

פוסטר של נסראללה על קיר (צילום: Chris Hondros, GettyImages IL)
בגיל 15 עשה את צעדיו הראשונים בטרור|צילום: Chris Hondros, GettyImages IL
עם הקמת ארגון הטרור החדש על ידי האיראנים, לאחר פרוץ מלחמת לבנון הראשונה, נסראללה עזב את אמל והצטרף לשורותיו. מאוד מהר התקדם והפך לפקד צבאי ולסמכות דתית, וכשפרץ עימות בין חיזבאללה לאמל בשנת 1987, לא הייתה לו בעיה להילחם נגד חבריו הקודמים. ב-1992, ולאחר תקופה קצרה בה שהה בעיר קום שבאיראן לצורך לימודי דת, נקרא נסראללה לשוב ללבנון. ישראל חיסלה אז את מוסאווי, והוא מצא את עצמו הופך לראש הארגון ותופס את השליטה. במהרה הרחיב את פעילותו של חיזבאללה גם לתחומים חברתיים, כלכליים ופוליטיים, ולא היסס להשתתף לראשונה בבחירות לפרלמנט הלבנוני ולסחוף את חיזבאללה ל-12 מושבים.

בשנים שעברו מאז הצליח נסראללה, נשוי לפטמה ואב לארבעה (בנו הבכור האדי נהרג בספטמבר 1997 בהתקלות עם אגוז בדרום לבנון) לבסס את מעמדו כאסטרטג מבריק וכמי שדואג להרחיב בעקביות את כוחו של חיזבאללה, למורת רוחה של ישראל. למרות מצבו הפוליטי העגום הוא עדיין עומד בראש ארגון מסוכן, שעושה הכל בכדי להתחמש ולהתחזק. לשם כך, נעזר חיזבאללה בעיקר בגבול סוריה-לבנון, 359 ק"מ שפרוצים באופן מכוון על ידי סוריה, ומשמשים כאוטוסטרדה לאספקת אמצעי לחימה לחיזבאללה. הנשק עצמו מגיע מאיראן, בדרך כלל לנמל התעופה הבינלאומי בדמשק, ומשם בהובלה רכובה לכיוון הבקעה בלבנון, אזור המשמש כמרכז לוגיסטי ואימונים של חיזבאללה. שם, כמו בכל לבנון ובעיקר בדרום, גם מתחבאות "שמורות הטבע" – אותם מערכים מבוצרים היטב המוחבאים באזורי סבך צפופים וקשים ללחימה ומסתירים מצבורי נשק רבים.

הגופים שמעורבים בהברחות כוללים את יחידה 108, הכוח המרכזי של חיזבאללה להעברות נשק ומי שהובילה את העברת טילי ה-M-6002, טילים מתוצרת איראנית בעלי טווח של 250 קילומטר. כשאמצעי הלחימה מגיעים לבסיסים לאורך הגבול של סוריה ולבנון, נכנסת לפעולה יחידה 112, שמעבירה אותם בין בסיסי חיזבאללה בבקעה, בעיקר בעזרת שיירות של משאיות עם לוחיות רישוי מזויפות. לבסוף נכנסת לתמונה יחידה 110, שאחראית על שליחתם של צוותי חיזבאללה לאימון במערכות הטילים באיראן. על פי הערכות שונות, מאז 2006  הבריחו האיראנים ללבנון 40 אלף טילים מכל הגדלים, אשר מספקים לחיזבאללה את היכולת להכות בעומק ישראל בצורה טובה הרבה יותר מבמלחמת לבנון השנייה.

לצדן של יחידות ההברחה, מפעיל הארגון יחידות לביון ופעולות מיוחדות. על ההצלחה שלהן אנחנו למדים בעיקר לאחר אירועים של טרור וחטיפה, וכאשר אזרחים ישראלים נעצרים בחשד שריגלו והבריחו אמל"ח למען הארגון. חיזבאללה מפעיל שלושה גופי ביון: המודיעין המסכל שמאתר מרגלים בתוך הארגון, יחידה 1800 האחראית על איסוף מודיעיני ועל גיוס והפעלה של חוליות טרור, ויחידה לאיסוף מודיעני שאחראית על תחום הריגול באמצעות האזנות והפעלת סוכנים. עדות ליכולות המודיעין של הארגון מצאו חיילי צה"ל אחרי ניסיונות לחטיפת חיילים, ובמלחמת לבנון השנייה כשמצאו מפות צה"ליות מסווגות, אותות קריאה ושלל מידע מסווג. בנוסף, מאמן הארגון יחידות המתמחות בסוגי לוחמה שונים: יחידות שמתמחות בירי טילי נ"ט, יחידות שמתמחות בירי רקטות קרקע-קרקע ויחידות לאיוש מוצבים.

חיילי חיזבאלה (צילום: Salah Malkawi, GettyImages IL)
"יש לקחת את חיזבאללה כארגון צבאי לכל דבר"|צילום: Salah Malkawi, GettyImages IL
"יש לקחת את חיזבאללה כארגון צבאי לכל דבר, אולי קטן יותר משלנו, אבל יש להם יחידות מודיעין ופעולות מבצעיות מכל מני סוגים, מסביר יורם שוייצר, ראש פרויקט הטרור במכון למחקרי ביטחון לאומי, ובעבר יועץ לאסטרטגיות לוחמה בטרור למשרד ראש הממשלה ולמשרד הביטחון. "יש להם יחידות של מודיעין מסכל, מודיעין מבצעי, הפעלת סוכנים, טילים ועוד. הם צבא כמו כל צבא אחר".

כעת, כאמור, חוששים בישראל כי מצבו הפוליטי העדין של נסראללה ודחיקתו לפינה עלולים להביא אותו "לשבור את הכלים" ולפתוח במלחמה בגבול הצפון, כשאין לו יותר מדי מה להפסיד. נסראללה, מצידו, מציג אופי התקפי בין השאר באמצעות אימונים מיוחדים, כפי זה שנערך בחודש שעבר ובמסגרתו התאמנו עשרת אלפים מחייליו במתווה של כיבוש הגליל. "נסראללה אוהב להתרברב ומעצים את היכולות שלו, ואנחנו יכולים להניח שבמסגרת ההפתעות שהוא מדבר עליהן יש את נושא התקיפה של ישראל בשטחה אם תפרוץ מלחמה", אומר שוייצר. "אז בוא נגיד שכיבוש של הגליל אנחנו מקווים שהוא לא יעשה, אבל פעולות תקיפה קרקעיות או חוליות טרור שישוגרו לישראל בזמן מלחמה, זו אופציה לא מבוטלת. אפשר לקרוא לחיזבאללה 'ארגון טרור' עד מחר, אבל מולנו נמצא כוח צבאי שפועל בצורה של טרור וגרילה. הוא נערך ללחימה והוא ינסה להפתיע בצורה שתקיז את דמנו. ירי עם יכולות מדויקות לעבר מטרות שהפגיעה בהם יכולה להיות בעלת משמעות, הם יכולים להחדיר לישראל חוליות שיעשו פיגועי מיקוח או יניחו מיקושים, ולכוון למטרות חשובות בישראל כמו מוקדי אנרגיה, חשמל ועוד. נסראללה דיבר על זה, מה שאומר שצריך להיערך להכל".

הון של 250 מיליון דולר

למרות התרחישים הסבירים שמציגים המומחים, נראה שהמצב של נסראללה בשטח באמת מסובך הרבה יותר משהוא היה רוצה שנחשוב. אלי אבידר, מחבר הספר "התהום" ויו"ר הפורום למזה"ת חכם, ששירת שנים ארוכות כמפעיל סוכנים באמ"ן ו-16 שנה במשרד החוץ, מסביר שנסראללה נכנס לצרה שיהיה לו קשה לצאת ממנה, גם אם ממש ינסה. "בהיבט הפוליטי לבנוני הוא חזק בגלל גודל העדה השיעית, שהיא העדה הגדולה ביותר, וגם העצמאות הצבאית והתפעולית של הארגון בתוך לבנון מהווה גורם מאוד משמעותי בעוצמתו, אבל יחד עם זאת, השינויים בסוריה מכניסים את נסראללה לצרה צרורה", הוא אומר. "הגלישה של גורמי אופוזיציה סוריים מסוריה לצפון לבנון באזור טריפולי, ושיתוף הפעולה עם גורמים סונים בתוך לבנון, מביאים לשינוי המשוואה הפוליטית במדינה, וזה רק עניין של זמן עד שהמערכת בתוך לבנון יכולה להיכנס למערבולת. שריקת הפתיחה תהיה נפילת משטרו של אסד".

חיילי צהל עם תמונת נסראללה (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
"חיזבאללה ינסו להפתיע בצורה שתקיז את דמנו"|צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

לדברי אבידר, גם המצב הכלכלי באיראן מטיל עננה כבדה מאוד על "הפרויקט הלבנוני" – השתלטות של חיזבאללה על לבנון בהובלת נסראללה, כשאחמדיניג'אד מפקח מרחוק. "המצב הכלכלי באיראן משפיע על היכולת שלהם להעביר כספים, וגם פרשיות השחיתות שמתגלות בארגון מרגיזות את האיראנים". בהקשר לזה מעניין לציין שעל פי גורמי מודיעין אמריקאים נסראללה בעצמו נחשב לאיש עשיר עם הון מוערך של 250 מיליון דולר. "הבעיה המרכזית שלו היא הקטנת הזרמת הכספים האיראנית לארגון, פשוט משום שהחיזבאללה צורך סדר גודל של מיליארד דולר בשנה כדי להחזיק עצמו. סכום הכסף הזה לא יוכל להימשך לעד, והסנקציות הכלכליות כנגד איראן מצמצמות את אופק הסיוע הזה"

אז האם אפשר לנשום לרווחה ולהתמתח בסיפוק? לא בטוח. הבעיה העיקרית של ישראל היא שנסראללה עומד בראש ארגון טרור שלא פועל על פי האינטרסים של המדינה בה הוא יושב, ויהיה מוכן לצאת למלחמה גם אם כולם מסביב יפסידו. "נמצא מולנו צבא שלהבדיל מצבא רגיל פחות מקפיד על שיקולים מרסנים שיש לצבא של מדינה, שיודע שאם הוא יעשה פעולות מסוימות המדינה תשלם ביוקר", אומר שוויצר. "מה שאפיין את חיזבאללה זה העובדה שהחיסונים שלו והחשש שלו מהפגיעה במדינה הלבנונית הם ברמה פחותה יותר – יש לו שיקולים איראנים, והם לפעמים חזקים מהכל. זה האתגר של לבנון – לרסן את חיזבאללה".

מבחינת נסראללה, התרחיש הטוב ביותר יהיה שתקום מלחמה כלל אזורית שאיראן תהיה מעורבת בה. לדברי קידר, "יש תרחיש שהוא לא לגמרי הזוי שאומר שאם האיראנים יראו שהמצב בסוריה מתדרדר באופן שיוצא משליטה, הם יארגנו הזמנה מטעם ממשלות עירק וסוריה שתביא לכך שכוחות איראנים יחצו את עירק ויכנסו לסוריה, הכל באופן חוקי. מה יעשה אז העולם? כשזה יקרה יהיו בסוריה מספר דיביזיות איראניות שיטפלו במצב כמו שהם יודעים. במצב כזה חיזבאללה עלול להינצל ויחזור לפרוח ולשלוט על לבנון".

גבול לבנון (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
"חייבים לטפל בנסראללה בהקדם"|צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images
האופציה הזאת, מבחינת קידר, מחייבת את ישראל לטפל בנסראללה בהקדם. "לדעתי חשוב מאוד לחסל אותו", הוא אומר. "למי שיחליף אותו ייקח זמן להשתלט על העסק, ואם נעשה את זה באופן קבוע, כלומר באופן קבוע נחסל את הראשים, אז זה כמו שאתה קוצר את הדשא לרמה שאתה יכול להסתדר איתו. חיסולו של עימאד מורנייה זה דוגמא מצויינת. עד היום הם לא מצאו לו מחליף ולדעתי כל היכולת המבצעית של חיזבאללה ירדה ולא השתקמה ביחס למה שהיה בתקופתו. שלום במזרח התיכון ניתן רק למי שלא צריך שלום – לבלתי מנוצח שמספיק חזק להרתיע את האחרים. אין פה חיבוקים ונשיקות, לא בין הערבים עצמם, ובטח לא איתנו".

>> מפת האיומים על ישראל

>> לכל כתבות המגזין