אוגוסט 2011, בסיס בגבול עזה, שעת לילה מאוחרת. שקט מתוח שורר באוויר. ג', לוחם גולני ששובץ לאבטח את אחת העמדות בבסיס, שולף שקית של סם הפיצוציות 'נייס גאי', מגלגל את תכולתה על ניירות סיגריות ריקות ומתחיל לעשן בשרשרת.
אחד הלוחמים שמגיע להחליף את ג' בתום משמרת של שמונה שעות זוכה לקבלת פנים מפחידה; לפתע ג', שהיה תחת השפעה חזקה של נייס גאי, יוצא מהעמדה בריצה מהירה, משתולל, מקלל, מאבד שליטה ומתחיל לירות עשרות כדורים לכל עבר. חיילי הבסיס והמפקדים מתעוררים בבהלה, בטוחים שמדובר במתקפת מחבלים או בניסיון פיגוע. "אחרי כמה שניות ראינו את הלוחם משתולל", שחזר אחד הלוחמים במוצב. "היה חשש שהוא בטעות יהרוג חיילים. כמה קצינים ניגשו אליו בזהירות, הצליחו להרגיע אותו ואחרי כמה דקות נטרלו אותו מהנשק ועצרו אותו". הלוחם נלקח לטיפול בבית חולים פסיכיאטרי, ונכנס לאשפוז.
"המקרה הזה היה צריך להדליק כבר אז נורה אדומה בקרב מקבלי ההחלטות בצבא, כדי להחמיר עם המשתמשים והסוחרים בנייס גאי, להטיל עליהם עונשים כבדים מאוד, ולקבוע שמדובר בסם לכל דבר ועניין", אומר קצין מצ"ח לשעבר. "זה יכול היה להסתיים בטבח נוראי, אבל בצבא התייחסו למקרה הזה כאל חד פעמי".
אותו קצין מגלה שבאותה תקופה היו כבר עשרות חיילים שהתמכרו לנייס גאי, אבל אף אחד לא האמין עד כמה הסם המסוכן הזה הפך לנפוץ בבסיסים. "התייחסו אליו כמו סתם סם פיצוציות בלתי מזיק. הצבא היה נעול על סמים כמו מריחואנה, חשיש, ראו בהם סמים קשים. עד שהבינו שהנייס גאי מסכן את החיילים ואת ביטחון המדינה לקח לצה"ל כמה שנים טובות, אבל זה כבר היה מאוחר. מאוחר מדי. היום קשה להחזיר את הגלגל אחורה. זה כמו להילחם בטחנות רוח. הצבא מוצף בנייס גאי".
לוחמים בצוק איתן, נרגעים עם נייס גאי
עד לפני מספר שנים, הנייס גאי עדיין לא היה נפוץ מאוד בקרב חיילי צה"ל. הגבול עם מצרים היה פרוץ, ולכן היו אלה המריחואנה והחשיש, שהיו זמינים וזולים מאוד, ש"כיכבו" בקרב החיילים. בתקופה הנוכחית, בה קשה יותר להשיג את הסמים האלה, הפופולריות של הנייס גאי עלתה פלאים. ההערכות בקרב גורמי צבא מדברות על מאות חיילים המכורים לנייס גאי, וכמה אלפים המוגדרים כמשתמשים.
נראה שהנייס גאי מגיע לכל מקום בצבא, גם לחיילים בתפקידים רגישים, ולפי עדויות שאספנו כאן, אסון פוטנציאלי רק מחכה להתממש.
כך למשל במקרה חמור שאירע לפני כשנתיים, בו עשרה חיילים בבסיס חיל האוויר 'רמון', שהיו בכוננות בטייסת מבצעית, נתפסו משתמשים בנייס גאי. מתברר, שחייל מבאר שבע נהג להגיע לש.ג. של הבסיס ולמכור את הנייס גאי לחיילים. "היינו מעשנים בחדרים בטייסת", הודה אחד החיילים. "כשאתה בלחץ מטורף של העבודה הנייס גאי הוא הדבר הכי טוב כדי להירגע".
במהלך מבצע צוק איתן, אנחנו חושפים כאן לראשונה, היו כמה עשרות חיילים שהשתמשו בנייס גאי כדי לברוח מהמציאות הקשה של המבצע השוחק, ולזכות לכמה רגעים של 'כיף'. לפי העדויות שהגיעה לפז"ם, המפקדים לא ידעו על כך.
"אחרי שיצאנו מעזה להתאוורר לכמה שעות, היו כמה לוחמים שהיו בלחץ נפשי קשה מאוד מכל המראות והקרבות, והם השתמשו בנייס גאי כדי להקל על המצוקה הנפשית שלהם", מספר אחד החיילים. "אחרי המבצע, כמה מהם התמכרו על בסיס יומי וגם לאחר השחרור הם ממשיכים להשתמש בנייס גאי בגלל שהם מפורקים נפשית מכל מה שעבר עליהם. זו הייתה הדרך היחידה שלהם לברוח מהטראומות".
ל', חיילת שהשתחררה לפני כמה חודשים והייתה מכורה לנייס גאי עד שהצליחה להיגמל באחרונה, חושפת את ממדי התופעה. היא ישבה חודשיים בכלא צבאי, ובית הדין הצבאי החליט להקל עליה למרות שהיא הודתה בעשרות פעמים של שימוש בסם, וגזר עליה רק חודש מאסר על תנאי בלבד.
"זה לא סם שרק ג'ובניקים משתמשים בו, אלא גם חיילים קרבים. היו לי חברים ביחידות קרביות, בצנחנים ובגבעתי, שלחמו בצוק איתן והשתמשו בנייס גאי. לפעמים היו מעשנים חצי שקית, שקית וחצי. הכול תלוי במצב רוח שלהם", אומרת ל'. "יש מוניות שהיו מגיעות לשער של הש.ג. בבסיס שבו שירתי באזור השומרון, מקום שבו היו מוקף בכפרים ערבים. חיילים היו מקבלים שקיות סגורות של נייס גאי וסוחרים בהם בבסיס. אני זוכרת שחלק מהמאבטחים בבונקרים, בתצפיות ובעמדות היו משתמשים".
מה מרגישים כשמעשנים נייס גאי?
"זה סם שגורם לך שריטה גדולה. לניתוק מהמציאות. לאבד את החשק לאכול. מצד שני הוא גורם להקלה, כיפיות, סטלה, צחוקים. אבל זה זמני. זה נגמר אחרי רבע שעה ולאחר מכן המצב הנפשי נהיה קשה וזה גורם לך שוב להשתמש ולהתמכר עד כדי איבוד שליטה, חוסר שינה, צמא, פראנויה, סחרחורות ורעידות בכל הגוף. כלומר, המשתמש לא יודע מה שהוא עושה וזה הכי מסוכן, במיוחד שיש לך רובה עם מחסנית בפנים".
רון (שם בדוי), חייל בן 20 מדרום הארץ, סוחר בנייס גאי ומרוויח כל חודש כמה אלפי שקלים ממכירתו של הסם. בשיחה עם פז"ם הוא חושף כיצד היה מגיע עם נהג מונית בשעות הלילה לבסיס טירונות גדול, ומוכר נייס גאי לטירונים.
"יש לי רשימה של חיילים שאני מספק להם את הנייס גאי על בסיס קבוע", מספר רון. "ממשכורת צבאית אי אפשר לשרוד. אני יכול לעשות בחודש טוב 5,000 שקל, לפעמים אפילו הרבה יותר. יש ביקוש גדול. מכל שקית אני מרוויח עשרה שקלים. אני גם מוכר להם באנגים. בצוק איתן היה ביקוש מטורף, בעיקר בקרב החיילים שהיו בהמתנה להיכנס לעזה או לתגבר את הישובים מסביב לעוטף. אני יודע על עוד חיילים שסוחרים בזה. חייל לא יכול להרשות לעצמו להשתמש קבוע במריחואנה או חשיש הוא יפשוט את הרגל. נייס גאי זה הכי זול".
"הצבא כושל בהתמודדות עם התופעה"
עד לפני כארבע שנים הנייס גאי הוגדר בצבא כ'חומר מסמם', שלא נכלל בפקודת הסמים המסוכנים. רק במרץ 2014 השתנה הסיווג הזה, והנייס גאי הוגדר על פי פקודות מטכ"ל כסם מסוכן בצבא. הכנסתו לבסיסים ושימוש בו נאסרו על החיילים.
"אם זה היה קורה שלוש שנים קודם, המצב היה היום הרבה יותר טוב, גם בתחום האכיפה והעונשים שהיו מוטלים על הסוחרים והמשתמשים בנייס גאי", טוען קצין מ.צ. לשעבר. "באותן שלוש שנים הנייס גאי זרם בצבא חופשי, מבלי שחיילים נענשו אם בכלל. צריך להטמיע ביחידות את החוקים החדשים האוסרים על שימוש בנייס גאי כדי שחיילים לא ישחקו אותה ראש קטן ויחשבו שהוא חוקי. אין מספיק הסברה ומודעות בתחום הזה ביחידות השדה ובבסיסים. למה מחכים לאסון? שאיזה חייל ייקח טנק או רובה כשהוא תחת השפעת נייס גאי, וכתוצאה מהתקף פסיכוטי יבצע הרג המוני בבסיס?".
לפני כשמונה חודשים נעצר חייל כשבביתו נמצאו 93 שקיות של נייס גאי. לטענתו, הוא לא סחר בסם ולא ידע שהוא אסור לשימוש. כעבור שבועיים בית הדין שחרר אותו, בנימוק שלא הוכח שהסם שייך לו ושהיו כשלים ראייתיים. חייל אחר שהשתמש במשך כחצי שנה בנייס גאי שוחרר על ידי בית הדין ממעצר לאחר שהתגלו ליקויים בחקירה. במקרה נוסף, חייל הודה שהשתמש במשך שבעה חודשים בנייס גאי שוחרר ממעצרו, לאחר שטען כי לא ידע שמדובר בסם ושלא עודכן שיש פקודת מטכ"ל חדשה בעניין.
"עד היום אני לא יודע שאסור להשתמש בנייס גאי בצבא", אומר דן (שם בדוי), חייל בבסיס במרכז הארץ. "לא יידעו אותנו, המפקדים שלי לא דיברו איתי על זה בכלל. מבחינתי כשאני קונה נייס גאי זה חומר חוקי לשימוש כמו טבק בנרגילה".
אחת הסיבות שהמשטרה הצבאית מתקשה לאתר את המשתמשים בנייס גאי, היא העובדה שבדיקת שתן לא מאתרת את שרידי הסם – נייס גאי הוא סם סינטטי, שמכיל חומרים בעלי הרכב כימי. אי לכך, רק תפיסת חיילים עם הסם עצמו יכולה להוביל למעצרם והגשת כתב אישום נגדם.
"מבחינה משפטית לא ניתן להעמיד חייל בעבירה של שימוש בסם, אלא אם הוא הודה בזה. לרוב, הם מכחישים ואז משחררים אותם", מספר קצין במשטרה הצבאית. "יש בדיקות שיכולות לאתר שימוש בנייס גאי אבל הן יקרות מאוד ולא משתמשים בהן. אין לצבא יכולת לרכוש ציוד יקר מאוד. צריך להבין שהנייס גאי מסוכן מאוד, הרבה יותר מחשיש ומריחואנה, ואסור לבתי הדין להקל ראש עם המשתמשים או הסוחרים".
כדי להתמודד עם היקף התופעה במצ"ח דואגים להחדיר סוכנים לבסיסים כדי לאתר את החיילים המעורבים בסחר ובשימוש בנייס גאי. "יש לנו עוד דרכים לאתר את אותם חיילים שמשתמשים בנייס גאי, אבל רק ענישה מחמירה מאוד תגרום לצמצום התופעה. לצערי, בתי הדין מקלים עם המשתמשים בנייס גאי בגלל שזה לא נחשב לסם כמו חשיש או הרואין, וזה מעודד עוד ועוד חיילים להשתמש בסם הזה. ברגע שייגזרו על חיילים שנה, שנתיים מאסר בפועל, במקום חודש, זה ירתיע את האחרים. הנייס גאי חזק בעוצמתו פי 50 ו-60 מקנביס", קובל קצין מ.צ.
נתונים מפחידים
נתוני הצבא לשנת 2013 מעידים לכאורה על ירידה של 25 אחוז בשימוש בסמים, אך מנגד קיימת עלייה מדאיגה של כ-30 אחוז בסחר בסמים, בעיקר בנייס גאי. כמחצית מכלל התיקים שמצ"ח פתחו היו בגין עבירות סם.
"אם לא יהיה טיפול מערכתי מקיף ביותר בחיילים שסוחרים\מפיצים את הנייס גאי בבסיסים, נצטרך להתמודד בעתיד הקרוב עם עשרות ומאות חיילים נרקומנים", מזהיר גורם צבאי. "כבר עכשיו המצב ממש לא מזהיר. הירידה בנתוני השימוש לשנת 2013 מתייחסת בעיקר לחשיש ומריחואנה ולא לגבי נייס גאי. הנתונים האמיתיים לגבי השימוש בנייס גאי הם מפחידים. ברור לכולם שהסם הזה עלול לפגוע בצבא מבחינה מבצעית ובביטחון החיילים".
אלוף משנה במיל' מאיר לוי, קצין משטרה צבאית לשעבר, טוען כי על הצבא, ובכלל זה מצ"ח, להתאים את עצמו למצב החדש כדי שיוכל לעקור מהשורש את השימוש והסחר של הנייס גאי בצבא. "זה אומר שימוש בבדיקות יקרות, בטכנולוגיות חדישות, יותר החדרת סוכנים לבסיסים, שיתוף פעולה הדוק עם משטרת ישראל", מסביר לוי. "יש למצ"ח וליחידה המרכזית שלו (ימ"ר) יכולות לטפל בתופעה ולצמצם את ההיקף שלה, אולי צריך לתגבר אותם באמצעים נוספים ובכוח אדם. הנייס גאי שינה את כללי המשחק ורק טיפול מאסיבי וחסר פשרות יוכל להוביל לתוצאות טובות".
"הצבא נכשל בכל מה שנוגע לטיפול בנייס גאי", מסכם קצין מצ"ח לשעבר. "הן מבחינה מערכת אכיפת החוק והן מבחינת הטיפול בחיילים המשתמשים, ובהעלאת המודעות שמדובר בסם המסוכן בישראל".