חטיבת החילוץ של פיקוד העורף (צילום: דובר צה
לוחמים בכתום: הכירו את לוחמי חטיבת החילוץ של פיקוד העורף|צילום: דובר צה"ל

 

ספטמבר 2016 - מבנה בבנייה קורס בשכונת רמת החייל בתל אביב, ועשרות בני אדם לכודים תחת ההריסות. בתוך דקות ספורות מוקפצים למקום כוחות חטיבת החילוץ של פיקוד העורף, יחידה צעירה קיבלה רק השנה את השם הרשמי שלה, אבל כבר הצליחה לצבור רקורד מרשים של טיפולי באירועי הרס ואסונות בארץ ומעבר לים.

כיום קיימת הפרדה בין חטיבת החילוץ של פיקוד העורף שמורכבת מחיילי חובה לבין יחידות החילוץ הארצית (יחצ"א) שמורכבת ברובה מאנשי מילואים. באירועי ההרס שלוחמי פיקוד העורף נדרשו להגיע אליהם מעבר לים, כמו ברעידת בהאיטי, בפליפינים או בנפאל המשלחת לרוב מורכבת מאנשי היחצ"א וגם מאנשי חטיבת החילוץ.

חיילי חטיבת החילוץ עוברים אימונים תקופתיים בלחימה ובחילוץ, והם נחשבים ללוחמים לכל דבר ועניין, ומקבלים תעודת לוחם.

סיכה: הסיכה של לוחמי חטיבת החילוץ מורכבת מאלמנטים האופייניים לפיקוד העורף: חרב, המבטאת את מקום הצבא להגנת מדינת ישראל; הצבע הכתום, צבעו של פיקוד העורף, כיאה למשמעותו הבינלאומית של הצבע להצלה ולסיוע הומניטרי; ואלמנט המשולש, המייצג את אוכלוסיית המדינה ואזרחיה.

אין תמונה
סיכת חטיבת החילוץ

סמל היחידה: סמל היחידה מורכב מאלמנטים האופייניים לפיקוד העורף: חרב, המבטאת את מקום הצבא להגנת מדינת ישראל; הצבע הכתום, צבעו של פיקוד העורף, כיאה למשמעותו הבינלאומית של הצבע להצלה ולסיוע הומניטרי, ואלמנט המשולש, המייצג את אוכלוסיית המדינה ואזרחיה.

שיעור היסטוריה: יחידת החילוץ וההצלה הוקמה ב-1984, לאחר אסונות צור הראשון והשני. במהלך שני האסונות הללו, שאירעו במהלך מלחמת לבנון הראשונה, נהרגו 135 אנשים כתוצאה מקריסת בניין הממשל הצבאי בצור (באסון הראשון) וכתוצאה מהתפוצצות מכונית תופת ליד שער הכניסה למפקדת צה"ל ומשמר הגבול (באסון השני). האסונות הללו לאו דווקא טופלו בידי כוחות המיומנים לחילוץ ולהצלה: הכוחות המיומנים שכן הגיעו לשטח פעלו ללא פיקוד אחיד, וגבר הצורך באיחוד כל הכוחות שעסקו בנושא עד אז והקמתו של גוף שיפקד, יוביל את הפעילות וישמש גוף מנחה.

החילוץ ברמת החייל (צילום: דובר צה
מתוך מבצע החילוץ במבנה שקרס ברמת החייל בתל אביב, ספטמבר 2016|צילום: דובר צה"ל

עם תחילת הלחימה במלחמת לבנון השנייה הופעלו שלושת פלוגות החילוץ וההצלה בפעילויות שונות. לאחר המלחמה הוחלט כי יש צורך לבסס את הפיקוד והשליטה בפלוגות, ולחברן יחד לכדי גדוד סדיר. גדוד "שחר" הוקם בספטמבר 2008 ופעל תחת פיקודו של מחוז ירושלים בפיקוד העורף.

בעקבות לקחי מבצע "עופרת יצוקה", הוקם גדוד סדיר נוסף תחת פיקודו של מחוז ירושלים, גדוד קדם. במרץ 2012 הוקם הגדוד השלישי "תבור", ובמאי 2012 החלה הסבת גדוד הנ"מ 66 לפיקוד העורף - גדוד רם. באוגוסט 2013 עם הקמת הנפה הסדירה, הוכפפו כל הגדודים לנפה תחת השם "נפת אלון". במרץ 2016 הוחלט לשנות את השם של היחידה ל"חטיבת החילוץ".

החילוץ ברמת החייל (צילום: דובר צה
לוחמי חי"ר לכל דבר. לוחמי חטיבת החילוץ במסע מסכם|צילום: דובר צה"ל

מבנה החטיבה: לחטיבה 4 גדודים: תבור, רם, קדם ושחר. בנוסף, תחת החטיבה פועל בסיס האימונים החטיבתי, אליו משתייכים הטירונים והחיילים באימון המתקדם, בו גם מתבצע קורס מ"כים וההשלמה לקצונה שמשוייכים לגדוד הפיקוד. בנוסף, לגדודים קיימים בחטיבה שני ענפים: ענף אימון יחידות וענף מקצועות שאחראיים על הכשרת והפעלת מדריכות החילוץ והאב"ך, ועל העברת הכשרות אלו בתוך הצבא ומחוצה לו.

תנאי קבלה: פרופיל 72-97. ניתן להגיע ליחידת החילוץ וההצלה על ידי סימון בשאלון ההעדפות, או לבקש זימון ליחידה על ידי שליחת שמכם המלא עם מספר טלפון ותעודת זהות ללשכת הגיוס. בנות נדרשות לעבור גיבוש לוחמות, ולהתחייב לשירות חובה של בנים (בעבר שלוש שנים, כיום (2016) - שנתיים ו-8 וחודשים).

תנאי הקבלה לתפקיד מש"קיות חילוץ והצלה (מקביל למדריכות חי"ר) - פרופיל 72 ומעלה, קב"א גבוה, השתתפות ביום המא"ה ובחירה ב"תפקידי הדרכה ביחידות השדה" בשאלון ההעדפות.

הכשרה: הטירונות מתקיימת בבסיס האימונים החטיבתי שממוקם בזיקים ואורכה 10 שבועות, במהלכה מוכשרים לרובאי 03. לאחר מכן, עוברים הטירונים 14 שבועות של אימון מתקדם בו הם מוכשרים לרמת מחלץ 07 ומטהר 07.

גם בסיום פרק ההכשרה ממשיכים רבים מהלוחמים לצאת לקורסים נוספים, כמו קורס חובשים, קורס מדריכי אימון גופני, קורס קרב מגע ועוד. כיוון שחיילי היחידה עלולים לפעול במתארי לחימה שונים, לומדים הלוחמים תכנים הנוגעים למיומנויות לחימה וירי במצבים שונים, תפעול אמצעי ראיית לילה וכן תרגול השתתפות בלחימה עם יחידות חי"ר, צוותי פריצה, משטרת ישראל, מד"א וכיבוי אש. מתאימים ייצאו לקורסי מ"כים וקצונה.

מש"קיות חילוץ והצלה עוברות טירונות ברמת רובאי 03 והכשרה מקצועית בת 12 שבועות.

החילוץ ברמת החייל (צילום: דובר צה
כומתה כתומה, נעליים שחורות גבוהות|צילום: דובר צה"ל

ובסדיר: בשגרה מתעסקים הלוחמים והלוחמות בבט"ש ככלל חטיבות החי"ר. לוחמי החטיבה תופסים קווים באיו"ש, בבקעת הירדן ובערבה. בנוסף, לעתים ישנם אירועי "חירום שבשגרה" - אירועים בהם נדרש חילוץ בעורף, וצוות מיידי מוקפץ לאירוע. בחירום יתפסו הגדודים כוננות חילוץ בכלל הארץ ויהיו הכוח המיידי לחילוץ בהתאם למתאר הלחימה. דוגמה לאירוע שבו הוקפצו הלוחמים הוא קריסת המבנה ברמת החייל.

יציאות: במהלך ההכשרה היציאות מטבען לא משהו, אך לרוב מסתדרות ומשתפרות ככל שהפז"ם דופק, בהתאם לסד"כ ולמצב הכוננות.

נש"ק ואמל"ח: לוחמי ולוחמות החטיבה נושאים נשק M-16 מקוצר. ברשותם מספר אמצעים לפיזור הפס"דים (הפרות סדר) בין היתר, מטול ורימונים. בנוסף, קיימים אמצעי חילוץ מיוחדים כמו פטישים, מסור דיסק, וה-"search-cam" לאיתור לכודים תחת הריסות ועוד.

מדים: חיילי פיקוד העורף לובשים את מדי החילות הירוקים ונעים בנעליים שחורות גבוהות. הלוחמים נושאים את תג היחידה, עונדים את סיכת היחידה ונעים עם כומתה כתומה.

שילוב בנות: חיילות משולבות ביחידה כלוחמות, ולמעשה כחלק אינטגרלי מפעילות היחידה כולה.

המרוץ לרמטכ"לות: עדיין לא יצא מפיקוד העורף הצעיר רמטכ"ל, ואף אחד מאלופיו לא צמח בו.

פספסנו משהו? מצאתם טעות? נשמח לשמוע מכם עדכונים ותיקונים ולשמור את פז"ם מעודכן בחזית. כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il