סגן איתן צוק כבר רגיל ששואלים אותו לגבי השם שלו. הוא התגייס חצי שנה אחרי מבצע צוק איתן, במחזור מרץ 15'. אחרי סיום ההכשרה כלוחם בחיל השריון הוא יצא לקורס מפקדי טנקים ואחר כך לבה"ד 1. היום הוא מפקד מחלקה בקורס מפקדי טנקים.
"הייתי במכינת בית גוברין, ובקיץ כשהמצב בדרום התחיל להתחמם יצאנו להתנדב בקרית גת. תוך כדי הודיעו על תחילת המבצע והודיעו על השם. זה בעיקר משעשע, לא לקחתי את זה קשה, גם עכשיו אני לא לוקח את זה בתור משהו כבד או מציק. גם ההורים ככה". בסופו של דבר, הוא משתמש בשם גם כדי לשבור את הקרח עם חיילים חדשים. "התחלנו קורס חדש של מפקדי טנקים ביום רביעי. אני שם לב שהם לא מרגישים בנוח בהתחלה, אז בשיחות המחלקתיות אני מדבר על זה, שובר את הקרח".
מה גרם לך להתאהב בחיל השריון?
"במכינה הביאו את מח"ט 188 להרצאה. באותו הזמן בערך, גם חברים שלי התחילו להתגייס לשריון, ושמעתי מהם על השילוב הזה בין אנשים, מקצועיות ואמל"ח עוצמתי. ידעתי שאני רוצה להיות מפקד בצבא עוד לפני שהתגייסתי. כבר בטירונות אתה לומד להכיר ולסמוך על האנשים שאיתך בטנק, בטח באימון המתקדם שהוא אינטנסיבי וקשה יותר".
איזה קשר נוצר בין האנשים בטנק?
"זה יכול לבוא בדברים הכי פשוטים. לפעמים אתה ישן שעה בלילה נטו כי למישהו אחר יש תקלה. אתה דואג לחברים שלך לאוכל, אתה יודע בדיוק איך להרים אותם כשאתה מצוברחים. אתה איתם כל כך הרבה שאתה יכול לזהות את הריח שלהם. אפילו את הצרכים עושים ביחד" .
מה התכונות שמפקד טנק צריך?
"שני הדברים הכי חשובים הם מקצועיות ויחסי אנוש. קודם כל צריך ללמוד את המקצוע וללמד את החיילים, ואחר כך צריך ליצור את הקשרים האישיים איתם. אי אפשר לפעול בצורה כל כך אינטנסיבית בלי קשר קרוב. אתה יותר מסתם מפקד. רק אם הם יראו אותך עובד יחד איתם ומשקיע, הם יצאו הכי טובים. כל התפקידים בטנק רלוונטיים, ומפקד חייב להבין שהוא קודם כל בן אדם וקודם כל מקצוען כדי לדעת להוביל אותם".
קצין השריון תא"ל גיא חסון יכול לחייך. השבוע פורסם שהמוטיבציה לגיוס לשריון עלתה: אם במחזור נובמבר 2016 רק 54% רצו לשרת בחיל ביום הגיוס, אז במרץ 2018 הנתון כבר עמד על 83%. לסגן צוק איתן יש מה לומר בנושא. "רוב האנשים שלא מבסוטים על השיבוץ חושבים שסוגרים הרבה שבתות. אז נכון, עובדים קשה, נכון, הרמה גבוהה, אבל מקבלים המון בתמורה. החברויות שנוצרות פה, הרלוונטיות ללחימה, המשמעות באירוע מבצעי היא הרבה יותר גדולה. לא צריך לפחד מזמן בית, בסופו של דבר זה משתלם".
לסגן איתן צוק, שמפקד על מרכבה סימן 3, יש מה להגיד גם על ההשוואה ללוחמים אחרים. "אנחנו בטנק. לירות פגז על רחוב, על בית או על אנשים זה הרבה יותר קטלני מכל נשק אחר שהוא בקשר עין עם האויב. אין עוד כוח מתמרן בזרוע היבשה שהוא קטלני כמו הטנק. זה משמעותי גם בבט"ש עצמו, ורואים את זה גם באירועים בעזה. מי שסגר את האירוע היה הטנק".
עוד בפז"ם:
>> "אין תחליף לתחושת המיגון והעוצמה שהטנק מביא לשטח"