החטיבה הסגולה ידעה לא מעט עליות ומורדות. חטיבה 84 הוקמה ב-1983 ונקראה גם "גבעתי המחודשת", כיוון שנקראה על שם חטיבת גבעתי שלחמה במלחמת העצמאות. כחטיבה צעירה, לא זכתה גבעתי להילה מיוחדת, אבל עם התחממות גזרת עזה מיקמה עצמה כחטיבה דרומית מובהקת (למרות שככל חטיבות החי"ר, גם היא עושה קווים גם באזורים אחרים), שצלחה אינספור מבצעים כנגד הטרור ויצאה כשידה על העליונה.

אין תמונה
שועל שמשתין וסמלי סיירת שקד. חטיבת גבעתי

סמל החטיבה: סמלה של החטיבה משלב בתוכו את סמלי חטיבת גבעתי שלחמה בתש"ח, את השועל הדרומי (הקרוי גם "השועל המשתין", שעל פי החיילים "משתין" על החטיבות האחרות) ואת סמלי סיירת שקד המיתולוגית. הצבע הכחול הוא עדות לייעודה הראשוני של גבעתי להנחתת הלוחמים מהים; הצבע החום ושיחי הצבא מסמלים את המדבר; ואילו החרב מסמלת כמובן את רוח הלחימה.

שיעור היסטוריה: חטיבה 84 הוקמה ב-1983, לאור אירועי מלחמת לבנון, שהיו הסיבה להקמת חטיבת חי"ר נוספת. יש הסבורים כי בהקמתה שאפה החטיבה להיות מקבילה לנחתים האמריקאיים – לוחמי חי"ר המתמחים בפריצה מן הים בעזרת מנחתות – ועל כן נטבעה הסיסמה "סגול לא יורד במים". כך או כך, הפכה גבעתי לחטיבת חי"ר סדירה שנלחמה לסירוגין ברצועת הביטחון בלבנון וברצועת עזה.
בעקבות הנסיגה מלבנון, עברה בשנת 2000 החטיבה לפיקוד הדרום והוצבה בגזרת רצע"ז, שם הובילה שורת מבצעים כנגד הטרור. לאחר ביצוע תוכנית ההתנתקות ב-2005, עברה היחידה לגזרת עוטף עזה. על פעילותה ללוחמה בטרור ברצועה בזמן האינתיפאדה השנייה ועל הלחימה ברצועה מההתנתקות ועד מבצע עופרת יצוקה, זכתה החטיבה להערכה רבה וכן למספר צל"שים.

מבנה החטיבה: חטיבת גבעתי יושבת תחת אוגדת סיני שבפיקוד הדרום. היא כוללת את גדוד צבר, גדוד שקד, גדוד רותם והגדס"ר (גדוד הסיור). הגדס"ר מורכב מהפלחה"ן (הנדסה), "עורב" (פלוגת נ"ט), הפלחי"ק (קשר) והפלס"ר (פלוגת סיור), שועלי שמשון, אחת הסיירות הפעילות בצבא, שלוחמיה עוברים מסלול הכשרה מפרך הכולל, בין השאר, אימוני לוחמה בטרור, צניחה ועוד. באחרונה הוקמה תחת הגדס"ר גם סיירת רימון, שעושה קאמבק 40 שנה לאחר שנסגרה סיירת רימון המיתולוגית שהוקמה על-ידי האלוף דאז אריאל שרון, והיוותה את הבסיס ליחידות המסתערבים שפועלות בצה"ל של היום. עקב לקחי מבצע "עופרת יצוקה" הוחלט להקים את הסיירת מחדש, במטרה שתתמקד בפעילות ברצועת עזה על כל מאפייניה. בעתיד הקרוב תהפוך הסיירת לגדוד נפרד שיפעל תחת גבעתי, ממש כשם שאגוז פועלת תחת חטיבת גולני.
בכל אחד מהגדודים האחרים של גבעתי יש חמש פלוגות - הפלוגה המסייעת, הפלוגה המבצעית, פלוגת החוד, פלוגת ההכשרות ופלוגת המפקדה.

חיילי גבעתי (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
הכי כיף קסדות ושיפצורים. חיילי גבעתי|צילום: באדיבות גרעיני החיילים

תנאי קבלה: פרופיל 82-97. לא מדובר ביחידה התנדבותית ועל כן על מנת למקסם את הסיכוי להגיע ליחידה יש לסמן אותה בעדיפות ראשונה במנילה. המעוניינים להימנות עם לוחמי סיירת רימון החדשה, יידרשו לעבור את המיונים בגיבוש היח"טיות לגדס"ר, הנערך מדי שנה.

הכשרה: הלוחמים לעתיד עוברים 16 שבועות טירונות (רובאי 05) בבא"ח (בסיס אימונים חטיבתי) קציעות שבנגב, שם ייהנו מלימודי שדאות, שיעורי נשק, קליעה, יסודות לחימה, כושר גופני, חינוך ואימוני חובשים, צלפים, מאגיסטים וכדומה. כמו כן, יילמדו שיטות הסתערות על יעדי חי"ר, ולחימה על יעד מבוצר ובשטח בנוי. בטירונות כמו בטירונות, התנאים בשלב הזה לא מרהיבים – וכוללים בעיקר אוהלים, אבק ותיזוזים.

בסיום הטירונות, נשארים החיילים בבא"ח ועוברים לאימון המתקדם לצורך הכשרה לרמת רובאי 07. החיילים מתאמנים במשך חודשיים וחצי בניווטים, בהסתערות עם נגמ"שים, בלוחמה בשטח בנוי, וכן באימונים בין-זרועיים בשיתוף מסוקים וטנקים. בסיום האימון המתקדם נערך מסע כומתה, בסופו זוכים בכומתה הסגולה הנכספת.
אחרי האימון המתקדם, מצטרפת הפלוגה לגדודים השונים כפלוגת מסלול, שם תבצע קו תעסוקתי של ארבעה חודשים. המצטיינים יצאו לקורס מ"כים ולקורס קצינים.

בתחילת או במהלך הטירונות יתקיים גיבושון יח"טיות, לצורכי מיון לוחמים לגדס"ר ולסיירת רימון. אלה שהתקבלו יעברו אימונים נוספים. לוחמי סיירת רימון החדשה יתמחו, בין השאר, בסיור מדברי.

לוחמי גבעתי במבצע עופרת יצוקה (צילום: אתר צה
הופכת לאחת היחידות המבוקשת בצה"ל. גבעתי|צילום: אתר צה"ל, מערכת את"צ

ובסדיר: לאחר תקופת ההכשרה יעברו הלוחמים לתעסוקה המבצעית, בעצם שגרתו של לוחם חי"ר. הפלוגה עולה כפלוגת מסלול לגדוד, ועושה קו של ארבעה חודשים (הכוונה לתעסוקה מבצעית בגזרה מסוימת, לדוגמה – קו צפון). בשלב זה מסיימים החיילים את שלב המסלול (ומקבלים סיכת לוחם), ומתפזרים בין הפלוגות הוותיקות של הגדוד: הפלחו"ד (פלוגת החוד, שעוסקת בחבלה, פטרול וצלפים), המבצעית (דומה לפלחו"ד) והמסייעת (סיוע, מרגמות, נ"ט ורתק). המצטיינים ייצאו לקורסי מ"כים וקצינים.

גזרת עזה היא הקו הטבעי המסורתי של חטיבת גבעתי, אבל החטיבה עוברת גם לקווים אחרים במרכז ובצפון, ברוטציה עם שאר חטיבות החי"ר. חלק מהפעילות היא הגנתית בעיקרה, וכוללת סיורים ממוגנים בצירים המרכזיים, שמירה בעמדות, מחסומים ופטרולים. הפעילות ההתקפית קורה, לרוב, בלילות, וכוללת מעצרים של מבוקשים ופעילים, מארבים וסיורים. מדי כמה חודשים מסיים הגדוד את פעילותו במרחב, ויוצא לאימון של מספר שבועות. במקביל לפעילות השגרתית, הגדודים יוצאים לעיתים למבצעים ארוכים ומורכבים בתוך מרכזי הערים לטובת מעצר מבוקשים ופגיעה בתשתיות.

יציאות: לוחמי היחידה, בדומה ללוחמי יתר חטיבות החי"ר, יוצאים הביתה במהלך ההכשרות ליומיים בכל שבועיים - שלושה. במהלך השירות המבצעי הכול תלוי, כמובן, בסוג הפעילות ובכמות החיילים.

תפקידים במסגרת היחידה: החוגרים משרתים בתפקידי לחימה (למשל לוחם בגדוד שקד) או בתפקידי תמיכה ללחימה (למשל מש"קית ת"ש בגדוד שקד). הקצינים משרתים בשדרת הפיקוד הלוחמת (מפקד מחלקה, למשל) או תומכת הלחימה (למשל קצין שלישות חטיבתי). 

נשק ואמל"ח: כיום חמושים לוחמי חטיבת גבעתי ברוס"ר (רובה סער) חדשני בפיתוח ישראלי מדגם תבור קומנדו – ששילובו בצה"ל החל בחטיבה הסגולה, עקב הצטיינותה בשנים האחרונות בשלל מבצעים. ציודם כולל מטולי רימונים, רובי צלפים, מטולי רקטות נ"ט, מקלעי מאג ונגב, מקלעים כבדים, אמצעים לראיית לילה, כוונות מיוחדות ועוד. בעקבות איומי נ"ט הולכים וגוברים ברצועת עזה, הוחלט לתגבר את החטיבה בנגמ"שי ה"אכזרית" הכבדים, שבעבר היו בעיקר נחלת הגולנצ'יקים, הנחשבים לאחד הכלים הממוגנים בצה"ל. כמו כן, ישנם נגמ"שים (נושאי גיסות משוריינים) שונים נוספים בשירות החטיבה.

מדים: חיילי חטיבת גבעתי לובשים את מדי החילות הירוקים, נעים עם נעליים שחורות ונושאים כומתה בצבע סגול. אגב, חיילי גבעתי מאמינים עד היום שהסיבה לצבע הנשי המעטר את כומתתם מקורה בבתו של מפקד החטיבה הראשון, אל"ם יהודה דובדבני, שאהבה את הצבע הסגול.

שילוב בנות: אין לוחמות בחטיבת גבעתי. בנות משרתות בתפקידים תומכי לחימה, למשל כמש"קית ת"ש וכמש"קית חינוך. בנות משרתות גם כמדריכות חי"ר במקצועות השונים (אמל"ח, טילי נ"ט, העברת קורס מרגמות, הדרכת קליעה וצליפה ועוד), והן משובצות בבסיסי האימון החטיבתיים והפיקודיים ובבסיסי האימונים של זרוע היבשה.

המרוץ לרמטכ"לות: כחטיבה יחסית חדשה, עדיין לא היה ייצוג לחטיבת גבעתי מקרב עונדי דרגת הרא"ל.

 כולם יודעים ש: גבעתי הולכת והופכת לאחת היחידות המבוקשת בצה"ל, כנראה בשל העובדה שמדובר בחטיבה הנמצאת בחזית הלחימה אליה מופנה הפוקוס ברוב ימות השנה – גזרת עזה. גורם נוסף שתרם למוניטין החטיבה הוא הסדרה המצליחה "טירונות" ששודרה בערוץ השני בין השנים 1998-2001, שכוכביה היו טירוני גבעתי. מסופר כי באותה תקופה היה שפל בביקוש לשירות בשורות החטיבה, וצה"ל הסכים לשתף פעולה עם יוצרי הסדרה רק אם הלוחמים יחבשו כומתות סגולות.

חיילי גבעתי (צילום: אימג'בנק/GettyImages)
בין הלוחמים הכי פעילים בצה"ל. חיילי גבעתי|צילום: אימג'בנק/GettyImages

 

הסיסמה הרשמית של גבעתי היא "יחידת סגולה", בהתאם לצבע השולט בכומתתה. גם שיר החטיבה מפורסם מאוד, בעיקר בזכות הפרק האייקוני ב"טירונות" בו הושר שוב ושוב – "מי שחלם – גבעתי, מי שלחם – גבעתי". לאורך השנים כבר כתבו חיילים ממורמרים על פני תחנות אוטובוס ש"מי שחלם גבעתי, שיתעורר!". אותם חיילים כנראה טבעו גם את ראשי התיבות גבעת"י – גברים בלי עתיד תקועים יחד.

האתר הרשמי של חטיבת גבעתי

פספסנו משהו? מצאתם טעות? נשמח לשמוע מכם עדכונים ותיקונים ולשמור את פז"ם מעודכן בחזית. כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il