חייל ננזף עי המפקד - טירונות מבט מבפנים (צילום: עודד קרני)
איך שלא תהפכו את זה, הדרגות בסוף משנות את כולם (אילוסטרציה; למצולמים אין קשר לכתבה)|צילום: עודד קרני

לכל אחד זה יקרה בשלב כזה או אחר בצבא: פשוט להתעצבן על המפקד שלו, בצורה הכי טהורה שיש. זה לא משנה אם מדובר בחייל צהוב, בחייל שבוז, בחייל צעיר או בחייל לפני שחרור, משהו במרות שהצבא נותנת למפקדים יוצרת מצבים שגורמים לחיילים שתחת פקודם לרתוח מזעם (אבל רק בפנים בלב, כן?). אנחנו לא מתיימרים להגיד שכל מפקד בצבא הוא אדם מעצבן, הרבה מהם הם אנשים נהדרים וזוהי זכות להכיר אותם, אבל יחד איתם יש את הטיפוסים שאי אפשר שלא להתעצבן עליהם.

מתוך מה שאתם סיפרתם לנו בעמוד הפייסבוק שלנו ובמייל הירוק של פז"ם, גיבשנו את הדמויות של המפקדים שיגרמו גם לטובים בחיילים לאבד את זה מתישהו.

המפקד הצדקן

"אני נכנסת לאוטובוס יחסית מלא, לפני עומדת אישה מבוגרת. היא נעצרה לפני דלת היציאה ונעמדה שם, בנוחות. מאחוריה ישב קצין בחיל האוויר ולידו כיסא פנוי. חיכיתי רגע, ראיתי שהיא בסדר, אז התיישבתי במושב הריק. הקצין שישב ליד החלון, הפריע לזקנה באמצע שיחת טלפון ושאל אם היא רוצה לשבת (היו עוד מקומות פנויים באוטובוס). היא סימנה לו שלא. הוא ביקש ממני שאזוז כדי שיוכל לצאת מהאוטובוס, נעמד עם התיקים שלו באמצע האוטובוס, ניגש לגברת, טפח על כתפה ואמר: 'את יכולה לשבת'.
'לא זה בסדר', היא ענתה, 'בכוונה עמדתי, אני בדיוק יורדת', וירדה בתחנה".

קווים לדמותו: המפקד הצדקן יעשה כל פעולה שתגרום לו להיראות טוב יותר, צודק יותר וחכם יותר לעומת חיילים שסביבו ובפני האזרחים, פשוטי העם. המפקד הצדקן משוכנע שבכל מקום שהוא נמצא הוא למעשה מייצג את בה"ד 1, בית הספר לקצינים, מחויב לשרת את המותג שמסמלות הדרגות שהוא עונד או השרוך שהוא עוטה על המדים ומצפה שכל פעולה שהוא עושה תשווה לו את תדמית "יפה הבלורית והתואר".

התנהגויות אופייניות נוספות: "הם לא מודים בטעויות שלהם", "מעלים למשפט על הנחת רגליים על כיסא", "מתנהגים כמו שוטרי תנועה", "לא צוחקים מבדיחות על השואה".

המפקד הלחוץ

"המפקד שלי נתן לי ולחייל אחר תלונה כי הוא קלע לי צמה. הטענה של המפקד היתה שהפרנו את השילוב הראוי. מה הבעיה עם זה? זה לא הפריע לאף אחד".

חייל מיואש בטרמפיאדה (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
"המפקד החזיר אותי לבסיס מגימלים"|צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

קווים לדמותו: למפקד הלחוץ חשובים שני דברים – פקודות מטכ"ל ולדעת שהכל בשליטה. מבחינת המפקד הלחוץ, הפרת פקודה היא בגדר חורבן בית המקדש לכל הפחות ואם קרה משהו שהוא לא ידע ממנו, זה בגדר מלחמת גוג ומגוג. אותו מפקד לרב יכיר את כל הפקודות בצה"ל, כולל אלו שכבר אינן בתוקף, אלו הכתובות באותיות הקטנות, אלו הכתובות בתנאי וגם אלו שלא נכתבו מעולם. בשירות תחת המפקד הלחוץ תמצאו את עצמכם פעם אחר פעם נדרשים לתת הסברים מתפתלים על פעולות בסיסיות שביצעתם, או גרוע מזה – הסברים על למה לא עדכנתם במה שעשיתם, גם אם עשיתם בדיוק את מה שהוא ביקש. תסגרו הרבה שבתות, תעבדו הרבה לילות ותגמגמו המון, רק כדי להרגיע את הלחץ של המפקד שלכם.

התנהגויות אופייניות נוספות: "הוא שלח לי SMS חמש דקות אחרי שיצאתי מהבסיס", "לחפש את החיילים בכל מקום", "מחמירים חוקים ונסחפים איתם".   

המפקד הנדחף

"כשהיינו בצבא, המפקד שלנו תמיד היה מתערב לנו בשיחות שהיינו מנהלים בינינו. הוא תמיד הרגיש שהוא תורם לשיחה את הערך המוסף".

חייל ליד דלת מבט מבוהל  (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
"סוף-סוף בית, קצת שקט מהמפקד. נקווה שהוא לא יחליט לבוא לביקור"|צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

קווים לדמותו: המפקד הזה, הוא כלום לעומת כל אימא פולניה שתמצאו. ברגע שהוא קיבל את הפיקוד על החיילים שלו, הוא החליט שהוא הופך להיות חלק בלתי נפרד החיים שלהם. שלא תבינו – הכוונות שלו טובות, הביצוע, לרב מעיק. המפקד הנדחף יתערב לכם בכל שיחה שתנהלו, גם האינטימיות ביותר, ינסה תמיד לעזור בבעיות בבית, תמיד יתערב באיך אתם עושים את העבודה או איך אתם מגיעים לבסיס ולא ייתן לכם מנוחה.

אי אפשר להגיד שאתם ממש כועסים על המפקד הזה כי הרצון שלו הוא באמת טוב, אבל המפקד הזה יהיה אחד הגורמים הכי מעיקים בשירות שלכם.

התנהגויות אופייניות נוספות: "כשאני בגימלים הוא יתקשר שלוש פעמים ביום", "הוא תמיד יציע להצטרף לארוחת צהרים בחדר האוכל", "הוא תמיד ידע על מה אנחנו מדברים, גם על מה שאנחנו מדברים במקלחות".

המפקד הרע

"בדרך לחופשה באילת, המפקדת שלי התקשרה לנזוף בי על משהו שהיא לא היתה מרוצה ממנו והודיעה לי שהיא מבקשת שאני אחזור לבסיס לטפל בזה. כשהסברתי לה שזה בלתי אפשרי ושאני בדיוק עולה למטוס היא גערה עלי והודיעה לי שהיא אוסרת עלי לעלות למטוס".

טירונות (צילום: מערכת את
יש כמה מפקדים שמולם תמיד תרגישו במסדר|צילום: מערכת את"צ

קווים לדמותו: המפקד הרע רואה לנגד עיניו את המשימה ומבחינתו כל האמצעים כשרים. מבחינתו כל עוד הכל מתקתק על פי התכניות, שום דבר לא "נופל" ועל כל משימה אפשר לסמן "בוצע בהצלחה", אפשר להיות רגועים. מבחינת המפקד הרע, המשימה עומדת מעל הכול – חופשות, גימלים, אפטרים, זמני ארוחות, פעילויות רווחה ביחידה ואפילו ביקורים שגרתיים בשירותים. החיילים של אותו המפקד ימצאו את עצמם אחוזי אימה מול כל SMS ממנו - SMS שברב המקרים יהיה "תגיע עכשיו למשרד" במקרה הטוב ובמקרה הפחות טוב, "תגיע עכשיו למשרד, יש לך משפט".

התנהגויות אופייניות נוספות:

"המפקד התקשר אלי הביתה כשהייתי בגימלים ושאל אותי מה שלומי. כשעניתי 'בסדר', הוא ענה, 'אה. יופי! אז תגיע לבסיס מחר על הבוקר'"

"הם חושבים אך ורק על המקצועיות, ולפעמים שוכחים שאנחנו בסך הכל בני אדם. שלפעמים כואב לנו, שלפעמים אנחנו לא מרגישים טוב, ושלפעמים סתם רע לנו"

"יומיים לפני שנגמרו לי הפטורים מפעילות גופנית בגלל שברי מאמץ, המ"כית שלי אמרה שיש לי מד"ס ווסט. ניסיתי להסביר לה שעדיין יש לי כאבים ברגליים, זה לא עניין אותה. את המד"ס לא עשיתי, אבל נשפטתי על סירוב פקודה".

המפקד המטעה

"יש כאלה מפקדים שהם כמו החברים הכי טובים שלך :)"

קווים לדמותו: המפקד המטעה, יהיה המפקד הכי גבר, או המפקדת הכי חמודה. מדובר באלה שאתה מרגיש בנוח לספר להם כל בדיחה, לשתף אותם בהכול, לצרף אותם לרשימת החברים בפייסבוק, לתייג אותם בסטטוסים ובתמונות, לרכל איתם ולהגיש לידם כמו בין חברים.

זה נכון, יש מפקדים כאלו ואין מניעה להיות חברים שלהם, אבל יש גם את אלו המטעים שביום אחד הופכים אל עורם והופכים מחברים במשרה מלאה למפקדים במשרה מלאה. זה הכי כואב כשנשפטים על משהו שמספרים להם.

התנהגויות אופייניות נוספות: אין התנהגויות אופייניות. יש את אפקט ההפתעה.

אם סיימתם לקרוא את הכתבה והדבר הראשון שעולה לכם בראש זה "למה הם כותבים רק על מפקדים מעצבנים? לי היה מפקד מעולה!" - אנחנו מזמינים אתכם לפנות אלינו במייל הירוק ולספר לנו על המפקדים הכי טובים שהיו לכם בצבא. כתבה בנושא תעלה באתר בקרוב.

>> "המפקדת נכנסה לחדר ברגע הכי לא נכון": חיילי צה"ל על הרגעים המביכים שלהם