נח
קיצור בפז"ם - יבוא בטוב לכולם. מה עם תוספת לפז"ם?|צילום: דובר צה"ל

אתמול בבוקר (ב'), הציגו נציגי צה"ל לועדת החוץ והביטחון של הכנסת (ועחו"ב) שינוי במערך הסדיר, לפיו אורך שירות החובה בצה"ל יהיה שווה בין בנים ובנות, ארכו יעמוד על 32 חודשים לערך וישתנה על פי תפקיד ומערך ולא על פי מגדר. מדובר בדיון ארוך סביב הפער בין משך השירות של הבנים שמאז ומתמיד עמד על שלוש שנים למשך השירות של הבנות שעומד היום על שנתיים, כאשר לפני מספר שנים עמד על שנה ותשעה חודשים בלבד. כעת, כשנכנסו למשוואת צבא העם סוגיות כגון גיוס חרדים והצורך להגדלת מקורות הגיוס, הונחה על השולחן הצעה ממשית וקונקרטית לפיה מדיניות קביעת אורך השירות תושפע מאופי התפקיד והמערך ולא על פי מגדר. על פי המתווה שהוצע אתמול בבוקר לוועחו"ב, בתפקידים מסוימים שיצריך שירות ארוך יותר, החיילים יוחתמו על מעין שירות קבע במיוחד לטובת מילוי התפקיד.

השינוי שעתיד להתבצע ב-2015, אם יאושר כמובן, לא ישפיע על החיילים המשרתים היום, אלא על האחים הצעירים שלהם. ובכל זאת, היה לנו חשוב לשמוע מאלו שבשטח את דעתם באשר למהלך שישפיע על דור העתיד.

"קודם כל תגייסו את החרדים, אחר כך נדבר על השוויון"

בין החיילים שהגיבו על הסוגיה בעמוד הפייסבוק של פז"ם, היו כמה שטענו שיש לוודא שוויון בין כל המגזרים בחברה הישראלית, לפני שעושים שינויים מרחיקי לכת לווידוא שוויון בין המינים בצה"ל. ברור הרי שהמהלכים קשורים זה בזה ושקיצור משך השירות של הבנים יתאפשר כתוצאה מגיוס אוכלוסיות חדשות לשורות הצבא, מהלך שגם יצריך הפניית משאבים בהתאם.

"3 וחצי לבנים שנתיים וחצי לבנות... לא צריך לקצר את השירות! צריך לוחמים יותר זמן בצה״ל!"

תגובה זו נוגעת לסוגיית המקצועיות של צה"ל. צה"ל שמאופיין עם חילופי כח אדם מהירים בגלל אופי השירות, מתמודד זה שנים רבות עם אתגר של שימור ידע בשורות הצבא והבאת חיילים לרמת כשירות ומקצועיות בזמן הקצר ביותר כדי שבשארית השירות ניתן יהיה למצות מהם את המקסימום. מהסיבה הזו, נובע משך השירות של הבנים שעומד על שלוש שנים – בשל אורך הזמן שלוקח להכשיר לוחמים.

באשר לבנות, בתפקידים בהם ההכשרה ארוכה ו/או יקרה, נדרשת היום התחייבות לשירות קבע מראש. בנות המשרתות בתפקידי לוחמה, משרתות שלוש שנים, כמו אחיהם לנשק, הבנים. יחידות נוספות בהן הבנות משרתות שלוש שנים, בגלל הוותק והניסיון הנדרשים למילוי התפקיד הן "במחנה", "גלי צה"ל", תפקידים מסוימים בחיל האוויר, כמו פקחית טיסה ועוד.

לוחם צנחנים מכוון נשק (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
הסיבה לשלוש השנים של הבנים היא ההכשרה הארוכה שלוחמים עוברים|צילום: David Silverman, GettyImages IL

"מי שאין לא מה לעשות בצבא, שישחררו אותו"

תגובה זו למעשה, מצודדת במהלך שהוצע אתמול בוועחו"ב שבגדול בא ואומר – לא צריך את כולם כל כך הרבה זמן, מי שלא צריך, נשחרר. בהקשר הזה חשוב לזכור את ההצעה של גבי אשכנזי מימי היותו רמטכ"ל – שירות אזרחי חובה. לפי מתווה זה, כל המתגייסים יגיעו ללשכת הגיוס, לצה"ל תהיה הזכות לבחור את אנשיו ראשון והשאר ישרתו בגופים נוספים הזקוקים לכח אדם כגון, מערכת הבריאות, שירותי הרווחה ומערכת החינוך.

ההצעה מאתמול בבוקר, עובדת על פי הגיון שלפיו לא כל נער בישראל בגיל 18 מתאים ונחוץ לשירות צבאי ומנגד, יש בישראל מערכים אחרים שזקוקים לכח האדם הזה.

"לא בסדר, הבנות נדפקות ממש" vs "מ-2015 מותר לבנות להתלונן בכמות שהן מתלוננות על השירות שלהן היום"

באשר לבנים, זה ברור, הם הרוויחו. הם הולכים לשרת פחות ממה שהם משרתים היום. באשר לבנות, הן מקבלות תוספת של שמונה חודשים לשירות. כבר שנים שחיילים משתמשים לא מעט בביטוי "כל הזין", בקרוב גם חיילות יתחילו להשתמש בו.

היתרון של המהלך שהוצע בעבור בנות, כמו שציינו קודם לכן, הוא שהן יוכלו להגיע לאותה הרמה המקצועית ולניסיון והותק שגברים מגיעים אליהם בצבא ושבנות רבות לא מצליחות להשיג בתקופה קצרה של שנתיים שכוללת הכשרה.

חיילים שמחים (צילום: עודד קרני, צבא וביטחון)
כמו בכל שינוי, יש את מי שמרוויח|צילום: עודד קרני, צבא וביטחון

חיילות מבואסות (צילום: עודד קרני)
ויש מי שפחות... כל הזין|צילום: עודד קרני

שוויון זה בהכל

מספר חיילים הגיבו בכיוון של שוויון טוטאלי – בין החיילים המגיבים, הועלו התגובות הבאות:

"אני חושבת שזה הוגן. אם הבנות שלנו נמצאות בכל חיל, אז למה לא?"

"הבנות רוצות שוויון רק במה שנוח להן".

גם בהקשר זה, נזכיר שבנות שמשרתות בתפקיד לוחמה כמו בנים, משרתות שלוש שנים מלאות, בלי אפשרות להתחרט.

>> "תקצצו בנגדים ובגבינות סקי": חיילי צה"ל מציעים דרכים לקצץ בתקציב הביטחון