לוחם (צילום: John Moore, GettyImages IL)
כמה שיותר צ'ופרים בשירות, יותר טוב|צילום: John Moore, GettyImages IL

השירות הצבאי, המלא בהתמודדויות ואתגרים, הוא לא חוויה קלה. מצד שני, לתקופה הזו בצבא יש לא מעט יתרונות, ביניהם צ'ופרים שאם לא תקבלו כחיילים, כנראה שלא תקבלו לעולם. כדי שלא תפספסו אף צ'ופר וכדי שלא תגידו שאף אחד לא אמר לכם, ריכזנו לכם את הרשימה של עשרת הצ'ופרים שתוכלו לקבל במהלך השירות הצבאי. להוציא פנקסים ולרשום.

#1 תגלית

על הפרויקט הזה בוודאות תשמעו עד שתתגייסו, או במהלך השירות, רצוי שלא אחריו. מדובר באחד הצ'ופרים הכי טובים שחייל יכול לקבל. תכנית תגלית באה לחבר סטודנטים יהודים מהאוניברסיטאות ברחבי העולם ליהדות ולישראל. לתכנית שכוללת עשרה ימים של ביקור באתרי מורשת ובמוקדי משיכה בארץ, מתלווים חיילים מכל היחידות בצבא שתפקידם לספר להם על הצבא ועל ישראל מנקודת המבט שלהם.

במילים אחרות – עשרה ימים עם אמריקאים ואמריקאיות, טיול, כיף, אטרקציות, מסעדות, בתי מלון, בלי מפקדים, בלי שמירות ובלי בולשיט. הכל על חשבון הפז"ם ועל חשבון הברון – עשרה ימים של כיף נטו.

למי צריך לפנות כדי לצאת לתגלית? מי שתטפל בנושא הזה בכל יחידה היא מש"קית החינוך. על המפקדים להגיש המלצה לחיילים שהם ימצאו לנכון להוציא לתגלית. בגדול, אתם צריכים לבקש את זה מהמפקד שלכם.

יש מגבלת פז"ם? במהלך הטירונות והקורס מן הסתם זה לא רלוונטי, אבל מיד לאחר מכן, תמיד אפשר לצאת. לרב יש העדפה להוציא לתגלית חיילים ותיקים יותר כדי שיספיקו לצאת לתגלית לפני שישתחררו. צריך לזכור שהתירוץ של "בדיוק התחלת תפקיד", "יש לנו הרבה לחץ בעבודה אז זה לא מסתדר", או "אנחנו סובלים ממצוקת כוח אדם" הם פשוט לא רלוונטיים. ברור שאם תהיו בגימלים, יסתדרו יופי גם בלעדיכם, כך שככה או ככה לא תהיה ברירה להסתדר כמה ימים בלעדיכם. תתעקשו על זה.

איזה שפנים לשלוף מהכובע? אם אתם יודעים ספרדית מהשיחות עם הסבתא, עדיין יודעים קצת צרפתית מהשיעורים בבית הספר או שהרוסית עדיין נשמרה לכם מאז שעליתם לארץ, כדאי שתציינו את זה במהלך המיונים. תמיד יש קבוצות שלא דוברות אנגלית, כך שמי שדובר את השפות שהן כן דוברות, בוודאות יצא לתגלית, גם בפעם השנייה.

#2 כרטיסים להופעות

המזנון לחייל באשכול
המועדונים של האגודה למען החייל, תורמים לא מעט

אם תסתכלו טוב-טוב, בכל תכנית טלוויזיה שמצולמת עם קהל, או כל מופע סטנד אפ שתראו בטלוויזיה, יהיו חיילים. שואלים את עצמכם איך הם הגיעו לשם? מש"קית החינוך ביחידה שלהם דאגה להם לכרטיסים.

מאוד יכול להיות שהנוהג הזה קיים אצלכם ביחידה ואף אחד לא סיפר לכם ומאוד יכול להיות שזה לא קורה ושכדאי להתחיל להציק למש"קית החינוך שתדאג לכם לכרטיסים. בדרך כלל, אם מדובר בתכנית מצולמת, ההפקה תדאג להסעות הלוך ושוב ורק צריך לתאם שמגיעים לאחד מימי הצילום. באשר להופעות סטנד-אפ למיניהם – תתפלאו, אבל אם מש"קית החינוך תבקש 50 כרטיסים מוזלים, היא תקבל אותם בהנחה משמעותית.

בנוסף, האגודה למען החייל מארגנת מידי פעם אירועים והופעות לחיילים, שווה להתעדכן באתר מועדון "יותר" או בעמוד ההטבות לחיילים שלנו.

למי צריך לפנות? למש"קית החינוך או לרס"ר של היחידה. זה לא עוזר? פשוט תפנו ליחצ"נים או להפקות בעצמכם. מרגע שתקבלו את הכרטיסים, הסיכוי שמשהו יתנגד לערב כיף לפלוגה, הוא קטן מאוד.

יש מגבלות פז"ם? אין. הסיכוי שיאשרו דבר כזה תוך כדי טירונות או קורס הוא נמוך, אבל בכל שלב אחר בשירות – זה יכול לקרות על בסיס חודשי.

איזה שפנים לשלוף מהכובע? "יגידו את השם של היחידה בטלוויזיה". לפנות לאגו של מפקד היחידה זה תמיד עובד.

#3 חולצות, שפצורי יחידה, תיקים ושאר מתנות

צנחן (צילום: דובר צה
צניחה היא צ'ופר שהרבה פחות קל לקבל מבעבר|צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

פרויקט "אמץ לוחם" הוא פרויקט שבמסגרתו חברות וארגונים מובילים במשק הישראלי מאמצים יחידות צבאיות שונות. במסגרת האימוץ, החברות מעבירות תרומות לרווחת החיילים, דואגים לחיילי היחידה לפעילויות נופש ופנאי ועובדי החברות מארחים חיילים בודדים בבתים שלהם במהלך סופי שבוע וחגים. חיילים ייהנו לרב מהאימוץ הזה בחגים ואירועים מיוחדים במהלך השירות כשיקבלו מארזי שי, תיקי רחצה, חולצות, מעילי פליז ושיפצורים מהחברה המאמצת.

בנוסף לפרויקט "אמץ לוחם" קיימים המועדונים של האגודה למען החייל שמאמצים יחידות שונות ומעניקים צ'ופרים שונים לאותן היחידות.

#4 קורס צניחה

בוסית בראיון עבודה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
יש מי שיוכל להכין אתכם לקראת ראיון עבודה עוד לפני שתשתחררו|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

בעבר, קורס צניחה היה צ'ופר נחשק בצבא כולו ולמעשה כל חייל, גם אם הוא משרת כאפסנאי בצריפין, היה יכול לצאת לקורס צניחה כצ'ופר על הצטיינות ביחידה. החדשות הרעות הן שזה כבר לא כל כך נפוץ ושמקצצים מאוד בהקצאות לקורס צניחה כצ'ופר, אבל החדשות הטובות הן שלחיילים ביחידות שמצריכות כשירויות צניחה, יש סיכוי, אמנם קטן לצאת לקורס הזה.

מגבלות פז"ם? צריך פז"ם

למי צריך לפנות? למפקד. סיכוי לא קטן שהבקשה שלכם תהפוך לבדיחה שתלווה אתכם עד השחרור, אבל יש סיכוי שבאמת יהיה צורך להוציא כמה אנשים בודדים מהיחידה לקורס צניחה והבקשה המביכה תשתלם לכם.

איזה שפנים לשלוף מהכובע? לרוע המזל אין כאלה, אבל במסגרת ריענון כשירויות לאנשי מילואים, ניתנת הזמנה ללא מעט אנשי מילואים לקיים צניחת רענון כשירות יחד עם בני משפחה. אם אבא שלכם היה צנחן, שווה שהוא יבקש את זה מקצינת הקישור שלו וסיכוי יותר גבוה שזה באמת יקרה.

#5 לצאת להדרכה

אחת הדרכים הכי טובות לסיים את השירות זה להעביר את החודשים האחרונים בהדרכת הקורסים שאתם עברתם כשהתגייסתם. מדובר בצ'ופר ששמור לחיילים עורפיים או לחיילים מחילות מקצועיים כמו חיל התקשוב, אבל עדיין מדובר באחלה צ'ופר. יש הבדל מאוד גדול בין השירות בסגל, לעומת שירות רגיל. מדובר בשירות יחד עם צוות בהוואי מאוד מהנה ובשינוי אווירה לקראת השחרור. תפקידי הדרכה הם מבוקשים מאוד וידועים כמהנים מאוד.

למי צריך לפנות? למפקד הישיר ולאחראי ההכשרות ביחידה.

איזה שפנים לשלוף מהכובע? "הייתי מדריך בתנועת נוער" – זה השפן הכי טוב שתוכלו לשלוף ומדובר בשפן לא רע בכלל.

#6 קורס הכנה לאזרחות

מחנה קיץ (צילום: ThinkStock)
מחנה קיץ בחו"ל לקראת סוף השירות. מתאים לכם, לא?|צילום: ThinkStock

מהצבא זה נראה כאילו האזרחות היא ארץ האפשרויות הבלתי נגמרות, כאילו השמש זורחת כל יום וכל העבודות נראות כל כך כיפיות (כי זה הרי תענוג לעבוד בבורגר ראנץ' נכון? בטוח שזה יותר כיף מתורנות מטבח). זהו שלא. האזרחות, לפחות החודשים הראשונים שבה הם לא קלים בכלל. מדובר בחודשים שמאופיינים בחיפוש מייאש אחרי עבודה, בעבודות מבאסות במקרה הטוב ובמקרה הפחות טוב בראיונות עבודה כושלים, בקורות חיים שעוברים שינויים על ימין ועל שמאל ועל ניסיונות שיווק עצמי שמביאים לא מעט תסכול כל יום. את המצבים האלו אפשר למנוע באמצעות הכנה מקדימה, סדנת כתיבת קורות חיים סימולציות הכנה לראיונות עבודה והדרכה במציאת עבודה. יש דבר כזה? כן. קוראים לזה "קורס הכנה לאזרחות", הקורס שמעטים החיילים ששומעים עליו.

מדובר בקורס שמוצע לחיילים נבחרים מטעם הצבא ומטעם משרד הביטחון. מדובר בשבוע שנערך מחוץ ליחידה במסגרת יומיות שבמהלכו החיילים לומדים איך להתנהל מול העולם האזרחי שלקראתו הם הולכים. הקורס הזה שמועבר על יד גורמים אזרחיים עולה לא מעט כסף ולכן ההקצאות מעטות והן שמורות לחיילים בודדים ולחיילים מצטיינים.

למי צריך לפנות כדי לצאת לקורס הכנה לאזרחות? למפקד הישיר ולשלישות היחידה. במידה וידוע על קשיים כלכליים שצפויים לאזרחות כדאי לציין את זה.

#7 ואוצ'ר לקורס פסיכומטרי

עוד אחת מהחוויות הפחות מהנות של השחרור מצה"ל היא הבחינה הפסיכומטרית שצריך לגשת אליה כתנאי לקבלה ללימודים אקדמאים. רב הניגשים לבחינה לומדים אליה בקורס הכנה לבחינה הפסיכומטרית, מה שמתגלה כהוצאה לא קטנה שלוקחת חלק ניכר מכספי הפיקדון. חיילים מסוימים ישתחררו מצה"ל עם וואוצ'ר מיוחד למימון לימודי הפסיכומטרי דרך אחד מהמכונים בארץ. כמו שאר הצ'ופרים, חשוב להבין שאין הרבה כאלה ושכדי לקבל אותם צריך לבקש.

ממי מבקשים? מהמפקד הישיר ומהשלישות.

איזה שפנים לשלוף כובע? חשוב להזכיר למפקד איזה חייל טוב היית כדי שהוא יבין למה שווה שדווקא אתה תקבל את הוואוצ'ר ולא אנשים אחרים.

#8 קורס נהיגה מונעת

כשמוציאים רישיון לא יודעים את זה, אבל אחרי חמש שנים צריך לעשות קורס נהיגה מונעת, או בשמו החדש – קורס נהיגה נכונה ומונעת. מדובר בקורס של 12 שעות שנפרש על פני שניים או שלושה מפגשים ובסופו מבחן. הקורס הזה הוא למעשה תנאי לחידוש רישיון ולמעבר מסטטוס של נהג צעיר ולסטטוס של נהג רגיל עם רשיון נהיגה קבוע. כשעושים את הקורס הזה באזרחות מדובר בסינג'ור רציני – זה מצריך תשלום עבור הקורס, היעדרות מהעבודה או הלימודים ועוד מטלה מטרידה.

את הקורס הזה אפשר לעשות במסגרת השירות הצבאי. הוא מוצע לרב לאלו שמשרתים כנהגים, אבל בפועל הוא פתוח לכל מי שמעוניין לעבור אותו ולרב מאפשרים אותו. על פניו זה נשמע כמו עונש ולא כמו צ'ופר, אבל לעשות את הקורס הזה בצבא זה פרס לעומת מעבר הקורס באזרחות.

ממי מבקשים? מהמפקד או מהאחראי היחידתי לבטיחות בדרכים.

איזה שפנים לשלוף מהכובע? אין צורך, באמת שמאפשרים כמעט לכל מי שמבקש.

#9 קורסי הכשרה מתקדמים

אחרי מחצית השירות, יחידות מקצועיות מציעות לחיילים הוותיקים יותר לעבור קורס מתקדם – קורס שמטרתו היא להעמיק את ההבנה המקצועית של החייל ולהרחיב את תחומי האחריות שלו. קורסים מתקדמים, בהשוואה לקורסי בסיס בצבא, הם צ'ופר של ממש. מדובר בקורסים ללא דיסטנס, בהוואי הרבה יותר משוחרר וקליל, ללא מאבקי כוח, אקטים של מסדרים או משמעת מיותרת. בעבור הרבה חיילים, מדובר בעצירה מרעננת במהלך השירות וכן תוספת נאה לקורות החיים.

מגבלות פז"ם? לרב אחרי מחצית השירות זה לגיטימי לצאת לקורס מתקדם.

ממי מבקשים? מהמפקד האישי ומהאחראי ביחידה על הכשרות.

איזה שפנים לשלוף מהכובע? אם כל החבר'ה הוותיקים מהמדור משתחררים, אתה לפתע הופך להיות מהחייל הצעיר ביותר לחייל הוותיק ביותר ובדיוק נפתח קורס מתקדם, יש לך סיבה מאוד טובה לצאת אליו.

#10 הדרכה במחנות קיץ בחו"ל – על חשבון הפז"ם!

_OBJ

אין ספק שאם יש צ'ופר מטורף, הוא נסיעה לחו"ל במהלך חופשה מהצבא, במסגרת התפקיד, בלי לשלם על הנסיעה גרוש. ואנחנו כאן כדי לבשר לכם שזה אפשרי. מידי שנה, הסוכנות היהודית שולחת למחנות קיץ בצפון אמריקה 1,200 שליחים שישמשו כמדריכים במחנות. מתוכם, מידי שנה יש הקצאה של 200 חיילים שיוכלו לצאת להדריך במחנות, עוד לפני השחרור או במסגרת קיצור שירות לטובת יציאה למחנות.

ההקצאות האלו ניתנות לרב ללוחמים ותנאי הקבלה הם: רקע בהדרכה ובחינוך א-פורמלי, אזרחות ישראלית רצופה בחמש שנים קודם לכן, ידיעת השפה האנגלית ברמה טובה ומעבר סדרת מיונים.

מגבלות פז"ם? התכנית מיועדת ללוחמים לקראת שחרור. המחנות מתקיימים בחודשי הקיץ, החל מיוני – נתון שצריך לקחת בחשבון.

ממי מבקשים? כדי לצאת למחנה של הסוכנות היהודית, יש לפנות אל הסוכנות בטלפון 02-6216201 או באתר האינטרנט www.jaficamps.org

איזה שפנים לשלוף מהכובע? לא הצלחנו לחשוב על כמה מוצלחים, אבל כח התמדה, ישתלם.

>> בעין הלוחם: פרויקט צילומים מרהיב של שריונר