אחרי שדובר צה"ל הציג את ממצאי תחקיר התקיפה ברפיח וחשד שפגיעה באמצעי לחימה שמיקם חמאס בקרבת אזרחים גרמה למותם של אזרחים באוהלי העקורים, בממשל ביידן אמרו שהם עוקבים מקרוב אחרי התחקיר, ומוסיפים שמותם של האזרחים לא מעיד על כך שישנה פעולה קרקעית ישראלית משמעותית, שחוצה את הקווים האדומים שארה"ב הציבה.
"הישראלים אמרו שזו טעות טרגית", אמר דובר המועצה לביטחון לאומי, ג'ון קירבי, לכתבים בבית הלבן. כשנשאל האם האירועים האחרונים ברפיח ישפיעו על מדיניות משלוחי הנשק לישראל, ענה שאין כוונה לשנות את המדיניות. כל זה קורה למרות הפרסומים בארה"ב שהחימוש שבו בוצע שימוש באותה תקיפה היה מתוצרת אמריקאית.
"אין לנו מקל מדידה כאן או מכסה", טען קירבי. "אמרנו גם שאנחנו לא רוצים לראות מבצע קרקעי גדול ברפיח, שבאמת יקשה על הישראלים להילחם נגד חמאס מבלי לגרום נזק רב ופוטנציאלי למספר רב של הרוגים. עדיין לא ראינו את זה".
דובר המועצה לביטחון לאומי ציין כי פעולותיה של ישראל היו ברובן במסדרון בפאתי רפיח. "לי לא ידוע שהם בתוך העיר. גם אם יש שם טנק אחד". כאשר נשאל על הדיווחים על כך שיש טנקים ישראלים במרכז העיר, הוא השיב: "אני לא דובר צה"ל ואתם לא נמצאים בתל אביב. אני לא דניאל הגרי. נראה לי שאתם צריכים להתקשר להגרי עם חלק מהשאלות שלכם".
כשנשאל שוב ושוב אם הוא אומר שהפעולות הקרקעיות של ישראל ברפיח לא יגרמו לנסיגה אמריקאית ממדיניות הסיוע הצבאי לישראל, אמר קירבי: "אני מאמין שזה מה שאמרתי כאן". כלומר, משלוחי הנשק האמריקאי לישראל ימשכו בשלב הזה כסדרם.
הפצצה האמריקאית בתקיפה הישראלית
נקודה מעניינת הייתה כאשר קירבי אמר בתדריך ש"הישראלים אמרו שהם השתמשו בפצצות במשקל 37 פאונד (17 ק"ג), תחמושת מונחית מדויקת. אם זה באמת מה שהם השתמשו, זה בהחלט מעיד על מאמץ להיות דיסקרטי וממוקד ומדויק. עכשיו, ברור שהיו לזה תוצאות טרגיות, וברור שצריך לחקור את זה".
הנתון של קירבי מתייחס לכמות חומר הנפץ שיש בפצצה, שמשקלה הכולל גבוהה יותר. ברשת CNN הביאו מומחה שבחן את תמונות שברי הפצצה, וקבע שאכן זה סוג החימוש שבו ישראל השתמשה.
כפי שציין אתמול דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי בתדריך לכתבים, לצבא יש ניסון מבצעי עשיר בשימוש בפצצות האלה: "ביצענו מאות תקיפות". בישראל כזכור, מעריכים שרסיס של הפצצה פגע במחסן תחמושת של חמאס שהיה באזור אוהלי העקורים, ואף הביאו תיעוד של שיחה מעזה שמחזקת את הטענה הזו. כן צריך להגיד שכל חימוש, לא משנה מה גודלו יכול לגרום לשריפה ומייצר רסס. ישנה גם היתכנות שהרסיס מהחימוש הישראלי פגע במיכל דלק של כלי רכב או גנרטור, וזה מה שגרם לשריפה הקטלנית באוהלי העקורים.
פצצת GBU-39 (או הדגם המתקדם יותר מסוג GBU-53) מכונה בחיל האוויר הישראלי "ברד חד". מדובר בפצצת גלישה שאחרי השיגור שלה נפתחים כנפונים שמאריכים את הטווח ומעניקים לה יכולת תמרון, לצורך פגיעה מדויקת. על פי היצרנית בואינג, טווח הפצצה מגיע ל-110 ק"מ, מונחית GPS, ניווט אינרציאלי ומכ"מ מה שהופך אותה למאוד מדויקת ובעלת פוטנציאל נזק סביבתי נמוך. חיל האוויר הישראלי מפעיל את הפצצה הזו מאז שנת 2009, ורושם ניסיון מבצעי גדול מאוד עם החימוש מהסוג הזה.