מחלקת המדינה האמריקנית הודיע הלילה (בין רביעי לחמישי) לשר הביטחון יואב גלנט וצמרת משרדו על החלטת הממשל לאשר את עסקת הענק עם גרמניה לרכישת מערכת ההגנה מטילים ‘חץ 3’. המערכת מפותחת ומיוצרת במשותף ע"י מנהלת 'חומה' במפא"ת והסוכנות האמריקנית להגנה מטילים (MDA), בהובלת התעשייה האווירית. מדובר בעסקה הביטחונית הגדולה בתולדות המדינה המוערכת בכ-14 מיליארד שקלים.
בעקבות אישור הממשל האמריקני, יתכנסו בכירי משרדי הביטחון וההגנה של ישראל וגרמניה לטקס חתימה על מכתב התחייבות להתנעת העסקה. ההתחייבות בהיקף של 600 מיליון דולר תאפשר תחילת עבודה מיידית על הפרויקט. כלל פרטי החוזה סוכמו בין משרד ההגנה הגרמני ומשרד הביטחון הישראלי ומוגשים לאישור סופי של הממשל הגרמני ובית המחוקקים, חתימה על החוזה המלא צפויה לקראת נובמבר 2023.
הממשל האמריקאי אישר הסכם מכירה היסטורי של מערכת 'חץ 3' הישראלית לגרמניה.
משרד הביטחון הישראלי, משרד ההגנה הגרמני והתעשייה האווירית יתכנסו לחתימה על התנעת העסקה הביטחונית הגדולה בתולדות המדינה- 3.5 מיליארד דולר (כ-14 מיליארד ש"ח).
להמשך קריאה: https://t.co/QEX3AR0VSs pic.twitter.com/7QBFLqPSU5
את המו"מ להסכם המכירה מוביל ראש מנהלת חומה במפא"ת משה פתאל, יחד עם מנכ"ל התעשייה האווירית בועז לוי, וראש פרוייקט חץ 3 לגרמניה מהצד הגרמני, קולונל קרסטן קופר. "לפי הלו"ז של הגרמנים תהיה שם מערכת מבצעית בשנת 2025", אמר ראש מנהלת חומה משה פתאל, "עד אז נמשכים המפגשים בין הצדדים. שותפים לפרויקט גם קבלנים אמריקאים".
הצעדים הבאים אחרי האישור
בישראל לא אומרים בשלב זה כמה סוללות טילים יסופקו לגרמנים אבל מדגישים שהחוזה לא לסוללה אחת, כי אם למספיק סוללות שיגנו על כל השטח הגרמני. הגרמנים ירכשו גם כמות גדולה של טילים. הכשרת הצוותים הגרמנים תהיה בישראל. לפחות הצוותים הראשונים. במקביל יהיו בגרמניה מהנדסים של התעשייה האווירית שיסייעו בהדרכה ובשילוב המערכת.
"אנחנו נמצאים בקשר עם גרמניה כבר תקופה ארוכה", הוסיף מנכ"ל התעשייה האווירית בועז לוי. "אין ספק שמה שקורה באירופה נתן דחיפה לעסקה. מערכת ראשונה תגיע לגרמניה ב-2025 וכלל המערכות יהיו שם באזור 2030. פעילות בקבועי זמן קצרים ביותר".
"זה חוזה ענק וההערכות מתחלקת לשני שלבים", פרט לוי, "הראשון רכש רכיבים אותם נרכוש ונייצר עם תקציב של 600 מיליון דולר שהבונדסטג הגרמני כבר אישר. שלב הבא אינטגרציה של כל הרכיבים שיגיעו גם מארה"ב. זה פרויקט ענק בהיקף של 14 מיליארד שקל שיביא אותו לצמיחה נוספת. את עבודת הייצור תרכז את חברת בת של התעשייה האווירית בארה"ב, העבודה תיעשה מבלי לפגוע בהתחייבות והפעילות של תעשייה אווירית לצה"ל".
הבכירים הישראלים אומרים כי יש התעניינות ממספר מדינות בעולם, מבלי לפרט אילו, ברכישת מערכת חץ 3, אך זו מערכת אסטרטגית של ישראל, לכן לא יספקו אותה לכל מדינה וכמובן שצריך גם את האישור של האמריקאים.
עיקרון הפעולה של 'חץ 3' מבוסס על פגיעה פיזית ישירה במטרה (HIT TO KILL) התעשייה האווירית הינה הקבלן הראשי לפיתוח מערכת הנשק, מיירטי ה'חץ' ומערך הגילוי המכ"מי. חברת 'אלביט מערכות' מפתחת את מערכת השליטה והבקרה. החברה הממשלתית למערכות הנעה רקטית - 'תומר' וחברת רפאל הינן קבלניות משנה עיקריות לפיתוח וייצור מיירט 'חץ 3'. חברת STARK Aerospace האמריקנית, שבבעלות התעשייה האווירית, הינה הקבלן הראשי בארה"ב.
התגובות לאישור העסקה
שר הביטחון, יואב גלנט: "האישור האמריקני שהתקבל הלילה למכירת מערכת היירוט "חץ 3", מהווה הבעת אמון ביכולותיהן יוצאות-הדופן של התעשיות הביטחוניות בישראל. מדובר בהחלטה משמעותית שתסייע לבניין כוחה הטכנולוגי והכלכלי של ישראל. בעיניו של כל יהודי יש משמעות מיוחדת לכך שגרמניה מסתייעת להגנתה במדינת ישראל. אנו גאים ביכולתינו לבצע את עסקת הנשק והטכנולוגיה הגדולה ביותר בתולדות התעשיות הישראליות. זוהי הזדמנות להביע תודה והערכה לאנשי התעשייה הישראלית, המהנדסות והמהנדסים של התעשייה האווירית, אשר בזכות היצירתיות והכישרון שלהם, התעשייה האווירית ומערכת הביטחון שוברות שיאים נוספים. מערכת חץ 3, היא מערכת פורצת דרך, המתקדמת מסוגה בעולם, והיא מהווה מכפיל כוח במאמץ ההגנה האווירית בישראל. ובקרוב גם באירופה. שיתוף הפעולה עם הממשל האמריקאי היווה מרכיב חשוב לכל אורך תהליך הפיתוח של המערכת וקידומה של עסקת הענק. זו הוכחה נוספת לעוצמת הקשרים הביטחוניים בין ישראל וארה"ב, אני מודה לידידי, מזכיר ההגנה לויד אוסטין, על חלקה המרכזי של ארה"ב בתהליך זה".
מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אייל זמיר: "מדובר בהסכם היסטורי בעל משמעויות מרחיקות לכת. העסקה מהווה נדבך נוסף בחיזוק היחסים האסטרטגיים- הביטחוניים בין ישראל לגרמניה והכרה באיכות התעשייה הביטחונית- הישראלית. עסקת היצוא הביטחונית הגדולה בתולדות המדינה תזניק לשיא חדש את היצוא הביטחוני הישראלי, שרק בשנה החולפת רשם שיא של 12.5 מיליארד דולר. היא תייצר מאות מקומות עבודה חדשים ותביא תנופה נוספת לתעשיות הביטחוניות. עסקת 'חץ 3' מבצרת עוד יותר את הברית העמוקה עם ארה"ב, גם ברמה האסטרטגית, גם ברמה המדינית-ביטחונית מול שותפינו בפנטגון, במחלקת המדינה ובסוכנות להגנה מטילים (MDA) וגם בשיתוף הפעולה התעשייתי, שכן מרכיבי המערכת שמיוצרים עבור ישראל כיום בארה"ב ייוצרו בארה"ב גם עבור הגרמנים".
ראש מפא"ת במשרד הביטחון, תא"ל (מיל') ד"ר דניאל גולד: "האישור האמריקאי הינו אבן דרך משמעותית במערכת היחסים האסטרטגית בין מדינת ישראל לארה"ב בתחום ההגנה מטילים. מיזם משותף, עם ארה"ב, של מערכת ההגנה המתקדמת חץ 3 מחזק את שותפות ההגנה עם גרמניה ומרחיבה לתחומים חדשים. שיתוף פעולה זה מחזק את החוסן הלאומי של מדינת ישראל במגוון רבדים וייצר הזדמנויות חדשות בד בבד עם שימור העליונות הטכנולוגית-ביטחונית והיתרון האיכותי של מדינת ישראל".
מנכ"ל התעשייה האווירית, בועז לוי: "התעשייה האווירית קיבלה בשמחה את האישור ממשרד ההגנה האמריקאי, שותפינו בפרויקט לצד משרד הביטחון הישראלי, לפיתוח מערכת ההגנה האווירית הטובה בעולם - חץ 3, לגרמניה. אנו מודים לפרלמנט הגרמני על האמון שהביע בנו בעצם בחירתו במערכת מתוצרת התעשייה האווירית. אין בלבי ספק כי ההצטיידות במערכת זו תהווה את המענה המיטבי לצרכי הביטחון והגנה על אזרחיה של גרמניה וסביבתה. התעשייה האווירית כבר החלה ביישום שלביה הראשונים של העסקה, יחד עם מנהלת 'חומה' במפא"ת וזאת בהתאם ליעד שנקבע בפרלמנט הגרמני, ובתיאום עם שותפינו האמריקאים".