"פועלכם ההירואי בימי הלחימה הראשונים, ובימים אלו ממש, מאפיינים את טוהר מסירותכם הבלתי מתפשרת. אנשים רבים כל כך חייבים לכם את חייהם", אמר המפכ"ל, רנ"צ קובי שבתאי, רק ביום חמישי האחרון כאשר 12 לוחמים סיימו את ההכשרה והוסמכו כלוחמים בימ"מ.
ימים בודדים אחר כך, היחידה הזו הרימה את המורל הלאומי, כשחילצה בזמן מלחמה את החטופים לואיס הר ופרננדו מרמן משבי חמאס ברפיח. בינואר 2022 היחידה המשטרתית המיוחדת (ימ"מ) הוגדרה כיחידה הלאומית ללוחמה בטרור, במטרה לחזק את יכולותיה של היחידה.
מאז הם ביצעו מבצעים מעוררי דמיון שרובם אסורים בפרסום. היום מותר לספר שלוחמי הימ"מ השתתפו גם במבצע לחילוץ התצפיתנית טוראי אורי מגידיש שהוחזקה ברצועת עזה, אז המחלצים עצמם היו מהיחידה המבצעית של שב"כ.
המבצע לחילוץ שני החטופים הלילה נמשך כשעה ויצא לפועל בזכות מודיעין מדויק ואיכותי של שב"כ. לוחמי הימ"מ הגיעו בחשאי עד לדלת שהייתה נעולה, ואז פוצצה עם מטען ייעודי, בלי לעכב את הכוח. יש לכך משמעות מקצועית גדולה. מרגע הפיצוץ לוחמים יש זמן אפסי לחסל את המחבלים ולהציל את בני הערובה בלי שיפגעו בהם. על זה הם מתאמנים כל השנים ולזה מכשירים אותם. בכניסה לחדר בו היו החטופים היו שלושה שומרים שחוסלו מיד, בזמן שלוחמים מהכוח עטפו בגופם את לואיס ופרננדו. אש נפתחה מבניינים סמוכים, מה שהביא לאש נגדית מצד הלוחמים, שחיסלו עוד מחבלים רבים.
לוחמי הימ"מ נבחרים בפינצטה אחרי גיבוש קשה במיוחד. למיונים של המחזור האחרון שהסתיים בשבוע שעבר, ניגשו 1,400 מועמדים. לטקס הסיום הגיעו רק 12 מהם שהוסמכו כלוחמים ביחידה אחרי מסלול הכשרה שנמשך שמונה חודשים. בשנה שעברה ניגשו 1,500 מועמדים מהם סיימו את מסלול ההכשרה רק 10.
באותו טקס סיום הוצבו בשורה הראשונה 9 כיסאות ריקים עטופים בבד שחור, סמל למכת הפתיחה הכואבת אותה היחידה ספגה עם פרוץ המלחמה, תשעה הרוגים. היקף שמעולם לא היה בתולדות הימ"מ. למרות זאת הם התאוששו במהירות שיא והשתתפו בטיהור מרחב עוטף עזה ממחבלים. לאחר מכן השתתפו בתמרון הקרקעי. את זה הם עשו במקביל לפעולות ה"שגרתיות" של היחידה, כמו מעצרים ברמת סיכון גבוהה ופעולות מיוחדות בשטחי אוגדת יהודה ושומרון, בהן בלטה פעולת חיסול המבוקשים בבית החולים בג'נין.
עיקר שיתוף הפעולה מבוצע בין הימ"מ לשב"כ, הגוף שאחראי על המידע המודיעיני שמאפשר את ההצלחות של הימ"מ, כפי שאנחנו רואים כבר שנים רבות. ברגע שהמידע מבשיל לכדי סגירת מעגל, הימ"מ יודעים להגיע בחשאי, כצוות גלוי או מסוערב, ליעד תוך כדי שהם ממשיכים לקבל מודיעין רציף משב"כ, וגם מאמצעים שונים של צה"ל. אחרי שיתפסו את האיתור שלהם, צה"ל הגדול יגיע ויבודד את הזירה, כדי ששום דבר לא יפריע להם לעבוד.
הימ"מ מחולקת לפלגות וצוותים שלכל אחד מהם יכולת מבצעית שונה, שיחד מייצרת הרמוניה כמו של תזמורת, רק מהסוג הקטלני. היחידה מחולקת לפלגות מבצעיות וצוותים כמו צוותי חוד, פריצה, טג"ח (טיפוס, גלישה וחילוץ) המכונים "קופים", צלפים ויש גם כלבנים, מסתערבים או צוות ממוכן ועוד.
הלוחמים מגיעים ליחידה עם ניסיון מבצעי עשיר אותו צברו ביחידות כמו המסתערבים והעיקוב של מג"ב והמשטרה הכחולה, או בסיירות ויחידות מובחרות של צה"ל, אבל צריך להגיד שיש גם לא מעט לוחמים שהגיעו מהגדודים.
לכל זה יש להוסיף את העובדה שמדובר באנשים שבמשך שנים נמצאים יחד, יותר מאשר עם בני המשפחה שלהם ובמצבי קיצון ומסכני חיים, וההיכרות האישית מסייעת במשימות שהם מבצעים כמו גם שנים רבות של אימונים. השילוב המקצועי הזה בתוספת השקעה אדירה בתחום האמל"ח, רכבים וטכנולוגיה, הם מה שהופך את היחידה למועדפת בכל הקשור לביצוע משימות מורכבות בתחום הטרור והפלילי.
בין הפעולות הבולטות של הימ"מ לחילוץ בני ערובה ניתן למנות את פעולת "אוטובוס האימהות" במרץ 1988 שנחטף על ידי שלושה מחבלים שחוסלו בפעולה, בה נהרגו גם שלושה מבני הערובה. חילוץ נהג המונית אליהו גוראל ב-2003 יחד עם סיירת מטכ"ל, בדצמבר 2013 חילצו ילדה בת 4 מדירה בה הוחזקה על ידי חוטף מעורער בנפשו, במרץ 2018 חילצו זוג קשישים מדירה בה התבצר אדם מעורער בנפשו ולאלה יש להוסיף עוד מקרים של בני ערובה שחולצו על ידי לוחמי הימ"מ, בזמן מתקפת הטרור של 7 באוקטובר.