בבוקר 7 באוקטובר הוקפץ סרן יפתח יעבץ, קצין האג"ם של יחידת מגלן. הוא היה מהראשונים להגיע לקיבוץ נחל עוז ולהסתער על המחבלים הרבים שפלשו לקיבוץ, ש-13 מחבריו נרצחו ושניים נחטפו לעזה. במשך שעות ניהל יפתח ביחד עם רס"ן חן בוכריס, סגן מפקד מגלן והקשר שלו סמ"ר אפיק רוזנטל, קרבות עזים מול המחבלים, כשהם בנחיתות מספרית, והצליחו להציל חייהם של רבים מבני הקיבוץ. באותו קרב נפלו יפתח, חן ואפיק, זכרם לברכה.

יפתח יעבץ ז"ל, בן 23 בנופלו, נולד וגדל ברמת השרון, בנם של גלעד יעבץ ושירה יעבץ אפל, בוגר תיכון רוטברג, פסנתרן מחונן וטניסאי שהגיע למקום השלישי באליפות ישראל. הוא ויתר על מסלול של ספורטאי מצטיין כדי לשרת ביחידת מגלן, אותה יחידה בה שירתו הוריו.

חודשים לפני מותו, השאיר מכתב פרידה להוריו, לפני יציאתו למבצע בג'נין ובו כתב: "להוביל את הדבר הזה, להיות שם ראשון בחלק הכי מורכב – זה בדיוק מה שחינכתם אותי לעשות. וכשהמחשבות מעט בורחות, למה אנחנו ולמה עכשיו, על זה אני חושב, ופתאום התשובה ברורה לי מאוד. להילחם על הארץ הזאת, להוביל את היחידה הזו, זאת לא גבורה עילאית – זה סטנדרט. ואם הייתי צריך לפסל מחדש את חיי, לא הייתי משנה דבר. אוהב אתכם".

סרן יפתח יעבץ זל (צילום: באדיבות המשפחה)
סרן יפתח יעבץ ז"ל|צילום: באדיבות המשפחה

גלעד, אביו של יפתח אומרי כי לבנו הייתה: "יכולת יוצאת דופן לגעת באנשים ולהשפיע עליהם, לצקת בהם תחושה של משמעות. ראיתי איך בענווה, כישרון ואצילות הוא משתמש במצפן שקיבל מאתנו, לומד לנווט את דרכו העצמאית, בכל מקום שבו הוא צעד הוא פילס עקבות משל עצמו, והגיע כך לגבהים מדהימים. עכשיו הציווי עבורי הוא ללכת בדרכו של יפתח ולהמשיך היכן שהוא נעצר".

באותו בוקר 7 באוקטובר נלחם רס"ן יששכר נתן, קצין במגלן בקיבוץ כפר עזה הסמוך. הוא היה בחופשת לימודים באותם ימים, ורקד בהקפות שמחת תורה עד השעות הקטנות של הלילה. כשהטלפון צלצל בבוקר הוא עלה על מדיו ועשה דרכו אל העוטף, שם הוביל את הצוות שלו ללחימה הרואית ובמשך ימים לטיהורם של היישובים ממאות המחבלים שפלשו אליהם.

עם נפילתו של סרן יפתח יעבץ, קיבל על עצמו יששכר את תפקיד קצין האג"ם של היחידה. במשך למעלה מחודש ימים לחם בקרבות עזים בעוטף, בגבול הצפון ובתוך רצועת עזה. ב-12 בנובמבר הוא נפל בקרב בצפון הרצועה. בן 29 היה בנופלו.

יששכר ז"ל נולד וגדל בקריית מלאכי, בן למשפחה מוכרת בעיר מחסידות חב"ד. השמיני מבין תשעת אחיו ואחיותיו. יששכר היה תלמיד ישיבה, שביקש להמשיך בדרכו של אביו, שלחם במלחמת יום כיפור בסיירת שקד ושירת כאיש קבע במשך 30 שנה.

תחילה התגייס לחטיבת הצנחנים, בהמשך השתלב במגלן, בה פיקד על פלוגת לוחמים. כתלמיד ישיבה לשעבר, הוא נדרש לצמצם פערים לימודיים ותוך כדי שירותו הצבאי למד במכינה, שבה השלים בשנה אחת את כל שנות התיכון.

בסרטון של חטיבת הצנחנים בו השתתף לפני כשלוש שנים, תיאר יששכר את חששו מפני מתקפה על יישובי העוטף, ובאופן מצמרר חזה את שעתיד היה לקרות: "מאה מטר מאחורי שאני מסתכל אחורה אני באמת רואה את יישוב נתיב העשרה ובסוף בתחושה שלי, אם אני לא שוכב שם או נמצא שם תושבים שנמצאים 150-100 מטר מאחורי, בסוף יחטפו את הדבר הזה ובסוף יבצעו טבח אצלם".

אחיו חנן מספר כי יששכר: "היה צריך לשבור הרבה תקרות זכוכית כדי להגשים את היעדים ששם לעצמו בחיים, אבל זה לא ריפה את ידיו. להיפך הוא היה נחוש ובעיקר מונע מתוך אהבת ישראל ואהבה לחיילים שלו".

אחיו מוסיף ומספר כי יששכר נהג לומר 'תהיה איש במקום שאין אנשים'. "לכן לא הופתענו כשהיה הראשון שקפץ להוביל את הצוות שלו ללחימה בקיבוץ כפר עזה והראשון להסתער על מחבלים גם בתוך הרצועה. אחי הצעיר יששכר היה לוחם אמיתי, גיבור בחייו כמו במותו, והוא נפל על קידוש ה', בהגנה על הארץ שאותה אהב ולמענה נלחם".

מלבד יפתח ויששכר, איבדה יחידת מגלן מפרוץ הלחימה עוד 18 לוחמים, שנפלו במסגרת היחידה, בכוחות המילואים שלה, ביחידות אחרות ובכלל זרועות הביטחון. לוחמים אחרים נפצעו בקרבות, ועמותת ידידי מגלן המלווה את היחידה ובוגריה, עוטפת אותם ואת משפחותיהם, ומסייעת להם ככל שנדרש.

גורל משותף, רקע שונה

הקשר המצמרר שבין יפתח יעבץ ליששכר נתן זכרם לברכה, עובר גם בעיר קריית מלאכי בה נולד וגדל יששכר. לפני כארבע שנים נרקם קשר מיוחד בין גלעד יעבץ, אביו של יפתח ז"ל, המשמש כיו"ר עמותת ידידי מגלן, לבין העיר קריית מלאכי, עימה הוא מקדם תוכנית ייחודית להעלאת שיעורי הגיוס הקרבי והמשמעותי בקרב תלמידי העיר.

במסגרת התוכנית הנקראת "עיר במעוף", כ-60 סטודנטים יוצאי מגלן חונכים כ-400 תלמידי כיתות י'-י"ב מהתיכונים אמית ודרכא בקריית מלאכי. הסטודנטים מלווים את התלמידים בכל שלבי ההכנה לצו הראשון, בתהליכי המיון ולקראת גיוס. הפרויקט המשותף, שמתקיים לאורך השנה כולה, הביא בתוך ארבע שנים לעלייה משמעותית של כ-20% בשיעורי הגיוס ליחידות קרביות וליחידות מובחרות בצה"ל מקרב תלמידי קריית מלאכי.

אתמול (שלישי) נערך טקס מרגש בבית הספר "דרכא" בקריית מלאכי, בו הונצחו שני הקצינים, שגורלם המשותף נגע בליבה של העיר. הטקס, שעמד בסימן "שירות משמעותי", נערך במעמד המשפחות השכולות, רה"מ לשעבר נפתלי בנט (לשעבר קצין במגלן), מנכ"ל עמותת ידידי מגלן איתן פונו, ראש עיריית קריית מלאכי אליהו זהר וכ-300 תלמידי תיכון בעיר.

אחד הנוכחים בטקס היה האלוף במילואים נועם תיבון, שסיפר איך בבוקר 7 באוקטובר הגיע לנחל עוז, שם מצא את יפתח ושניים מחבריו ליחידה כשהם ללא רוח חיים. "הכוח הקדמי בפיקוד רס״ן חן בוכריס, ביחד עם סרן יפתח יעבץ, סמ״ר אפיק רוזנטל ועוד שני לוחמים ניהל קרב גבורה בציר הכניסה לנחל עוז מול מארב של המחבלים ובעצם אפשר את ההגעה של הכוחות לנחל עוז לטיהור הקיבוץ".

אלוף במיל' תיבון הוסיף: "הקרב היה קשה מאוד וכשהגעתי יחד עם כוח צנחנים, חן, יפתח ואפיק כבר היו ללא רוח חיים ולכן על מנת להתגבר על חוליית המחבלים לקחתי את הנשק שלהם וביחד עם צוות של צנחנים נלחמנו במחבלים והרגנו אותם. אומץ הלב והגבורה של חן, יפתח ואפיק וחבריהם ממגלן ומהצנחנים הציל את קיבוץ נחל עוז".

משתתפי הטקס בקריית מלאכי (צילום: עיריית קרית מלאכי)
משתתפי טקס ההנצחה של יפתח ויששכר ז"ל|צילום: עיריית קרית מלאכי

במהלך הטקס ספד ראש העיר, אליהו זוהר ללוחמים הגיבורים ואמר: "יפתח ויששכר זכרם לברכה מספרים בחייהם כמו גם בנופלם את סיפורה של החברה הישראלית כולה. טובי בנינו, שכל אחד מהם גדל בסביבת חיים שונה, אך ביום הפקודה התייצבו ראשונים להגנה על המדינה".

ראש העיר סיכם ואמר כי "יחד עם עמותת ידידי מגלן, עמה אנחנו משתפים פעולה מזה כ-4 שנים בבתי הספר העל-יסודיים בעיר לעידוד שירות משמעותי. קיימנו את הטקס הזה כדי להנציח את האומץ, רוחם וגבורתם ודרך זכרם, נחנך את בני הנוער המדהימים שלנו בקריית מלאכי, לשירות משמעותי ולערכי אהבת הארץ והמדינה".