צה"ל מקפיד לשדר לאורך חודשי המלחמה הרבים מסרים של עוצמה צבאית מול חיזבאללה, בדגש על תקיפות של אתרים רגישים וחיסול של מפקדים רבים, כולל בכוח העילית רדואן. אכן, מדיניות החיסולים הישראלית בלבנון פגעה קשה בפיקוד הטקטי של חיזבאללה. אם כי ניתן להעריך כל המפקדים כבר הוחלפו על ידי אחרים בעלי ניסיון.

מה שצה"ל משדר הרבה פחות לתושבי ישראל, זאת המדיניות של הפעלת האש מצד הכוחות הרבים שנפרסו לאורך גבול לבנון, במטרה לבלום פלישה של חיזבאללה ליישובים, ככל שיש כוונה לבצע את זה, ולהרחיק את פעילי ארגון הטרור בטווחים הקרובים.

ממידע ועדויות שהגיעו ל-mako עולה שהכוחות, רובם אנשי מילואים שנפרסו לאורך הגבול, פועלים תחת מגבלות קשות, והם מספרים על חזרה של פעילי חיזבאללה דרומה, עד למרחק של מאות מטרים בודדים מקו הגבול.

"היינו בסבב שני של מילואים בצפון ודי מהר הרגשנו את השינוי. אם בחודשים הראשונים של המלחמה ירינו על כל איום, גם הכוונו "זיקים" (סוג של כלי טיס) וטנקים, הפעם היה הרבה יותר קשה לקבל אישורי ירי וראינו איך הפעילים מתקרבים לגבול. אמנם זו לא חולייה עם מדים ונשק, לפעמים הם הגיעו ממש קרוב לגבול וראינו את זה ועדיין לא נתנו לנו לירות. לפחות לא על כל אחד מהם. וזה כשאנחנו זרוקים בשטח וחוטפים פצמ"רים וכטב"מים של חיזבאללה". את הדברים אמר לנו קצין צנחנים במילואים, שסיים השבוע סבב שני של תעסוקה בגבול לבנון. 

הכוחות בגזרה (צילום: דובר צה
כוחות צה"ל בגבול הצפון|צילום: דובר צה"ל

אותו קצין הוא ממש לא היחיד. מילואימניקים רבים ששוחחו עם mako העידו על חוויות דומות מגבול לבנון. לוחם במילואים אמר לנו: "לא יורים עליהם והם מרשים לעצמם להתקרב לאט לאט עוד יותר. להערכתי הם כבר היו כמה מאות מטרים מאיתנו. משהו כמו 200-300 מטרים". שוב, מדובר על לא חמושים אך כאלו שידועים כפעילי חיזבאללה.

בחודשי המלחמה הראשונים בכירים בפיקוד הצפון טענו שהצליחו להרחיק מהגבול את פעילי חיזבאללה. מדיניות האש של צה"ל הייתה לאשר כמעט על ירי לכל מי שהתקרב לגבול. המטרה הייתה להרחיק את אנשי התצפיות והאיסוף של חיזבאללה, את חוליות הנ"ט והחוליות שפעלו להניח מטעני חבלה על הגדר. כמה מהם אף ניסו לחצות לשטח ישראל. בצה"ל ידעו לומר שהדבר הביא להשמדה של חוליות נ"ט רבות, עד כדי כך שהן התרחקו ק"מ רבים מהגבול והתקרבו רק כדי לבצע ירי, מה שחשף אותם למערכי התצפית של צה"ל ואז להשמדה, לרוב באש כלי טיס של חיל האוויר.

אבל מסיבה שאינה ברורה, מדיניות האש של צה"ל, כפי שמעידים לוחמים רבים ששירתו ומשרתים בגבול לבנון, השתנתה ויש הרבה פחות ירי לעבר פעילי חיזבאללה לא חמושים שמתקרבים לגבול. לדברי חלקם יש אף מגבלות על השימוש בחלק מהתחמושת. קצין מילואים שבימים אלה מפקד על כוחות בגבול לבנון אמר: "יש אי נחת גוברת מצד הלוחמים, לי קשה יותר להסביר להם את ההיגיון שמאחורי נהלי הפתיחה באש של הצבא. הם תקועים בשטח שבועות כמו ברווזים וכשיש זיהוי לא תמיד מקבלים אישור ירי מהחטיבה או מהפיקוד. זה נכון שהפעילים של חיזבאללה מרשים לעצמם להתקרב לגבול, הרבה יותר קרוב ממה שהם היו לפני חצי שנה וזה מעלה את הסיכון לכוחות וליישובים".

האירועים עם חיזבאללה בגבול לבנון (צילום: JALAA MAREY/AFP via Getty Images)
תקיפה בלבנון, פגיעה בבית מירי תגובה של חיזבאללה|צילום: JALAA MAREY/AFP via Getty Images

קצין צנחנים במילואים שמפקד על מחלקה סיפר שבמהלך הקו הייתה להם שיחה עם מח"ט הגזרה, שהסביר להם את היגיון ההפעלה שלהם ומדיניות האש. לדברי קצין הצנחנים, בין הדברים: "הוא ניסה להסביר את התמונה הגדולה כמו שהוא קרא לזה, את שיקולי הפיקוד הבכיר ואת זה שלא תמיד אנחנו בקצה מבינים את התמונה הכללית".

לדברי אותו קצין, השיחה הזו הייתה גרועה ו'הדליקה עוד יותר את החבר'ה', הוא הסביר כי "אלה אנשי מילואים עם שנים של ניסיון, אנשים שעשו כמה דברים בחיים שלהם ובאזרחות, אתה יכול להגיד לנו שאנחנו לא מבינים את התמונה הכללית. אם אנחנו לא מבינים אז תסביר לנו, אבל שצה"ל יהיה בטוח שמילואימניקים מבינים יותר ממה שהם חושבים. זה לא עובד עלינו".

אחד מרגעי המשבר של חלק מאותם אנשי מילואים שדיברו איתנו, היה כאשר חיזבאללה פגע עם טיל נ"ט במערכת בלון תצפית של צה"ל, והבלון התנתק והתרסק בשטח לבנון, שם נאסף על ידי פעילי חיזבאללה. אחד מקציני המילואים שדיברו איתנו סיפר ש"היינו בשטח ובחמ"ל וראינו את זה קורה. היינו בהלם שראינו את החיזבאללה לוקחים את הבלון ולא עושים להם כלום, שנתנו להם לקחת את האמצעי. המח"ט הסביר שחשבו שאולי יש שם בלתי מעורבים וזה הטריף אותנו. גם מה שכן עושים, זה יוזמה שלנו כי צה"ל מסורבל ולא זז".

כך נולדו אלתורים רבים שיזמו הכוחות בשטח אחרי שראו שצה"ל הגדול לא מצליח להתאים את עצמו למצב. דוגמה לכך נחשפה ביום חמישי, כאשר תיעוד של בליסטרה שמעיפה חומרי בערה לצד הלבנוני נחשף בשרתות החברתיות. כפי שפרסמנו לראשונה ב-mako, מדובר באמצעי שאותו צה"ל מפעיל כבר חודשים. אמצעי שנולד כיוזמה של לוחמי מילואים מחטיבת כרמלי ומשם התפשט לחטיבות מילואים רבות שעלו להילחם בצפון.

"מלא דברים לא עבדו ואז התחלנו לעבוד עם זה, עם בקבוקי תבערה וירי נותבים שמדליק את השטח. שרפנו ככה מלא שטחים שלהם, והשמדנו שס"מים (שטחים סבוכים ומבוצרים) ומלא מטענים", אמר קצין מילואים. כאשר צה"ל דיווח שלא מדובר ביוזמה מסודרת של הצבא ושעובדים על פתרונות שיציתו את השטח, הוא אמר בצחוק "בדיחה. מוציאים כסף על כל מיני צעצועים כשיש להם משהו פשוט וזול שעובד עם ניסיון שלנו. שייקחו את זה וישפרו וייצרו יותר. זאת הבעיה של הצבא, הוא לא זז עד שאנחנו מזיזים אותו וגם כשהם נכנסים לעניינים, אז מקשקשים וזורקים כסף על צעצועים מיותרים".

קצינים איתם שוחחנו סיפרו שזה נכון גם לפעילויות יזומות. "אני לא אכנס פה לפרטים, אבל הרבה פעולות שעשינו בשטח זה היה יזומה פרטית שלנו ולא של הצבא. לוקח לצה"ל זמן להתאים את עצמו לשינויים או לאשר יוזמות שלנו. לפעמים אנחנו עושים דברים בלי לאשר ולפעמים הצבא מבין רק אחרי שאנחנו עושים ואז מאמץ את הפעילות, ועשינו דברים ממש יפים שפגעו בחיזבאללה בגזרה שלנו".

חשוב להקשיב לקצינים והלוחמים במילואים שמגיעים מהשטח ונמצאים בחזית הלחימה. אלה מספרים לציבור הישראלי את האמת, את מה שקורה בחזית לבנון בזמן שצה"ל וממשלת ישראל משגרים לאוויר סיסמאות של רהב שחיזבאללה כפי שניתן להבין, לא קונה. רבים מהם סיפרו על "מדיניות 6 באוקטובר" באופן ההתנהלות של הצבא ולא מן הנמנע שחוסר הסנכרון הזה, נותן לחיזבאללה את היכולת לפעול כפי שהם פועלים במסגרת המשוואה מול ישראל וההרתעה ההדדית כפי שהיא באמת, ולא משתקפת לציבור הישראלי.

 

תגובת דובר צה"ל:

"מדיניות הפעלת האש מאפשרת פגיעה בכל איום אשר מזוהה על ידי הכוחות בשטח ומאפשרת למפקדים לקבל החלטות בזמן אמת. צה"ל פועל מזה שמונה חודשים על מנת לפגוע בצורה משמעותית בחיזבאללה ובתוך כך פועל לילות כימים בכדי לתקוף ולהשמיד תשתיות ולחסל מחבלים".