שנה אחרי שהוקם בית הספר להכשרת לוחמי "עוז" – חטיבת הקומנדו של צה"ל, נחנך (אתמול, ראשון) ביתו החדש של הבסיס במתקן אדם, אליו יעבור ממחנה בית ליד. המעבר לבסיס האימונים המשודרג מגיע בסמוך לאירוע מבצעי בו צוות מיחידת מגלן של החטיבה סיכל ניסיון פיגוע של מחבלים איראנים על גבול סוריה, בסיוע כוחות אוויר ויבשה נוספים.

"כמפקד אתה צריך להכניס להם לראש שמחר הם יתקלו במחבלים", מסביר רס"ן י', המדריך הראשי בבית הספר לקומנדו על העבודה עם הלוחמים. "לאחרונה זה היה קל כי כוח שלנו סיכל אירוע בגבול סוריה וחוץ מזה, אנחנו משקיעים הרבה במה שנקרא 'להתאמן כפי שנילחם'. הביום אויב פה נראה בדיוק כמו לוחם חיזבאללה והפצוע משפריץ דם וצורח".

בשיחה עם mako סיפר רס"ן י' שהמעבר מבסיס בבית ליד למתקנים החדשים והמשודרגים בבסיס החדש שבמתקן אדם הוא צעד ענק בהכשרה של לוחמי הקומנדו בצה"ל. בית הספר מחולק למספר מדורים שמטרתם להכשיר את לוחמי החטיבה וליישר קו בין יחידות מגלן, דובדבן ואגוז, כאשר הדגש הוא בשילוב היתרונות של היחידות השונות.

"מי שמתגייס לחטיבת הקומנדו מבצע טירונות בבא"ח גולני אם הוא מתגייס לאגוז או בבא"ח צנחנים אם הוא דובדבן / מגלן", מסביר רס"ן י' איך עובד המסלול ומה החלק שלו. "14 שבועות בבא"חים של טירונות רובאי 05 ואז, הם עולים אלינו בפעם הראשונה ועוברים את ההכשרה המשמעותית של לוחם קומנדו בצה"ל, שנמשכת שמונה וחצי חודשים".

בסוף התקופה הזו הם יעלו לעוד שלושה חודשים של הכשרה ייעודית ביחידות, אבל רס"ן י' מדגיש: "בית הספר זה מקום ההכשרה המשמעותי ביותר של לוחם הקומנדו".

ביה''ס לקומנדו (צילום: דובר צה''ל)
בית הספר החדש לקומנדו במתקן אדם ממבט על|צילום: דובר צה''ל

המשמעות היא בסיס אחיד – גם המתקן עצמו וגם תוכן בסיסי משותף - ללוחמים מהיחידות השונות, לצד היכולות הייעודיות של כל יחידה. השילוב של היחידות לחטיבת הקומנדו גרר בעבר לא מעט ביקורת. רס"ן י' מתייחס לכך ואומר: "אני לא בא לטשטש את הזהות של היחידות, הפוך. אני משמר את ה-DNA שכל יחידה מביאה לשדה הקרב, השילוב שלהן יחד נותן יותר".

כדוגמה הוא נותן את יחידת דובדבן. "הייעוד שלה היה משימות בגזרת איו"ש ולחימת שטח בנוי, פתאום הם נחשפו ליכולות הגרילה של יחידה אגוז ואתה רואה איך הם קפצו כמה רמות. זה לא רק בפן המקצועי, כל יחידה הביאה גם את הרוח שלה, למשל אגוז שהביאה את הרוח הגולנצ'יקים ליחידות האחרות והפוך".

"לאור קיצור השירות צריך לנצל כל שנייה"

בית הספר לקומנדו נפתח ב-2019 בבסיס בית ליד, בעיקר כי מתקן אדם עוד לא היה מוכן והם לא רצו לחכות. "במהלך השנה הזו המשכנו לעבוד על הכנת המתקנים החדשים במתקן אדם", מציין רס"ן י', שמדגיש כי צוות בית הספר היה שותף מלא לפיתוח והתכנון של הבסיס החדש. "כמו בימיו של אריק שרון ז"ל ציירנו על נייר שהונח על מכסה מנוע של רכב צבאי איך ייראה בית הספר ואיפה ימקמו כל מתקן".

לדבריו החידוש במעבר למתקן אדם הוא בעיקר בתשתיות אימונים. "בכל תחילת שבוע עומדים לרדת מפה הרבה מאוד אוטובוסים שכל אחד מהם זה צוות בדרך להתאמן. הקרבה והזמינות של המתקנים מאפשרת אימון טוב יותר וניצול של הזמן. לאור קיצור השירות ללוחמים, צריך לדעת לנצל כל שנייה".

אימון קומנדו (צילום: דובר צה''ל)
"לוחמים לא חוו לחימה, זה אתגר". החטיבה באימון|צילום: דובר צה''ל

יש להם גם סימולטור שמופעל על ידי חברה אזרחית ורס"ן י' מציין שבזמן שגזרו את הסרט כבר עובדים על שדרוג המקום ותכניות לעתיד. "ההדרכה בשנים הקרובות תהיה מאוד מתקדמת. הרבה טכנולוגיה וניצול משאבים להדרכה רלוונטית, לא להתאמן כמו לפני 10-15 שנים".

רס"ן י' שגדל בחטיבת גולני ויחידת אגוז הוא בעל צל"ש ממלחמת לבנון השנייה, כשלניסיון של המפקדים והמדריכים תחת אש אויב יש מקום חשוב בהכשרה. "הלוחמים של היום לא חוו לחימה, גם חלק מהקצינים וזה אתגר. לכן מי שחווה לחימה בעצמו הוא גורם משמעותי בהעברת המסר ללוחמים".

לסיום חשוב לו לומר שאמנם הצבא צועד לטכנולוגיה, סייבר ותחומים נוספים. "אבל צריך לזכור שמי שמנצח את המלחמה זה הלוחם בקצה, 'לוחם חי"ר מעולה' כמו שקוראים לזה אצלנו. אנחנו לא נגד קידמה, אבל קודם מגיע הלוחם שנמצא בכושר ועליו מלבישים את הטכנולוגיה", סיכם.

רס
גדל בגולני ומעוטר מלבנון השנייה. רס"ן י'|צילום: דובר צה''ל