בחצי השנה האחרונה חלו שינויים רבים בגזרה הדרומית של ישראל. הפיגוע בעין נטפים, ב-18 באוגוסט 2011, שינה את התפיסה הצבאית והביא לגיבוש תוכניות מבצעיות חדשות. עקב כך תוגברו הגבולות בכוחות, וחטיבת חי"ר שלמה ירדה אל השטח, בתגבור כוחות נוספים, באופן יוצא דופן. מכשול פיזי משוכלל הנבנה בגבול מצרים פתח בקצב מהיר יותר של הקמה.
מספר סבבי הסלמה התרחשו בגזרת עוטף עזה, כשהאחרונה הייתה הבולטת והמשמעותית מכולן. במקביל, מדינת ישראל חתמה על עסקת שבויים להשבתו של גלעד שליט ומספר ניסיונות חדירה, ירי פצצות מרגמה או טילים נגד טנקים ופעילות צלפים התסיסו את הגבול עם רצועת עזה. כשכל אלה מתנגנים ברקע, מפקד גדוד "בזלת" בחטיבת הנח"ל, סגן אלוף יריב בן עזרא, מסכם תקופה משמעותית בגבול הרצועה באחת הגזרות המשמעותיות בישראל – עוטף עזה.
לאחר עסקת שליט: עלייה במקרי הפעילות החבלנית העוינת
בארבעת החודשים האחרונים חלה עלייה משמעותית בניסיונות החדירה במרחב הגדר. על אף העלייה במספר הניסיונות, ההצלחה של הצבא בסיכולם עקבית ורצופה, בעיקר בשל טכנולוגיה משוכללת ויכולות מבצעיות של הכוחות בשטח. הסטטיסטיקה מראה כי העלייה החלה לאחר עסקת השבתו של גלעד שליט. ברבעון הראשון של שנת 2012 נרשמו יותר אירועי ניסיון חדירה, ירי נ"ט או פצצות מרגמה וירי צלפים לעומת אותה התקופה אשתקד. היום (ג'), למשל, ירו מחבלים ב-RPG ובנשק קל לעבר כוח צה"ל שעסק בפעילות מבצעית שגרתית בסמוך לגדר המערכת.
"בצד השני ישנו אויב שיעשה הכל על מנת לפגוע בחיילים ובאזרחים, כשאפשר לראות שישנן תקופות בהן זה קורה יותר ותקופות בהן זה קורה פחות", מסביר סא"ל בן עזרא. "העסק נהיה יותר מורכב, יותר מתוחכם, ובסוף זה סוג של משחק מוחות. אנחנו נותנים מענה מבצעי לאירועים מסוג זה, כי זו המשימה שלנו – להגן על הגבול ולשמור עליו. אל מול זה אנחנו נערכים ומול זה אנחנו מתמודדים".
לדבריו, הגזרה אינה מאפשרת ירידה בדריכות המבצעית אפילו לרגע, גם לא לפני הסוף, כך שאווירת סוף קורס לא תמצאו כאן. "הגזרה לא נותנת לנו אפשרות אחרת. אנחנו מסתכלים אחורה ורואים את היישובים, והחיילים והמפקדים מבינים שאין לנו את האפשרות לא להיות במתח מבצעי עד הדקה האחרונה".
"אחת הגזרות הקשות"
היתרון הגדול בנוכחות גדוד חי"ר לאורך זמן בגזרה מסוימת הוא ההתמקצעות בשטח. ההיכרות עם השטח, בשילוב הניסיון המצטבר, הם המאפשרים לסכל את האויב. "יש לנו היכרות אינטימית מאוד עם השטח, כל הזמן מקפידים לנתח אותו, מבצעים הערכות מצב, מתאימים את הפעילות ושוברים שגרה", מספר המג"ד. "כי בשורה התחתונה, בניתוח נכון אפשר להגיע לתוצאות טובות. יש מתח השורר כל הזמן, המחייב אותנו – החיילים והמפקדים – להיות במוכנות מבצעית בלתי פוסקת. זו אחת הגזרות הקשות. אמנם יש גזרות קשות נוספות, אבל האינטנסיביות כאן גבוהה מאוד ביחס לאחרות", אמר בהמשך.
השהייה בגבול רצועת עזה אילצה את החיילים והמפקדים להתמודד מדי יום עם אירועים מבצעיים, להפיק לקחים ולשפר את היכולות המבצעיות שלהם. בנוסף לאימונים ולהכשרות, המג"ד מאמין שהדברים שחווה הגדוד בעת השירות המבצעי מכינים אותו ללחימה. "גדוד שיש לו הרבה עשייה רק מתחזק", הוא חורץ. "החיילים היום הרבה יותר מחוזקים, נחושים וטובים. למדנו הרבה מאוד, התנסינו בלא מעט מקרים ולמדנו לפעול באופן הדוק עם כוחות שריון, איסוף קרבי והנדסה. השילוב בין כלל הכוחות תרם בידע המקצועי ובהיכרות המבצעית, וזה שילוב מנצח. אין ספק שעם היכולות הטכנולוגיות והאמצעים שקיימים, ברגע שמשלבים את כולם ביחד – התוצאות וההישגים גבוהים מאוד".
>> מצטיינת הנשיא: התצפיתנית שסיכלה הכי הרבה ניסיונות חדירה לישראל