תוכנית חדשה של צה"ל תאפשר לבוגרי פנימיות וכפרי נוער לדעת מראש איפה ובאיזה תפקיד הם עומדים לשרת, לרכוש מקצוע טכנולוגי לחיים ואף תלווה את מי שלא ימשיך בשירות קבע, בצעדי ההשתלבות הראשונים באזרחות ובעולם העבודה.
בצבא מציינים כי תכנית "תכלס" היא תכנית לאומית שמטרתה לשלב את בוגרי הפנימיות בכפרי הנוער ובתי הספר ברחבי הארץ ולהעניק להם שירות צבאי מאתגר ומשמעותי במערך הטכנולוגי של צה"ל.
התכנית מיועדת לתלמידי כיתה י"ב ולכלל האוכלוסיות המחויבות בגיוס. בצה"ל מדגישים שאין צורך ברקע קודם כדי להתקבל לתוכנית אך נעשים מיונים לבדוק מוטיבציה לתפקיד וכדי לוודא שאין בעיות ת"ש ברמה המונעת את שילובם בגדוד. עוד מציינים כי יש מגוון מקצועות בהם ניתן להשתלב ולשרת.
הרעיון בפרויקט הוא ליצור ודאות למלש"ב משלב מוקדם לגביי התפקיד ואופי השירות הצפוי לו, דבר שלא תמיד מתאפשר לקראת גיוס. כך שואפים בצה"ל להעניק למלש"בים תחושת ביטחון ולהפיג את החששות מהשירות הצבאי.
את תכנית תכלס מובילות עמותת "צורים" יחד עם יחידת "חושן" בצה"ל, שמחברת בין צרכים מבצעיים ליכולות טכנולוגיות, ומייצרת פתרונות ומערכי תקשורת מאובטחים לכל פעילות ומשימה, בשגרה ובחירום.
ליחידה שלושה גדודים: אמירים - גדוד קשר ארצי אסטרטגי נייד עבור כלל הזרועות, הפיקודים והיחידות. צמרת - שאחראי על מענה התקשורת הייחודי למטה הכללי. איתנים - גדוד תקשוב מרחבי שייעודו קליטה, הטמעה ותפעול מערכות במתקני תקשורת מדן ועד אילת.
כל גדוד אחראי על כפר נוער ובית ספר אחר, מבקר בהם ומעביר סדנאות מנהיגות ופעילויות חינוכיות. גדוד איתנים קיבל את האחריות על ליווי כפר הנוער אלוני יצחק, גדוד צמרת מלווה את כפר הנוער הודיות, וגדוד אמירים את בית ספר ברנקו וייס שבבאר שבע.
"בימים אלו מתקיימים כנסי החשיפה בהם חיילים שמשרתים באותם מקצועות מגיעים למוסדות הלימוד, מציגים את הגדוד והתפקידים אליהם אפשר להגיע ועונים על שאלות". מעדכנת רס"ן הילה חוטמן, ראש מדור משאבי אנוש ביחידת חושן.
"בסיום השנה הראשונה יגיעו לכל גדוד כמה מהחניכים אחרי שהכירו אותו מראש וישובצו במקצועות טכנאי מערכות תקשורת או בקר רשת, לאחר שקיבלו ליווי צמוד ממדריכי התוכנית וצברו ידע בתחום", מוסיפה רס"ן נינה לוזון, סגנית מפקד יחידת חושן.
טכנאי מערכות התקשורת אמונים על כל מערכות צה"ל החל מתקשורת טלפונית, מחשבים, מערכות אופטיות, הצפנה, אבטחת רשת ומערכות סלולריות. הטכנאי מגיע לבסיסים צבאיים רבים ומתפעל תקלות בשטח.
בקרי הרשת אחראים על תפעול מערכת הבקרה של התקשורת המאובטחת הצה"לית, מתן סיוע לטכנאים בשטח והעברת תקלות לטיפול המוקדים הטכניים. ביחידה מוסיפים כי לאחר הפיילוט של המחזור הראשון, יתווספו לתוכנית מקצועות נוספים.
היעדים שהציבה בפניה היחידה הם בין השאר: "לדאוג לכך ש-100% מהבוגרים יסיימו את שירותם הצבאי המלא, שרובם ימשיכו בשירות קבע וגם מי שלא, יזכה במקצוע טכנולוגי ויכולת להשתלב בעולם התעסוקה", ציינה סגנית המפקד.
"אנחנו מאמינים בכל ליבנו שהפרויקט יכול לאפשר לנערים שלא חשבו לעשות שירות משמעותי או לא לשרת כלל, לבצע שירות משמעותי ומלא אתגרים". הוסיפה רס"ן לוזון. "הם יודעים מראש לאן מתגייסים ובסיום השירות יוכלו להשתלב בעולם התעסוקה, במקצוע בו רכשו הכשרה וניסיון", סיכמה.