הותר לפרסום: סרן אלון סקאג'יו, בן 22 מחדרה, מפקד צוות צלפים בסיירת חרוב, נהרג, לוחם נוסף נפצע באורח קשה, 5 נוספים נפצעו באורח בינוני ועוד עשרה באורח קל, לאחר שזירת מטענים הופעלה לעברם הלילה (בין רביעי לחמישי) בסיום פעילות למעצר מבוקשים וסיכול טרור בג'נין, יחד עם יחידת דובדבן.

מתחקיר ראשוני של האירוע עולה שבמהלך הלילה, המבצע מתחיל בכניסה של לוחמי יחידת דובדבן שנכנסו לפעילות מעצרים ב"מחנה הפליטים" ג'נין. המסתערבים עצרו שני פעילי חמאס ואז המשיכו למבצע סיכול טרור רחב יותר עם סיירת חרוב דובדבן, מג"ב והנדסה.

סרן אלון סקאג'יו (צילום: דובר צה
סרן אלון סקאג'יו ז"ל|צילום: דובר צה"ל

הם נסעו על ציר שחושף על ידי שופל על פי תרגולת, השופל מבצע חישוף של הציר לעומק של כ-40 ס"מ.
במהלך המבצע הכוח רפואי שנכנס על גבי רכב "פנתר בולאנס" עולה על מטען, החיילים שם נפצעים משאיפות עשן ומכות יבשות וקוראים לעזרה.

הכוחות מגיבים לבקשת הסיוע ומגיע רכב ממוגן מסוג דוד של מ"מ צלפים, הם פורקים מהרכב מבצעים תרגולת ירי והגנה תוך כדי חילוץ פצועים, ואז המטען השני מופעל ממש מתחתם, וכך נפגעים עוד חיילים והמ"מ נהרג.
עוד עולה מהתחקיר הראשוני של האירוע שהמטענים הוטמנו למעלה ממטר מתחת לאדמה, שזהו פרט חריג. נראה בשלב הזה שלא מדובר בחומר נפץ תקני.

בשנים האחרונות ניתן לראות שימוש גובר של הפלסטינים במטעני חבלה נגד כוחות צה"ל שנכנסים לערים, בעיקר בצפון השומרון. כמעט ואין פעילות שהכוחות שנכנסים לא סופגים מטענים מאולתרים שנזרקים לעברם. במקביל לזה ארגוני הטרור הפלסטינים מלכדו עם מטענים את הכבישים והרחובות בערים, הם עשו זאת עם מטעני חבלה גדולים שהוטמנו מתחת לכבישים ומדרכות, כאלה שנתלו על עמודים ובדרכים נוספות.

בכל כניסה של צה"ל, על בסיס מודיעין של שב"כ, הכוחות איתרו את רוב המטענים וחרשו את הכבישים עם כלי צמ"ה (ציוד מכני הנדסי) על מנת להסיר את האיום לפני עוד כניסה של צה"ל. אבל כפי שניתן להבין מהאירוע האחרון וגם אירועים קודמים שהיו, לא תמיד זה עובד.

למרות המאמצים האדירים שפיקוד המרכז והשב"כ משקיעים בסיכול מטענים והשמדה של מעבדות נפץ, מול עיניהם מתרחש תהליך "לבנוניזציה" של השטח, שמזכיר את הלחימה של צה"ל במערכה בדרום לבנון. למחבלים בג'נין, שכם, טול-כרם ומקומות נוספים אין את היכולת שהייתה לחיזבאללה בשנות ה-90 ובטח שלא כיום. המטענים הפלסטיניים מאולתרים, מאוד לא יציבים והאפקט נמוך יותר משל מטען תקני. אבל בצבא גם יודעים שהאיראנים וחמאס משקיעים מאמצים רבים בהכנסת תחום המטענים ליהודה ושומרון, כולל העברת ידע על אופן ההפעלה.

נזכיר שבספטמבר 2023, חודש לפני המלחמה מפקד פלגה באגוז נפצע קשה ועוד שני לוחמים קל יותר, אחרי שמטען מאולתר גדול הופעל לעברם, במהלך אבטחת מתפללים בקבר יוסף. חודשיים קודם לכן, מטען רב עוצמה הופעל על רכב ממוגן של יחידת המסתערבים של מג"ב בג'נין, מה שהביא לפציעת שבעה מהלוחמים. העובדה שהמטענים קבורים בצירי תנועה שעליהם נעים אזרחים פלסטינים, מלמדת שברוב המקרים תצפיתנים מפעילים את המטענים.

רכב
רכב "פנתר בולאנס" שעלה על מטען בג'נין|צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים