למרות שאזרחים נפגעים בעזה, רובם משיגור כושל של רקטות, העולם מאפשר לישראל להמשיך ולתקוף. במערכת הביטחון מסמנים לדרג המדיני שיש לנצל את המצב העולמי כדי להמשיך ולהכות את הג'יהאד האיסלאמי, אבל במקביל, גם מתחילים לסמן את נקודת סיום המבצע.
ביום השלישי למבצע "עלות השחר", התחושה בדרג המדיני והצבאי היא שהעולם נותן גיבוי יחסי למבצע בעזה. "ארה"ב מאמינה באופן נחרץ בזכותה של ישראל להגן על עצמה", אמר שגריר ארה"ב בישראל תום ניידס. "אנו מדברים עם גורמים שונים וקוראים לכל הצדדים לפעול לרגיעה".
ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן הוסיף, כי בממשל ביידן: "תומכים באופן מלא ומוחלט בזכותה של ישראל להגן על עצמה נגד ארגוני טרור שלקחו את חייהם של אזרחים חפים מפשע בישראל".
עוד על מבצע "עלות השחר" נגד הגא"פ בעזה:
מגני השמיים: פעילות חיל האוויר במבצע
מיהו ארגון הגא"פ - הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני?
מה ההבדל בין מבצע מול הג'יהאד לכזה מול החמאס?
ארה"ב היא המדינה המערבית הבולטת ביותר שמביעה תמיכה גלויה בישראל, מה שמאפשר את המשך המבצע למרות שכבר הופצו לא מעט תמונות של נפגעים אזרחים – רבים מהם כאמור כתוצאה משיגורי רקטות כושלים של ארגון הג'יהאד.
מבחינת ישראל, לתמיכה הבלתי מסויגת של ארה"ב והעולם המערבי, לצד כותרות מאוזנות יחסית בכלי תקשורת הבינלאומיים, יש משמעות גדולה. זה מאפשר לצה"ל להמשיך לפעול בעוצמה, תוך הבנה שיש להקפיד על כך שלא יפגעו אזרחים.
תרמה לכך גם התנהלות הצבא ודובר צה"ל בימי המבצע הראשונים, יחד עם מערך ההסברה הלאומי, על המענה התקשורתי שסיפקו. בעבר, גם כאשר האזרחים בעזה נפגעו מאש ארגוני הטרור, העולם לחץ על ישראל לסיים את המבצע הצבאי.
המערכה התקשורתית
"כרגע יש בן אדם בתוך ה-60 מטר - חדל חדל״
במהלך תקיפת מחסן אמל"ח ימי בביתו של פעיל גא"פ, זוהה בלתי מעורב בטווח התקיפה.
בעקבות הזיהוי, המטוס חדל את התקיפה. התקיפה בוצעה כאשר לא היה איום לפגיעה באזרחים שהיו באזור pic.twitter.com/Yu3WOmAcvg
היום (ראשון) למשל, פרסם הצבא תיעוד של תקיפה שבוטלה לאחר שבלתי-מעורב זוהה במקום. "יש בן אדם שמתקרב למבנה", הייתה הקריאה שתועדה בקשר ולאור זאת הוחלט לבטל את התקיפה שבוצעה מאוחר יותר כשהשטח היה נקי: "אנחנו אומרים חדל".
דוגמה טובה נוספת ניתן להציג דרך האירוע אתמול, בו נפגעו בני משפחה משכונת ג'באליה בעזה כתוצאה משיגור רקטה כושל של גא"פ. הצבא הגיב מהר יחסית, ותדרך את הכתבים בישראל ובעולם על שעות התקיפה שהיו שם, תוצאות הבדיקה הפנימית ושאר נתונים, שהוכיחו שמדובר בתוצאה קשה בגלל שיגור כושל. אם זה לא היה קורה, הרעש העולמי היה מקשה גם על ארה"ב להגן על ישראל.
כמובן שהקשב העולמי לאזור שלנו ולסבב בעזה נמוך יחסית, בזמן שבמרכז סדר היום העולמי ניצבים בעיקר המשברים שבאוקראינה וטייוואן, גם זה מאפשר לישראל שקט יחסי המסייע בניהול המבצע. המדינות הבולטות היחידות שגינו את ישראל, גם זה בצורה רפה יחסית, הן רוסיה, טורקיה וחלק ממדינות ערב.
לאור זאת, בצה"ל מבקשים עוד זמן להכות בגא"פ שספג בסבב הזה מכות קשות מאוד. בצבא רוצים שהבקשה להפסקת אש תגיע מהצד השני, כחלק מהישגי המבצע. יחד עם זאת, בצבא כבר מבהירים לדרג המדיני שאנחנו כבר בשלב של מלחמת ההתשה ודשדוש יחסי. עוד מציינים בדיונים שבנק המטרות מתחיל להתרוקן ולכן, יש להתכונן ולהכין את נקודת הסיום.
בצה"ל גם מבינים שככל שהמבצע יימשך, יכול להתרחש האירוע שישנה את כל תמונת המצב ויפגע בישראל ובמאמצים שלה. חשש נוסף הוא שחמאס יחליט להצטרף ללחימה. היום נשמע איום ראשון מצד דובר הזרוע הצבאית של חמאס, אולם בצבא טוענים כי הסיכוי למעורבות חמאס בלחימה כמעט אפסי והאיום הינו סוג של לצאת ידי חובה.