נשיא צרפת עמנואל מקרון קרא לאירופה "להתעורר" ולהגדיל את תקציבי הביטחון על רקע המשך המלחמה באוקראינה וכדי לצמצם את ההסתמכות של היבשת על ארצות הברית בכל הקשור לביטחון שלה. את הדברים אמר מקרון בנאום שנשא בפני אנשי הצבא הצרפתי, אחרי כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן.

בנאום שלו מקרון התייחס לשינויים הצפויים במדיניות החוץ של וושינגטון, במיוחד בנוגע למלחמה באוקראינה, ואמר שזו "הזדמנות לקריאת השכמה אסטרטגית אירופית".

"מה נעשה באירופה אם מחר בעלת בריתנו האמריקאית תסיג את ספינות המלחמה שלה מהים התיכון? אם הם ישלחו את מטוסי הקרב שלהם מהאוקיינוס האטלנטי לאוקיינוס השקט?" שאל מקרון בנאום שלו. הדברים נאמרו אחרי שטראמפ מתח ביקורת על עלות המלחמה באוקראינה עבור משלמי המיסים בארה"ב, ששלחה חבילות סיוע צבאיות גדולות, והבהיר כי הוא רוצה לפחית את נטל ההוצאות הביטחוניות של ארה"ב באירופה.

הנשיא מקרון לאחר הנחיתה (צילום: LUDOVIC MARIN/POOL/AFP)
נשיא צרפת עמנואל מקרון נוחת|צילום: LUDOVIC MARIN/POOL/AFP

בנוסף, בנושא הביטחוני טראמפ הבטיח להביא את הסכסוך באוקראינה לסיום והביע תקווה שניתן יהיה לנהל משא ומתן לשלום בעוד כשישה חודשים. "צרפת ואירופה צריכות להסתגל לאיומים המתפתחים ולאינטרסים משתנים", אמר מקרון. "מי היה מאמין לפני שנה שגרינלנד תהיה במרכז הוויכוחים הפוליטיים והאסטרטגיים? ככה זה".

מקרון טען שהתמיכה המתמשכת באוקראינה היא למעשה המפתח שיאפשר לקייב להיות בעמדה חזקה כאשר תנהל משא ומתן לסיום המלחמה עם הרוסים. "אוקראינה חייבת לקבל ערבויות כדי למנוע את חידוש המלחמה בשטחה, כאשר פעולות האיבה ייפסקו ואירופה חייבת למלא את מלוא תפקידה בתהליך", אמר.

הדברים נאמרו אחרי שבשבוע שעבר נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, אמר ששוחח עם מקרון על האפשרות שכוחות מערביים יישלחו לאוקראינה כדי לשמור על כל הסכם שלום שיסיים את המלחמה בת שלוש השנים עם רוסיה. "כאחת מהערבויות הללו, דנו ביוזמה הצרפתית לפרוס כוחות צבא באוקראינה", אמר זלנסקי.

שליחת כוחות מאירופה כ"שומרי שלום" לאוקראינה כרוכה בסיכון. מהלך כזה עלול שלא להרתיע את רוסיה מלתקוף שוב את אוקראינה בעתיד, שזה החשש של פקידים אוקראינים, ועלול לגרור את מדינות אירופה לעימות ישיר עם מוסקבה. מצב כזה יכול למשוך את נאט"ו כולל ארה"ב לסכסוך והחשש הוא ממלחמת עולם שלישית.

מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה, מדינות אירופה, בעיקר המערב, שינו את הגישה שלהן והחלו להשקיע מיליארדי דולרים בחימוש ושיקום הצבאות שלהם שהתנוונו לאורך השנים. צבאות שהצטמצמו בהיקף שלהם ופעלו בעיקר במסגרת נאט"ו והמלחמה העולמית בטרור.

במסגרת השינוי האסטרטגי שהם עוברים, צבאות אירופה חזרו להתכונן ולהתאמן למלחמה קונבנציונלית בהיקף מלא, כשהחשש העיקרי שלהם שסיום המלחמה באוקראינה במצב שבו הרוסים ממשיכים להחזיק שטחים שכבשו, יגרום לפוטין לבצע מהלכים צבאיים גם מול פולין ואפילו גרמניה. דבר שהם צריכים להתכונן אליו.