ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר במהלך דיון שהתקיים אתמול (שני) בוועדת החוץ והביטחון: "נתתי הוראה שעד יום חמישי הקרוב יגישו תוכנית לביצוע על חלופה לחלוקת הסיוע ההומניטרי בעזה". קצין בכיר אמר על כך בשיחה עם mako: "אין תוכניות אופרטיביות למהלך כזה ומעולם לא הייתה כוונה להטיל את האחריות על צה"ל, לא היו הנחיות כאלה מהדרג המדיני".

עוד אמר הקצין, "זה שלוחמי צה"ל יאבטחו שיירות הומניטריות לא ימנע מחמאס לשים את היד על הסיוע. הם ישדדו את זה מנקודות ההמשך". הוא הוסיף ש"צה"ל מבצע ויבצע כל הנחיה של דרג מדיני, שלאף אחד לא יהיה ספק בזה". אבל הוא הדגיש, "יש לזה משמעות שצריך לשקף. כולל חיילים הרוגים ופצועים במשימות חלוקת סיוע הומניטרי".

בימים האחרונים נטען על רקע פיטורי שר הביטחון, יואב גלנט, שהוא מנע כביכול הנחייה של הדרג המדיני שצה"ל ייקח אחריות לאבטחת השיירות וחלוקת הסיוע ההומניטרי בעזה. מדובר בביקורת קשה של גורמים פוליטיים, עד כדי טענה להפיכה צבאית. קצין בכיר בצה"ל דחה את הדברים ואמר ש"מעולם לא ניתנה הנחיה כזאת". לדבריו כן היו "דיונים שבהם מקבלי ההחלטות קיבלו לוחות זמנים ומשמעויות של מהלך כזה. הדברים עלו בקבינט וגם בפני ראש הממשלה. לא התקבלו החלטות והנחיות לתוכניות אופרטיביות אחרי אף דיון".

בצה"ל חוששים מהאחריות לאבטחת השיירות ההומניטריות וחלוקת המזון והדלק שנכנס לרצועת עזה. מהלך כזה, אומרים ל-mako גורמים בצה"ל, יישאב מהצבא כוחות גדולים כשזה יבוא על חשבון משימות התקפיות. עוד הסבירו שזה דורש הקמת מפקדות, תקנים ותקציבים, אחרי תכנון.

הכוונה היא, כפי שניתן להבין מדברי ראש הממשלה ודברים שאמר שר הביטחון החדש, ישראל כ"ץ, שהחיילים יאבטחו את השיירות ואת מרכזי החלוקה אליהם יגיעו הפלסטינים לקבל את האוכל, תרופות ודלק.

מאבטח את מעבר כרם שלום על רקע הסיוע ההומניטרי לרצו (צילום: שי לוי)
צה"ל מאבטח את כרם שלום על רקע סיוע לרצועת עזה, ארכיון|צילום: שי לוי

"אם אני שם לוחמים על שיירה או מרכז חלוקת סיוע, זה אומר שאני מאבטח אותם גם במעגלים רחבים יותר. כלומר עוד לוחמים. ואני שם עליהם אמצעי חוזי, מודיעין ועוד מרכיבים כדי שלא יפגעו בהם. זאת המשמעות המבצעית-טקטית של ההנחיה לפני שאנחנו מתייחסים למרכיבים בתחום מתפ"ש ומפקדות נוספות", אמר בכיר בפיקוד הדרום.

יש לציין ששאלנו את הקצינים על המשמעות הרחבה יותר של הטלת האחריות לסיוע ההומניטרי על צה"ל, שהדבר יוביל הלכה למעשה, יחד עם השליטה של צה"ל בחלקים גדולים של הרצועה, לממשל צבאי. כולם סירבו להתייחס לנושא. הקצין הבכיר כן אמר שהמשמעות של ממשל צבאי נרחבת יותר, ותדרוש משאבים הרבה יותר גדולים לביצוע המשימה.