על רקע המחאה ואיום של מאות אנשי מילואים בתפקידי מפתח להפסיק את ההתנדבות שלהם לשירות, אם תאושר בכנסת החקיקה לביטול עילת הסבירות, גורמים בכירים בצה"ל מעריכים ששר הביטחון יפעל אחרת בפעם הזו. "התחושה כרגע שהוא לא מוכן לקבל עליו את האחריות שקיבל בפעם הקודמת", למרות הסכנה הברורה לדבריהם לכשירותו של חיל האוויר ומערכים נוספים בצה"ל.
מהפרטים שהגיעו אלינו עולה שמעבר לפגישה שדווח עליה ביום ראשון, הרמטכ"ל ובכירי צה"ל העבירו מסרים ברורים לשר הביטחון, וטענו שלצבא עצמו אין יכולת של ממש לטפל ב"סרבנים", כפי שמכנים אותם בממשלה. הם ביקשו ממנו "לתפוס פיקוד על האירוע" כשר האחראי.
"הובהר באופן חד וברור שלצה"ל אין כלים לטפל במשרתי מילואים שמוגדרים כמתנדבים, אם הם מחליטים להפסיק את ההתנדבות שלהם". טען גורם צבאי בכיר. "אנחנו לא נכנסים למקום של צודקים או לא צודקים וגם לא לפוליטיקה. גלנט שמע את מה שהוא כבר יודע, חוקית אין לצה"ל כלים וכל מה שנשאר הוא לדבר על אחדות השורות אל מול תרחישי האיומים", אמר הבכיר.
בסביבת הצבא מסבירים שבסופו של דבר הם לא המחוקק ולא בסמכותם להוציא הוראות חריגות כדי למנוע משבר חמור. גם הדחות אינן רלוונטיות מול מתנדבים המודיעים שלא יגיעו.
"מכיר את חומרת הבעיה אך עדיין לא באירוע"
הבכירים ששוחחנו איתם סירבו לענות מה הם מצפים מהשר גלנט לעשות, וביקשו להשאיר את זה לשיחות הסגורות. אולם בכיר בצבא אמר, "למרות שגלנט מבין ומכיר היטב את חומרת הבעיה, הוא עדיין לא באירוע והשיקולים שלו פוליטיים בלבד". עוד אמר,
על אף הדרישה החד-משמעית והמידע שהעבירו, התחושה בקרב בכירים בצה"ל היא ששר הביטחון "לא מתכוון לפעול בנושא מעבר להצהרות". ככל שעוברים הימים והמשבר מחמיר, כך גם הביקורת שלהם על כך גוברת.
מהעדויות שהגיעו אלינו עולה שבכירי המטכ"ל גם אמרו לשר גלנט שעצם הנאומים של ראש הממשלה והשרים והגדרת משרתי המילואים כ"סרבנים", מחמירים את המשבר ופוגעים באמון בין הצדדים. "המסרים שיוצאים נגד סרבנים וסרבנות רק מחזקים את ההחלטה שלהם להפסיק לשרת במילואים", אמרו על כך.