דבריו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בפגישתו עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו הלילה (בין שלישי לרביעי), שבהם הצהיר כי ארה"ב תשתלט על רצועת עזה ושתושביה יצטרכו לצאת משם במסגרת הזו, הביאו לשורה של תגובות מצד גורמים שונים בארגון הטרור חמאס.

מדובר על היקף תגובות שקשה לזכור כמוהו מתחילת המלחמה וב"הורדת הפרופיל" התקשורתי והציבורי של הנהגת חמאס, שחלק גדול ממנה כבר חוסל בידי ישראל. מרבית התגובות הביעו התנגדות חריפה על דברי טראמפ, מלבד זו של חבר הלשכה המדינית מוסא אבו מרזוק, שאמר: "אנחנו מוכנים למגעים ולשיחות עם ממשל טראמפ".

בכרוז רשמי שהפיץ חמאס נכתב: "אנו מגנים בחריפות את הצהרות טראמפ בדבר כיבוש אמריקאי של רצועת עזה וגירוש תושביה. אנו והעם הפלסטיני לא נאפשר לשום מדינה בעולם להטיל כיבוש על אדמתנו ששוחררה בנהרות של דם. קוראים לטראמפ לחזור בו מההצהרות הבלתי אחראיות והמנוגדות לדין הבינ"ל".

אחד ממנהיגי חמאס, סמי אבו זוהרי, אמר כי בארגון רואים בהצהרות טראמפ "מתכון לכאוס ומתיחות באזור". אחד מדוברי חמאס חאזם קאסם אמר בהצהרה לתקשורת: "אנו דוחים את הצהרותיו של טראמפ בנוגע לעקירת הפלסטינים בעזה, מכיוון שהן משקפות היעדר אמות מידה מוסריות והומניטריות, ומהוות צעד במסגרת הניסיונות לתת לגיטימציה לפעולות עקירה בכפייה".

חבר הלשכה המדינית של חמאס עיזאת א-רישק, אמר בהצהרה משלו ש"העם הפלסטיני בעזה סיכל את תוכניות העקירה והגירוש תחת הפצצה במשך יותר מ-15 חודשים". עוד טען: "הצהרותיו של טראמפ הן גזעניות וניסיון בוטה לחסל את מטרתנו הפלסטינית ולשלול את הזכויות הלאומיות המבוססות שלנו".

המראות בצפון הרצועה (צילום: OMAR AL-QATTAA/AFP via Getty Images)
העזתים חוזרים לצפון הרצועה ההרוסה אחרי הפסקת האש|צילום: OMAR AL-QATTAA/AFP via Getty Images

לא ברור עד כמה התוכניות של טראמפ אכן ייצאו לפועל, למרות התגובות בישראל. הסיכוי למימוש הגירה מרצון קלוש מאוד וספק שיהיו מדינות שיסכימו לקלוט למעלה ממיליון פלסטינים מרצועת עזה, במיוחד מצרים וירדן, שם מהלך שכזה יסכן את הביטחון הפנימי והשלטון.

אבל החשש הגדול של חמאס מכל מהלך אמריקאי בנוגע לשיקום מגיע גם מהמקום שהדבר יוציא את התהליך משליטה שלהם. ארגון הטרור פועל במטרה לשמר את השלטון שלו ברצועת עזה ומתעקש לשלוט בכל תהליך שיקום הרצועה.

הדבר יאפשר לחמאס גישה למיליארדי דולרים, כמויות של מזון, דלקים ולא פחות חשוב מבחינתן, חומרי בנייה וחומרי תעשייה. החלק הזה חשוב להם מכיוון שחמאס מתכוון לנצל את שיקום הרצועה גם לשיקום תשתיות הטרור שלו ומפעלי ייצור האמל"ח, מנהרות ומבני טרור נוספים.

האתר במרכז הרצועה (צילום: דובר צה
אתר ייצור אמל"ח תת-קרקעי שחשפו והשמידו הכוחות במרכז רצועת עזה|צילום: דובר צה"ל