האם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עומד להדיח את מפקד כוח וגנר יבגני פריגוז'ין? בימים האחרונים מתרבים הדיווחים על כך שלפוטין כבר יש מועמד לתפקיד – אנדריי טרושב - מבכירי חברת שכירי החרב ובעבר גם מפקד הכוחות שלהם בסוריה.
בראיון לעיתון "קומרסנט" אמר נשיא רוסיה שההצעה שלו להחלפת פריגוז'ין בטרושב, עלתה באותה פגישה מפורסמת, חמישה ימים אחרי סוף המרד של כוח וגנר ברוסיה, וש"הרבה אנשים הנהנו לחיוב כשאמרתי את זה".
על פי הדיווח פוטין עדיין מעוניין בהחלפתו של פריגוז'ין והפעלת "וגנר" תחתיו. באותו ראיון אמר פוטין על כוח וגנר "הם יונהגו על ידי אותו אדם שהיה המפקד האמיתי שלהם כל הזמן. יכולים להמשיך ולשרת, שום דבר לא ישתנה עבורם". בכך רמז שהפיקוד על וגנר והניהול, הצבאי לפחות, נעשו בפועל על ידי טרושב.
"אפור השיער" המעוטר
אנדריי טרושב הוא אחד מהמקימים של קבוצת וגנר ומכונה "אפור השיער". הוא קולונל לשעבר בכוחות המיוחדים של הצבא הרוסי שהשתתף במלחמות צ'צ'ניה ואפגניסטן.
לטרושוב הוענק תואר "גיבור הפדרציה הרוסית", העיטור הגבוה ביותר של רוסיה, על שירותו הצבאי. בנוסף קיבל שני עיטורים נוספים: "מסדר האומץ" ו"מסדר ההצטיינות עבור המולדת".
במודיעין המערבי הוא מוכר היטב. באירופה מתארים אותו כ"רמטכ"ל של קבוצת וגנר" הנחשב לדמות אכזרית. לפחות על פי חלק מהדיווחים הוא מספר 2 בווגנר וממוקם מעל מייסד נוסף של חברת שכירי החרב, דמיטרי אוטקין, בשרשרת הפיקוד.
האכזריות והקשר לאסד
בעבר טרושב היה המפקד של קבוצת וגנר בסוריה, לשם הם נשלחו כדי לסייע למשטר של אסד להילחם במורדים. הם הגיעו לשם עוד לפני הצבא הרוסי הרשמי ותחת פיקודו של טרושב פעלו באכזריות קשה מאוד גם ביחס למה שנראה אז בסוריה. טרושב נחשב למקורב מאוד לנשיא סוריה ונמצא איתו בקשרים טובים.
"אנדריי טרושב מעורב ישירות בפעולות הצבאיות של קבוצת וגנר בסוריה", טענו בעבר באיחוד האירופי לאחר שהטילו עליו סנקציות. "הוא היה מעורב במיוחד באזור דיר א-זור". בבריטניה פורסם בשנה שעברה שהוא "היה חבר במיליציה ודיכא את האוכלוסייה האזרחית בסוריה".
לא ברור האם המהלך של פוטין ייצא לפועל ועד כמה בכוונתו לפעול בנושא. באופן לא רשמי נטען שאנשי וגנר, בהם גם פריגוז'ין עצמו, מתנגדים למהלך. הם גם דוחים את הדברים של פוטין בדבר הסכמה שלהם למהלך ההחלפה.
בינתיים, גורלו של פריגוז'ין עדיין לא ברור. על פי כמה דיווחים הוא הוגלה לבלארוס, כחלק מהעסקה לסיום המרד, עסקה שהוביל נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו. עם זאת, לוקשנקו עצמו היה מי שטען שפריגוז'ין נמצא בכלל ברוסיה.
תמונה שבה נראה פריגוז'ין יושב באוהל עוררה עניין רב בימים האחרונים ברשת. על פי חלק מהדיווחים בכלי תקשורת בינלאומיים היא צולמה במחנה אוהלים שהוקם בבלארוס, עבור וגנר שמאמנים את הצבא הבלארוסי. מנגד, הפיצו הרוסים טענות לפיהן התמונה צולמה בכלל ב-12 ביוני לפני פרוץ המרד.