אחרי השיגורים של חיזבאללה לצפון, בצה"ל אמרו העריכו שיהיה מטח נרחב לצפון בעקבות החיסול של בכיר חיזבאללה סאמי טאלב עבדאללה. אולם נראה שהם לא העריכו נכון את הטווחים שחיזבאללה ישגר אליהם. הצפון ממשיך לבעור גם היום, אחרי שחיזבאללה שיגרו רקטות גם לעבר הגליל התחתון, טבריה ויעדים נוספים.

מאות אלפי אזרחים ישראלים נאלצו לרוץ לממ"דים במהלך החג והשיגורים האלה ממשיכים בהיקף של מאות ביום. אחרי שמונה חודשים, במערכת הביטחון מבינים שזה מצב שישראל לא יכולה להשלים איתו לאורך זמן. המכות שחיזבאללה סופג לא מייצרות את האפקט שמקווים לו ונראה שהאזור מתדרדר למלחמה בצפון, מלחמה שכלל לא בטוח שצה"ל מוכן אליה או שתביא את הפתרון שכולם מצפים לו.

בתקופה האחרונה חזרה "מדיניות האיומים" של ישראל לחיזבאללה, עם אמירות של אלוף הפיקוד או שר הביטחון על הנזק שיגרם ללבנון אם האש לא תעצור. בינתיים זה לא קורה. במשך שנים צה"ל דיווח לציבור על ההכנות שנעשו למלחמה רב-זירתית, אבל מסיבה לא ברורה ההנחה של צה"ל הייתה שמלחמה כזו תימשך כחודשיים-שלושה.

בפועל, ישראל כבר נמצאת במלחמה רב-זירתית למעלה משמונה חודשים על כל המשמעות של זה מבחינה כלכלית, מלאי חימושים, שחיקת יחידות ומחסור בחיילים. אבל השורה התחתונה ברורה כמעט לכולם, המצב כפי שהוא כיום לא יכול להימשך. ישראל שכבר כבשו לה חבל ארץ, עוטף עזה ב-7 באוקטובר, מאבדת חבל ארץ נוסף, את הצפון.

בצה"ל מעריכים, כפי שגורם צבאי בכיר אמר לכתבים הצבאיים בתדרוך שהעביר ביום חמישי, שחיזבאללה סיים להגיב על חיסול בכיר טאלב עבדאללה עם סיום ירי 200 הרקטות עד לטבריה ולשורת יישובים בגליל התחתון. לטענת הצבא, על פי אותו בכיר, שני הצדדים מכילים את החיסול וזה לא יהיה האירוע שיוביל להתדרדרות למלחמה בהיקף מלא. בצבא חושבים שחיזבאללה עדיין שומר על הגבולות של המערכה המוגבלת, שמתנהלת כבר 8 חודשים.

מה שמעניין, זה שבצבא גם אומרים שהחיסול של המפקד הבכיר בחיזבאללה לא ישנה את תמונת המצב בצפון ולא ישיג את היעד האסטרטגי של ישראל, שיביא את חיזבאללה להפסקת האש. בינתיים חיזבאללה ממשיך למתוח לאט ובזהירות את הגבולות והקווים האדומים שישראל הציבה בצפון. ובצבא דורשים מהדרג המדיני להכריע.

מספר בכירים בצבא אמרו בשיחה עם mako שהמלחמה בצפון יכולה להסתיים בהסכם מדיני בלי מלחמה בהיקף מלא או בהסכם מדיני שיגיע אחרי מלחמה או פעולה צבאית. לפחות נכון להיום עדיין לא התקבלה החלטה בדרג המדיני לאיזה כיוון ללכת.

לאורך כל חודשי המלחמה ישראל כמעט שלא שינתה את מדיניות הלחימה שלה. כלומר תקיפות מהאוויר וארטילריה בדרום לבנון, מרחק לא גדול מהגבול. בנוסף חיסולים של מפקדים בחיזבאללה ו"מוקדי ידע", כשכאן צריך להגיד שאלה נעשו גם בעומק לבנון. לצה"ל יש עוד סל כלים נרחב עד לאופציה של כניסה קרקעית, כשגם כאן זה יכול להתחיל בכניסה לדרום לבנון ועד לכיבוש שטחים סביב ביירות.

נכון להיום צה"ל ממעט לתקוף בעומק האסטרטגי של חיזבאללה, שזה אחת מהאפשרויות של ישראל לשינוי המשוואה. חיל האוויר יכול להגביר את התקיפות בבעלבכ, המרכז הלוגיסטי של חיזבאללה. ובנוסף להתחיל לתקוף מפקדות בעומק לבנון כולל בצור או אפילו בביירות. מדרגה מעל יש את התקיפה של תשתיות מדינת לבנון. מדובר בתקיפה של גשרים, תחנות כוח, שדה התעופה של ביירות ומטרות נוספות. בצה"ל לוחצים על הדרג המדיני כבר תקופה ארוכה כדי שאלה יאשרו תקיפות בטווחים רחוקים יותר ושל תשתיות אסטרטגיות של לבנון.

דיווחים על תקיפה ישראלית בעומק לבנון (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
דיווחים על תקיפה ישראלית בעומק לבנון|צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

כלי נוסף בסל הכלים של צה"ל, הוא כניסה קרקעית לדרום לבנון על מנת להרחיק את המחבלים וטילי הנ"ט מהגבול. כניסה כזו, תלוי בעומק שלה, תרחיק עם את שיגורי רקטות קצרות הטווח בדגש על ה"בוקראן" עתירות המשקל. אם יהיה צורך ואם תתקבל החלטה, הכניסה הקרקעית תהיה עמוקה יותר.

לתרחיש הצבאי יש מספר בעיות. הראשונה שצה"ל, מדינת ישראל כולה בזה גם המערכת הכלכלית, נמצאת במלחמה כבר שמונה חודשים והכוחות והכלים שחוקים. אבל מעל לכל נמצא חיזבאללה עצמו. במבחן התוצאה הגברת תקיפות ישראליות והסלמה בצעדים לא הביאה את הארגון לעצור או להפחית את האש, הפוך מזה.

ההערכה גם בצבא היא שכל פעולה בלבנון, אווירית או קרקעית תביא למעשה להגברת האש מצד חיזבאללה. זה אומר הרבה יותר שיגורים ביממה וטווחים ארוכים הרבה יותר, בהתאם לאופי הפעולה הישראלית. כמו החיסולים של המחבלים בלבנון, כך גם פעולה ישראלית שנועדה לעצור את האש של חיזבאללה, תביא בשלב הראשון לתוצאה הפוכה: הרבה יותר אש.

ההרס בדרום לבנון כתוצאה מתקיפות צהל נגד חיזבאללה (צילום: RABIH DAHER/AFP via GettyImages)
ההרס בכפרי דרום לבנון כתוצאה מתקיפות צה"ל על מטרות חיזבאללה|צילום: RABIH DAHER/AFP via GettyImages

כל פעולה קרקעית בלבנון תיקח זמן, יהיה לזה מחיר כבד. אבל בצה"ל אומרים שבטווח הארוך פעולה צבאית התקפית ואגרסיבית תביא את ממשלת ישראל לתנאי פתיחה טובים ביותר במשא ומתן מכפי שהמצב כיום. בחיזבאללה אמרו לאורך כל המלחמה שהם ימשיכו להילחם נגד ישראל כל עוד המערכה בעזה נמשכת.

במערכת הביטחון, גם בכירים במל"ל, מעריכים שמדיניות נכונה של ממשלת ישראל בדגש על שת"פ בינלאומי שיביא ללחץ על חיזבאללה ואיראן, יכול להשיג את אותה התוצאה בלי פעולה מלחמתית. אבל נראה שאיש מהם אינו אופטימי וההערכה היא שישראל צועדת לפעולה צבאית או המשך ההכלה של המצב בצפון לעוד חודשים רבים.

בצה"ל אומרים שהמשך ההכלה של המלחמה בצפון ופעולות חיזבאללה, יובילו בסופו של דבר למלחמה אליה נגיע מופתעים ולא כיוזמים. בצבא מעלים עוד נקודה, שהמלחמה הארוכה בצפון פוגעת גם באנשי מילואים רבים שגרים באזור, והמשפחות שלהם נפגעות במשך חודשים.

תרגיל של חטיבת גולני בצפון, מאי 2024 (צילום: דובר צה
תרגיל של חטיבת גולני לאפשרות של מלחמה בלבנון|צילום: דובר צה"ל

בכלל, אנשי המילואים שאמורים להילחם, רבים כבר היו בעזה ובזירות נוספות, המשפחה והפרנסה שלהם נפגעו, ועם המשקולת הזו הם יגיעו למלחמה שאולי תפרוץ בצפון. אזור שנכון להיום נטוש ושרוף בלי עתיד באופק. על אף מה שצוין כאן, בכירים בצבא אומרים שגם אם המצב של הכוחות והתוכניות אינו מושלם ואף פחות מזה, לצבא יש יכולת לבצע את כל מה שהדרג המדיני יבקש ממנו.

גורמים בצה"ל אומרים כי הם מוכנים לממש את האיומים שבישראל השמיעו במשך שנים. המחיר יהיה כבד כי זאת מלחמה, אבל הם מאמינים שישיגו את המטרות שיציבו להם. השאלה גם כאן, האם הדרג המדיני ידע למנף את זה לתמונה האסטרטגית, מה שלא קורה בעזה למשל.