הרמטכ
בין שני האנשים האלה מבצע עמוד ענן מתנהל סביב השעון. בני גנץ וטל רוסו|צילום: דו"צ

בעוד שבעורף מנסים לשדר עוצמה וכוח עבור הצבא, מנהלים מספר מצומצם של מפקדים מערכה צבאית אווירית והגנתית ברובה – עם אופציה קרקעית. כשהתותחים רועמים המוזות שותקות ובניגוד לימי 2006, אז כל מפקד אוגדה התראיין לרשתות התקשורת, הפעם מפקדי המבצע עושים זאת בשתיקה מוקפדת. אז מי הם המפקדים ומה תפקידם?

הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ

באופן טבעי על האופרציה הצבאית כולה מנצח הרמטכ"ל. גנץ היה זה שהכין את הצבא למבצע עמוד ענן ואף ניצח למעלה משנה על ההכנות. הוא דאג לתאום בין חיל האוויר, זרוע היבשה והשב"כ וכאשר נפלה ההחלטה על היציאה דאג למבצע הסחה מרשים – בו השתתף בעצמו; ביום החיסול של אחמד ג'עברי גנץ ביקר בתרגיל בצפון.

במסגרת המבצע הרמטכ"ל אחראי על התאום הצבאי מול הדרג המדיני ובנוסף מול זרועות המודיעין כמו השב"כ. בתוך הצבא הוא מנחה דרך המפקדים הרלוונטיים את התאום המבצעי של היחידות השונות שפועלות. בזמן חיסולו של ג'עברי היה גנץ בלשכתו ומיד לאחר הביצוע ירד אל מתחת לאדמה, לבור של חיל האוויר, משם פיקד על מבצע התקיפה לחיסול מערך הרקטות ארוכות הטווח.

לפחות פעמיים ביום נפגש גנץ עם הדרג המדיני, מקבל הנחיות להמשך ומעדכן על התנהלות המבצע. כבר ימים ארוכים שהוא לא ראה את הבית ואת זמן המנוחה הקצר הוא עושה בחדר קטן שבלשכתו. מהסרטונים שמשחרר דובר צה"ל אנחנו למדים שהוא דואג לבקר בטייסות חיל האוויר וביחידות השדה בכדי להעביר פקודות למפקדים, להתעדכן ולא פחות חשוב כדי להראות למפקדים את נוכחותו האישית בשטח כדי לתמוך ולחזק. נכון לעכשיו רא"ל גנץ עסוק בהכנות לשלב הקרקעי. לחיילי המילואים אותם ביקר העביר את המסר "שהקפיץ ישתחרר רק אם באמת יש בזה צורך".

מפקד חיל האוויר אלוף אמיר אשל

עיקר הנטל של המבצע נופל נכון לשלב הזה על כתפיו של האלוף אמיר אשל שמכונה בחיל נפוליאון, בשל אישיותו וגם גובהו הנמוך. את המערכה מנהל האלוף אשל ממעמקי האדמה שמתחת לקריה במקום שמכונה הבור. כ-1,450 תקיפות ביצע חיל האוויר במהלך המבצע, ביצע סיכולים ממוקדים, השמיד משגרים ומפקדות. הכנסת כמות כל כך גדולה של מטוסים לתא שטח קטן מצריכה יכולת פיקוד ושליטה גבוה במיוחד. האלוף אשל עושה את זה מהחמ"ל המשוכלל של החיל בבור.

אמיר אשל (צילום: דובר צה
מנהל את התקיפות באופן אישי. האלוף אמיר אשל|צילום: דובר צה"ל

האלוף אשל היה זה שפיקד באופן אישי על מבצע החיסול של ג'עברי. מהבור הוא ראה את המעקב של המטוסים ללא טייס אחרי רכב הקיה הכסוף. על פי הלונדון טיימס כאשר ננעלו על הרכב זוג כטב"מים חמושים האלוף אשל נתן את הפקודה: "חסלו את הממזר". מיד לאחר מכן פיקד יחד עם הרמטכ"ל על גלי תקיפות שהנחיתו מטוסי החיל על רצועת עזה. כמו גנץ גם אשל לא ראה את הבית הרבה זמן ובמסגרת תפקידו הוא אחראי על התאום של חיל האוויר מול השב"כ ושאר זרועות המודיעין. יומו של אשל מתחיל בדרך כלל בישיבות תדרוך של פורום מטכ"ל ולאחר מכן עם בכירי החיל. חלק ניכר ממבצעי התקיפה מנוהלים על ידי מפקד חיל האוויר וכשהוא לא נמצא בעמדת הפיקוד הוא דואג לסייר בטייסות השונות. גם האלוף אשל מתכונן לשלב הקרקעי כשהוא יודע שיהיה עליו לספק סיוע קרוב לזרוע היבשה בתנאים מאוד קשים.

אלוף פיקוד דרום טל רוסו

אלוף פיקוד דרום אחראי מתוקף תפקידו על זירת הלחימה ואין ספק שגם הוא לא ישן כבר לילות רבים. בנוסף האלוף רוסו מכין את הפיקוד על שלל יחידותיו השונות לשלב היבשתי עליו הוא יפקד. בזמן שמבצע עמוד ענן מתמקד בשלב האווירי האלוף טל רוסו עדיין צריך לדאוג שהפיקוד שלו ימשיך לבצע פעולות בט"ש על גבול הרצועה. את המערכה הוא מנהל ממפקדת הפיקוד בדרום, שם הוא גם מצליח לתפוס דקות ספורות של מנוחה. לאלוף יש בלשכתו חדר שינה ספרטני ומקלחת צה"לית קטנה.

הרמטכ
כנראה האיש הכי עסוק בצבא כרגע. האלוף טל רוסו עם הרמטכ"ל|צילום: דו"צ

היממה הארוכה של רוסו מתחילה בישיבות עם הרמטכ"ל ולאחר מכן עם מפקדיו הבכירים ומדי פעם בהערכות מצב נרחבות יותר עם שר הביטחון וראש השב"כ. הוא אמור לדאוג לתאום בין יחידותיו מול כל מי שמגיע לפעול בגזרה שבתחום אחריותו ולייצר מודיעין עבור הכוחות התוקפים, כרגע מהאוויר, ולאחר מכן מהקרקע. אלוף פיקוד דרום הוא שותף מלא בניהול הלחימה יחד עם מפקד חיל האוויר ובו בזמן אמור לדאוג גם לביטחונם של האזרחים שבגזרתו באמצעות היחידות של פיקוד העורף. בימים האחרונים היחידות שתחת פיקודו, תותחנים ושריון החלו לפעול, עדיין מהצד הישראלי של הגדר, כשהם תוקפים מרחבי שיגור בשטח הפתוח.

לאלוף הפיקוד יש עוד דאגה לא קטנה בדמותם של כמה עשרות אלפי חיילי מילואים ולוחמי החטיבות הסדירות שיושבים כקפיץ דרוך בגבול הרצועה. מלבד הצורך לדאוג למוכנותם הוא גם אמור לדאוג לביטחונם, בעיה לא פשוטה כששטחי הכינוס נמצאים תחת איום הרקטות. רוסו מקפיד להתלוות לגנץ בביקורים ביחידות השונות ועוקב באופן אישי אחר האימונים ומוכנות הכוחות למשימה.

מפקד מערך ההגנה האווירית תא"ל שחר שוחט

תא"ל שוחט אומנם אינו אחראי על התקיפות בעזה אך הוא זה שצריך לדאוג שמערכת כיפת ברזל תהיה פרוסה במקום הנכון ותעשה את עבודתה. במסגרת תפקידו היה אחראי תא"ל שוחט על קליטתה המהירה של סוללת כיפת ברזל חמישית – סוללה שיירטה את הטיל הראשון שלה מעל גוש דן שעתיים בלבד אחרי שהפכה למבצעית.

שחר שוחט (צילום: אתר חיל האוויר)
נמצא בקשר רצוף עם מפתחי כיפת ברזל. מפקד מערך ההגנה האווירית תא"ל שחר שוחט|צילום: אתר חיל האוויר

לא הרבה יודעים, אבל תא"ל שוחט ומערך ההגנה האווירית שתחת פיקודו מתחקרים כל הזמן את היירוטים. במקרה של כישלון מפיקים לקחים, מעדכנים ובמידה שצריך משנים את מיקום המשגרים. תחת פיקודו הגיעו הסוללות להצלחה של למעלה מ-90 אחוז, הרבה מעבר לפרסומי היתרן שעומדים על כ-85 אחוזי ירוט. בזמן הניהול השוטף של המערך הוא דואג לסייר בין הסוללות השונות, מתעדכן במצב ומנחה את מפקדי הסוללות. מדובר במערכת שהחלה לפעול באופן מבצעי רק לפני שנה ותא"ל שוחט דואג לקשר רצוף עם המפתחים ולמעשה הם עדיין כותבים את התו"ל תוך כדי תנועה.

מפקד חיל הים האלוף רם רוטברג

לא מעט עבודה יש למפקד חיל הים האלוף רוטברג במבצע עמוד ענן. החיל משתתף באופן פעיל במבצע ומשתתף בתקיפות מהים של מפקדות הארגון, אתרי שיגור וסיכולים ממוקדים באמצעות טילים מונחים שמשוגרים מספינות הטילים. עיקר הנטל נופל על שייטת הסטי"לים של החיל אם כי לאור עברו של האלוף רוטברג סביר להניח שישנה גם פעילות ערה של שייטת 13. את הזירה הימית מנהל מפקד החיל יחד עם מפקד בסיס אשדוד, שאחראי על הגזרה, אל"מ דרור פרידמן שגם הוא יוצא שייטת 13.

האלוף רם רוטברג (צילום: חיל הים האמריקאי)
מנהל את התקיפות תוך תאום עם אלוף פיקוד דרום. האלוף רם רוטברג|צילום: חיל הים האמריקאי

רצועת עזה מאוד צרה כך שלחיל הים אין שום בעיה בתקיפת יעדים אם כי עיקר המטלות של מפקד החיל זה ליצור מסה של אש באזור החוף. האלוף רוטברג מנהל את התקיפות תוך תאום עם אלוף פיקוד דרום טל רוסו. באופן אישי הוא פיקד על הסיכול הממוקד של אחמד נאחל, פעיל הג'יהאד העולמי. נאחל נהרג מטיל מונחה מדויק נורה מספינת טילים של חיל הים. תחת פיקודו תקפו ספינות החיל מחנות אימונים של חמאס ואף השמידו גנרטור ומכולה בסמוך לבית של איסמאיל הנייה. כמו כן מנהל האלוף רוטברג ירי מסיבי מהים, באמצעות תותחים וטילים שעל הספינות, כנגד מרחבי שיגור ומטרות תשתית.

האלוף רוטברג שלח קצינים של חיל הים למרבית מרכזי האש והחמ"לים של פיקוד דרום. כאשר מתקבלות מטרות שהמודיעין יצר הם עושים את ההתאמה ליכולת של החיל ומורידים עד כמה שניתן מהעומס של חיל האוויר. האלוף רוטברג יצר שיתוף פעולה מאוד מוצלח עם שאר זרועות הצבא ונראה שמדובר בהצלחה שהביאה למעורבות חסרת תקדים של חיל הים בזירה היבשתית.

>> מנהרות תופת נגד עליונות טכנולוגית: איך תיראה כניסה קרקעית לרצועת עזה?