תפקיד המש"קית ת"ש הוא אחד התפקידים הנפוצים בצה"ל: בכל יחידה, בין אם לוחמת או עורפית, תמצאו את החיילת שעונדת את השרוך הסגול ותשמח לעזור לכם בכל בעיה – סיוע כלכלי, חופשה מיוחדת ועוד. אם לא ידעתם, כיום לא רק בנות זוכות לענוד את השרוך: אחת לחצי שנה מתקיים קורס מש"קי ת"ש לגברים בלבד. המש"קים מיועדים לטפל בעיקר באוכלוסיית החיילים החרדים, אשר הטיפול בהם מורכב פי כמה וכמה מטיפול בחיילים "רגילים".
"אנחנו בעצם מאפשרים לאוכלוסייה החרדית להתגייס", אומר סמל עודד מזל, מפקד בקורס שמספיק בין מחזור למחזור לשרת גם כמש"ק ת"ש בבא"ח כפיר במגמת נצח יהודה, הגדוד החרדי. סגל הקורס מורכב בסך הכל מעודד וממפקד נוסף שאמון על הפן הלוגיסטי, ושני אלה בלבד מכשירים בין 10 ל-15 מש"קי ת"ש חדשים מדי מחזור.
"לחלק מהמש"קים בהתחלה קצת קשה להתרגל לתפקיד, כי יש לו סטיגמה של "תפקיד של בנות". לחלק לדוגמה, קשה עם השרוך הסגול, אבל אחרי שהם מגיעים לשטח, הם מבינים שכל הסטיגמות והסממנים החיצוניים של התפקיד לא חשובים", מסביר עודד. כיום התפקיד מוצע בשאלון ההעדפות לאוכלוסיית החיילים הדתיים, אבל ישנם בקורס גם לא מעט חניכים חילוניים שהגיעו אליו לאחר שנפלו ממקומות אחרים. בשונה מקורס מש"קיות ת"ש, הוא מתקיים במתכונת של יומיות לאורך חמישה שבועות.
>> מכורים לפז"ם? כך תקבלו את הידיעות ישר לסלולר
"במקומות בהם ישנה אוכלוסייה חרדית, הטיפול הוא תמיד מורכב יותר", מציין עודד. נסביר שחיילים חרדים הם במקרים רבים גם נשואים ואף הורים לילדים, ולצידם, ישנם גם חיילים חרדים רבים שמוגדרים כבודדים, מכיוון שמשפחתם ניתקה איתם קשר לאחר שהתגייסו לצה"ל. "יכול להיות שבלי המש"ק ת"ש שלהם, הם לא היו מתגייסים בכלל", מסביר עודד. בבא"ח כפיר לדוגמה, החיילים החרדים מהווים רק שישית מכוח האדם, אבל יותר ממחצית החיילים הבודדים בבסיס, הם חרדים.
"אני דווקא אוהב את השרוך הסגול. אני חושב שזה צבע מדהים", אומר בחיוך טוראי קורי רוזן, בוגר המחזור האחרון שהסתיים לפני כשבועיים, חייל בודד ועולה חדש בעצמו. קורי שובץ כמש"ק ת"ש בלשכת גיוס חיפה ומיועד לטפל בכלל המלש"בים ולאו דווקא בגברים. כשהוא נשאל אם צוחקים עליו מדי פעם כשרואים אותו עם השרוך, הוא עונה, "זה יותר מעניין ממצחיק. אנשים לא יודעים שיש דבר כזה מש"ק ת"ש, אז הם שואלים המון שאלות".