אחרי הדיווח של משרד ההגנה הבריטי על טייסים מחיל האוויר המלכותי שמאמנים טייסים סינים, הפרשה ממשיכה להכות גלים ולהתרחב. על פי החשד גם טייסים לשעבר מחילות האוויר של אוסטרליה וניו זילנד אימנו את אנשי חיל האוויר הסיני. ממשרד ההגנה של אוסטרליה נמסר כי חקירה נפתחה בנושא.

"כשאנשי כוח ההגנה האוסטרלי מתגייסים לשרות צבאי, הם עושים זאת כדי לשרת את ארצם ועל כך אנחנו אסירי תודה. אני אהיה המום ומוטרד לשמוע שיש אנשים שפיתו אותם עם שכר ממדינה זרה". אמר ריצ'רד מרלס, סגן ראש ממשלת אוסטרליה.

דבריו של מרלס נאמרו זמן קצר אחרי שמשרד ההגנה אישר כי פתח בחקירה, במטרה לברר אם וכמה טייסים לשעבר בחיל אימנו את חיל האוויר הסיני בתמורה לשכר גבוה. על פי החשד, גורמים סינים פנו לטייסים לשעבר בחיל האוויר האוסטרלי, במטרה שיאמנו אותם בתמורה לשכר גבוה. הפניה נעשתה לטייסים שעובדים בבית ספר לטיסה, בדרום אפריקה.

חקירה זו נפתחת כאשר ישנה עליה במתיחות בינם לבין הסינים. לאחרונה אף דווח על אירוע במהלכו מטוס קרב סיני מסוג J-16 יירט מטוס לסיור ימי אוסטרלי מסוג P-8. המטוס הסיני אף שחרר מוץ (אמצעי שיבוש המורכב מפיסות אלומיניום) במסלול הטיסה של האוסטרלי, וכתוצאה מכך, חלק מסיבי האלומיניום חדרו למנוע של המטוס.

החשד: אימנו בקרבות אוויר ועוד

עוד עולה על פי החשד, שהייתה פנייה דומה גם לטייסים לשעבר בחיל האוויר של ניו-זילנד, שגם היא הודיעה על פתיחת חקירה בנושא. "אנשי צבא לשעבר חופשיים לבחור את מקור הפרנסה שלהם", נמסר ממשרד ההגנה הניו-זילנדי. אולם הם הוסיפו כי "להחלטות שלהם יכולות להיות השלכות על האינטרס הלאומי ויש תנאים שיכולים לחסום כל עסקה עתידית עם ישות זרה".

לצד אימון בשיטות לחימה מערביות, הסינים ביקשו מהם ללמד אותם כיצד טסים במטוסי קרב מערביים, אופן הטיסה, קרבות אוויר ועוד. כך עולה מהדיווחים שיוצאים משם. הפרשה נחשפה עם פתיחת חקירה של משרד ההגנה בבריטניה, שחשפו כי 30 טייסים לשעבר בחיל האוויר המלכותי יצאו לאמן את חיל האוויר הסיני בתמורה לשכר גבוה של כ-250,000 דולר.

בבריטניה טוענים שככל הידוע הם לא חשפו סודות ומידע מסווג. אולם מומחים בתחום טענו מנגד כי הדרכה ואימון של קרבות אוויר, מביאים בהכרח לחשיפת שיטות לחימה. בינתיים הפרשה ממשיכה לצמוח והערכה היא שיתגלו מקרים גם במדינות נוספות.

המטוס והנושאת (צילום: AFP, GettyImages)
מטוס קרב 15-J סיני ונושאת המטוסים ליאונינג של סין|צילום: AFP, GettyImages