חיסולו של בכיר חיזבאללה איברהים עקיל בתקיפת צה"ל בביירות, יחד עם מפקדי כוח רדואן המובחר של ארגון הטרור, טרף את הקלפים בגזרה הלבנונית, וכעת העיניים נשואות כדי לראות מה תהיה התגובה של חסן נסראללה. בשבוע שעבר, לאחר פעולות פיצוץ הביפרים והקשרים הוא פנה לפיתרון המהיר והזמין, והפעיל את "מערך התגובה המהירה" שלו. סביר שגם הפעם, זה יהיה הצעד הראשון שאליו יפנה, אך כמובן שתיתכן גם תגובה משמעותית יותר.
בכל אופן, המבצע המזהיר של ישראל שבפיצוץ של ביפרים וקשרים הביא לאלפי נפגעים בחיזבאללה, גרם לכאוס בארגון ולפגיעה בתקשורת ובמערך הפיקוד והשליטה. לא יהיה מוגזם אם נכתוב שהארגון ספג את אחת המכות הקשות ביותר מאז שהוקם, כזו שהביאה אותו לנקודה של שפל.
אבל - המבצע הטקטי הזה לא פגע בפיקוד והשליטה של חיזבאללה כפי שהציגו את זה בישראל. את זה ראינו כבר ביום חמישי, ביום של אש בצפון שהביא למותם של שני חיילים ופציעה של עוד שבעה. בסופו של דבר חיזבאללה זה ארגון טרור ממודר באופן קיצוני, עם הפרדת מערכות. זה מה שאפשר לארגון להפעיל את מה שניתן לכנות כ"מערך התגובה המהירה" של חיזבאללה, שנבנה לאורך שנים בגבול ישראל לבנון.
מדובר במערך שמבוסס על תצפיות, מודיעין שנאסף במשך שנים וכוח אש שכולל רקטות לטווח קצר, טילי נ"ט וכטב"מים. את כל המערך הזה חיזבאללה בנה בכפרים שקרובים לגבול ישראל ובשס"מים (שטחים סבוכים מבוצרים) שגם הם פרוסים צמוד לגבול ישראל ולעומק השטח.
בכל שס"מ כזה יש חוליות מקצועיות של מפעילי נ"ט, רקטות וחוליות חבלה, שגם הן ניסו כמה פעמים להתקרב לגבול ישראל. אחד מהאירועים האלה היה השבוע, וצה"ל הציג את חיסול החולייה לפני שהצליחה להניח מטען סמוך לגדר הגבול. אבל כמו בכל התקופה האחרונה, ישראל נמצאת בקרב הגנה כבר כמעט שנה, ובקרב הזה האויב תמיד מצליח למצוא את נקודות התורפה ולהכות.
חיזבאללה בנה במשך שנים מערכים משולבים לאורך כל גבול לבנון. מערכים שתומכים אחד בשני ומשלבים בין יחידות מודיעין ותצפיתנים, ליחידות שמפעילות אש. בצה"ל מכנים זאת "מערכי פיגועים" ובזה גם מערך הנ"ט של הארגון, שהצליח לפגוע בחמישי בלוחמי גדוד 51 של גולני, להרוג את סמל תומר קרן ז"ל ולפצוע שבעה לוחמים נוספים, כששני טילי נ"ט פגעו ברק"ם של הגדוד ובכוח שהגיע לחלץ אותם.
כדי לעשות את זה, המחבלים צריכים להיות נסתרים וזמינים בגבול. לפעול במהירות, לפעמים שניות ולהיעלם. את זה הם מצליחים לעשות בזכות אותם מערכים משולבים. מדובר באופרציה מבצעית שבה חיזבאללה השקיע משאבים רבים ומיליוני דולרים שהגיעו מאיראן, יחד עם אלפי טילים מתקדמים, אותם ארגון הטרור לא מהסס להפעיל, למרות התגובות הקשות של צה"ל. גם לא אחרי אחד המבצעים המוצלחים ביותר של מערכת הביטחון הישראלית.
גורמים בצה"ל אומרים כי הם מכירים את המערכים השונים של חיזבאללה בהם הנ"ט, ובנו תוכנית להתמודדות עם החוליות הללו. חלק מאותן תוכניות זה מה שעלה לאישור הממשלה ולפחות נכון להיום, עדיין לא התקבלה ההחלטה להוציא אותן לפועל. בכל אופן מדובר באתגר משמעותי עבור הצבא.
מערך הנ"ט של חיזבאללה פרוס בשטחים מבוצרים ובנוסף, הוטמע עמוק בתוך האוכלוסייה האזרחית בדרום לבנון. לכל חוליית נ"ט בלבנון יש "בית מבצעי" כשלרוב מדובר בבית מגורים אזרחי רגיל בכפרים ובעיירות הסמוכות לגבול עם ישראל ובעומק לבנון.
כאשר חולייה כזאת של חיזבאללה מקבלת פקודת ירי או הגנה, כמו שקרה בחמישי, היא יוצאת למרחב היערכות, חוברת למחסן האמל"ח ומצטיידת בטילים, משם הם ממשיכים ל"עמדת הסתתרות" ובשעת פקודה הם עוברים משם ל"עמדת שהייה" שתהיה מוסתרת, מוגנת וסמוכה ל"עמדת השיגור".
הם יהיו בעמדות האלה דקות בודדות - ויקבלו מודיעין ממערך התצפיות הענק שהם בנו לאורך הגבול. יש לציין שלפעמים מדובר בלא יותר מכמה אזרחים, שנראים תמימים למראה, שמתקשרים עם היורים עם טלפונים, קשרים או אמצעים אחרים, שדי ברור שצה"ל לא מכיר את כולם.
מרגע שחוליית חיזבאללה הגיעה לשתי העמדות האחרונות, הם יכולים לשגר טילים בתוך שניות בודדות. גם לעבר מטרות מזדמנות בעלות אורח חיים קצר. חיזבאללה בנה את המערך הזה כחלק מ"מערך הפיגוע", המאפשר לו לשגר טילי נ"ט לעבר צה"ל ואזרחי ישראל ביישובים צמודי הגדר בתוך זמן קצר מאוד.
כאשר צה"ל מסכל חוליות כאלה או תוקף מיד אחרי הירי, הוא לא תוקף סתם שטחים ריקים, בניגוד לרושם שנוצר בציבור. הפרסומים של חיזבאללה על אנשיו שנהרגו מאש ישראלית מלמדים, שבחלק מהמקרים התגובות האלה היו מוצלחות. אולם היו גם מקרים שבהם המחבלים כבר לא היו שם, והצליחו להתחמק.
במשך שנים רבות חיזבאללה קיבלו מאיראן כמות גדולה ומגוון רחב של טילים מתקדמים, שהגיעו לשם דרך סוריה, דרך נמל התעופה של ביירות וגם מהים, למרות התקיפות בסוריה שבוצעו במשך שנים רבות. טווח טילי הנ"ט של חיזבאללה מגיע ל-8-9 ק"מ כמו במקרה של טילי הקורנט המשופרים, להם גם יכולת חדירה של 1,300 מ"מ.
לחיזבאללה גם טילי "קורנט E" בעלי טווח של 5.5 ק"מ, הנחיית קרן לייזר ויכולת חדירה של 1,200 מ"מ. לאלה יש להוסיף גם טילים מתוצרת איראן או רוסיה, שאיראן שדרגה במפעלים שלה וגם טילים ישנים מסוג "טאו".
את הטילים מפעילות מאות חוליות קטנות, שלושה אנשים בדרך כלל הכוללים סבל, כוון ותצפיתן. אפשרות נוספת היא שיהיו שני סבלים כדי להגדיל את מספר הטילים. כל הפעילים האלה נחשבים לוחמי עילית של ארגון הטרור חיזבאללה. כאלה שירו טילים רבים באימונים שעברו גם באיראן עצמה, וגם בלחימה בסוריה.
אופן הפעילות הזה די דומה גם למערך רקטות קצרות הטווח של חיזבאללה, שפרוסות בשס"מים וגם הן חלק מאותו מערך פיגועים. מדובר במאות רבות של משגרים, רובם רבי קנים שמוסתרים בבתים ומתחת לקרקע, על מתקנים הידראוליים. אבל גם מכשירים ניידים על כלי רכב. כאשר מחליטים להפעיל משגר, הפעילים מחברים אותו לתשתית חשמלית שגם היא מוכנה מראש וקובעים את זמן השיגור.
צה"ל הצליח להשמיד משגרים ורקטות רבות, בתקופה האחרונה זה עלה לכמה מאות בשבוע. אבל בישראל מבינים שבסופו של דבר לא ניתן לעצור את האש מרחוק. דרך הפעולה היחידה היא על הקרקע, ואף הוגשו לדרג המדיני שתי תוכניות כל אחת מהן עם עומק חדירה שונה.