לוקחים מהאיראנים ונותנים לאוקראינים? בשבועות האחרונים דווח על כך שנשק שנתפס בפשיטות של הצי האמריקאי על ספינות הברחה מאיראן לתימן, יועבר לצבא אוקראינה. בימים האחרונים כבר מופץ מה שנטען כתיעוד של המשלוח האחרון של הנשק הזה לאוקראינים.
החיילים האוקראינים נראו כשהם משתמשים במרגמה איראנית מסוג HM-16 ממנה שיגרו פצצות מרגמה (פצמ"רים) 120 מ"מ מסוג M48 גם הם מתוצרת איראנית. נראה שמדובר באמל"ח שמקורו בספינות ההברחה לתימן, שסוכלו על ידי הצי האמריקאי. היו גם דיווחים על כך שזה הגיע ממדינה שלישית.
The Iranian M48 can be identified by the distinctive tan colour, arrangement of propellant rings and markings. As we can see, these were made in 2022 - same as the other Iranian ammunition previously documented in Ukraine. pic.twitter.com/c5Y07p1JR3
בעבר התפרסם תיעוד של אמצעי לחימה איראניים באוקראינה, בין השאר רקטות ופצצות מרגמה. אולם ככל הידוע, האמל"ח שנראה בתיעוד הנוכחי הינו חלק ממשלוח חדש. על הפצצות שמפעילים לוחמי החטיבה הממוכנת ה-24 של צבא אוקראינה, הופיעה שנת הייצור 2022.
האוקראינים קיבלו אלפי יחידות מהנשק הזה על פי הדיווחים. ברשת מופיע תיעוד קודם ממקור אמין של אותם מרגמות ופצצות מתוצרת איראן שתועדו לכאורה בקרבות בין המורדים לצבא אסד בסוריה.
הפכו את איראן לספקית של 2 הצדדים
כבר בחודש שעבר התפרסמו דיווחים על כך שהממשל האמריקאי שוקל להעביר לאוקראינה אמל"ח מתוצרת איראן, שמקורו בניסיונות הברחת נשק איראניים לתימן, שסוכלו על ידי הצי האמריקאי. בכיר בצבא ארה"ב חשף אז כי הם שוקלים להעביר לאוקראינה בתור התחלה 1,600 רובי סער מסוג קלצ'ניקוב, 1.6 מיליון כדורים, כ-7,000 ערכות חבלה ומספר לא ידוע של טילי נ"ט.
עוד נקודה מעניינת בנושא הוא שאיראן היא בכלל ספקית נשק של רוסיה, שתוקפת את אוקראינה, ובדרך הזו האמריקאים הופכים אותם בעצם גם ל"ספקי נשק" של צבא אוקראינה, נגד הרוסים.
בחודשים האחרונים נתפסו מספר ספינות איראניות ועליהן אמצעי לחימה, שמאוחסנים כיום בבסיסים של צבא ארה"ב באזור. בימים האחרונים אף פורסם רשמית כי במבצע משותף של הצי האמריקאי והצי הבריטי נתפס בסוף החודש שעבר משלוח נשק איראני נוסף כזה במפרץ עומאן.
#Yemen:HMS Lancaster interdicted an Iranian delivery of materiel to the #Houthis in the Gulf of Oman- incl. Dehlavieh ATGM & MRBM parts.
We can see several types of these Kornet variants: 2018 9M133-1 TB, 2021 9M133-2 TB, and 2021 9M133-2 AT. A very interesting look. pic.twitter.com/hAlPAcJY4n
בחודש יולי בשנה שעברה התפרסם תיעוד של מרגמה מהסוג הזה בשדה הקרב האוקראיני. ה- MH-16 האיראנית היא למעשה חיקוי של מרגמה ישראלית, ה-K-16 של חברת סולתם. בשנות ה-60 וה-70, לפני המהפכה האסלאמית, ייצרה איראן ברישיון מרגמות של "סולתם".
חלק מאותן מרגמות, אגב, הגיעו במשך השנים לידי חיזבאללה, שהשתמש בהן נגד צה"ל. גם מרגמות אלה תועדו בעבר כשהן בשימוש של צבא אוקראינה נגד הרוסים. למרגמה האיראנית יש טווח מוערך שנע בין 200-300 מטרים ל-6.6 ק"מ. צוות מיומן מסוגל לשגר 16 פצמ"רים בדקה בקצב אש מקסימלי, בדומה לדגם הישראלי עליו היא מבוססת.