סיירת גולני סיימה לאחרונה אימון מסכם שכלל בפעם הראשונה גם צוות חדש שהוקם ונקרא "סופ"ה" (סיוע ותקיפה), שהפך עם סיום האימון לצוות המבצעי הראשון מסוגו בצה"ל.
בשנים האחרונות, במיוחד בתקופת הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי, צה"ל שם דגש על יכולות תקיפה משולבות – יבשה, אוויר וים. במהלך השנה האחרונה עבדו על תוכנית אותה המפקדים הגדירו כ"מהפכנית" להקמת צוותי לוחמים ייעודיים ומשותפים לזרוע היבשה ולחיל האוויר, שמטרתם להגדיל דרמטית את הספקי תקיפת המטרות ושיתוף הפעולה בין צוותי האוויר והכוחות המתמרנים בשטח.
צוות סופ"ה שהוקם במסגרת המהלך הזה, הוא כוח לוחמים ייחודי המאפשר סגירת מעגלי אש באופן מהיר וקטלני תוך דקות ספורות. יכולת קריטית בשדה הקרב של היום ובלוחמה נגד טרור שכבר לא נמצאות בידיו של קצין סיוע אחד, אלא יורדות לרמת הלוחמים עצמם.
הצוות מורכב מחמישה לוחמים. מפקד צוות שעבר הכשרה ביחידה מיוחדת של חיל התותחנים, קצין סיוע אוויר שעבר הכשרה ייחודית ושלושה לוחמים - שבמקרה של הצוות הראשון - נבחרו מכלל הפלוגות בסיירת גולני.
"בחודשים האחרונים אנחנו מתעסקים בעיקר בפיתוח כשירויות וניתוח הכישורים הנחוצים לצוות כזה בצבא". הוסיף מפקד הצוות סג"ם ירדן לוי: "אנחנו הצוות הראשון שמוקם ביחידת חי"ר כזו ולכן חשוב להבין את הדרישות לעומק".
הלוחמים עברו מסלול והכשרה מקצועית, בנוסף לעוד מספר חודשים של התמקצעות ביכולות החדשות ושבועיים של אימון מסכם. התאמנו גם במתווה דרומי וגם במתווה צפוני.
"הם למדו גם לאתר אויב וגם להשמיד אותו, נדרשו להפגין את היכולות שלהם במלואן". מספר קצין האג"ם של סיירת גולני, רס"ן עומרי נידם. "לאורך שלושת הימים האחרונים באימון המסכם, הצוות עבר משימות של עבודה מול כוחות מתמרנים, פשיטות ותקיפות, כל זה תוך תיאום האש במרחבים השונים".
הצוות מאתר וממפה את המטרות בשטח ואז מפעיל עליהן אש מסוללות תותחים, ירי טילים וכלי טיס תוקפים. כל זה מבלי להידרש לתהליכים מסורבלים אבל עדיין לשמור על יעילות ובטיחות.
מה שמביא את הצוות לסגירת המעגלים המהירה היא תוכנה ייעודית הנמצאת על מכשיר המשואה, צי"ד 750 (מתוצרת חברת אלביט), המאפשרת ללוחם בקצה לאתר מטרה תוך מספר דקות.
"התפיסה שפותחה בחיל התותחנים היא בשורה דרמטית של ייעול יכולות הפעלת האש בגדודים המתמרנים - יותר עצמאות ויותר יכולות לקצה", הסביר קצין תותחנים ראשי, תא"ל נרי הורוביץ.
"צוותי סופה מסתמכים על חיל התותחנים בכל הנוגע לסגירת מעגלי אש במהירות, דיוק וקטלניות. ניתן לראות בשטח ששפת האש נטמעה יותר ויותר בקרב הלוחמים והמפקדים בגדודים השונים. הקמת צוותי סופה היא שינוי גדול המקדם את צה"ל לעבר יכולות רב ממדיות", הוסיף תא"ל הורוביץ.
לצוות יצטרפו בעתיד שלושה לוחמים נוספים ממחזור נובמבר 2020 של חטיבת גולני, שעוברים כעת מסלול הכשרה בסיירת וראיונות מיוחדים. המבנה הזה יהיה קבוע גם בצוותים העתידיים עם התאמה למשימות של החטיבה במסגרתה יפעלו. עד סוף השנה יוקם צוות סופ"ה נוסף בחטיבת חי"ר כאשר היעד הוא שצוות כזה יפעל בכל החטיבות המתמרנות.