בימים האחרונים פעלה משלחת צה"ל בנפאל, כשאנשיה מטפלים בנפגעים מקומיים, מיילדים תינוקות ומוציאים משלחות חיפוש שמסייעות לצבא המקומי. את העבודה הקשה הם עושים, בין השאר, בזכות קבוצה קטנה של חיילים בסדיר ובמילואים, אנשי חיל התקשוב. לצד הציוד הרפואי, הם הטיסו לנפאל טונות של ציוד טכנולוגי מתקדם, אותו הם פרסו תוך זמן קצר. בזכותם מנהלים המפקדים את המבצע המורכב, תוך שהם שומרים על קשר ישיר עם הבכירים בארץ.
בשיחה מנפאל עם רס"ן במיל קובי סוויסה, קצין התקשוב של המשלחת, הוא מספר על שמונה חיילים וקצינים שפועלים מתוך שליחות ומבצעים עבודה מאוד מורכבת, במדינה בה התשתית רעועה.
"אנחנו מחלקת הקשר של המשלחת - שמונה חיילים ואני, קצין הקשר שלהם. בקבוצה הזו יש ארבעה חיילים מגדוד הקשר הארצי, עליהם מפקדת רס"ן נטלי עזריה, שגם הייתה איתי במשלחת לפיליפינים". הוא מציין שלנפאל הם הגיעו עם כמות אדירה של ציוד, אותו הם הצליחו לפרוס ולהפעיל בזמן קצר: "אנחנו מדברים על 2.6 טון ציוד שטס אתנו לכאן. זה אומר לקבל את המשטחים האלה, לפרוק אותם ופשוט לבנות מערך תקשוב שלם מאפס".
המערך הזה מתבסס על קשר לווייני, "שני עורקי לוויין שעובדים מול הארץ ונותנים לנו טלפוניה שחורה ואיכותית". ואכן כך, אני משוחח עם רס"ן סוויסה שנמצא בנפאל וזה נשמע כאילו הוא פה בתל אביב, אפילו אין את הדיליי בקו. הוא ציין כי "יש גם טלפוניה אדומה, שאומנם פחות משתמשים בה, אבל עדיין צריך אותה. יש לנו שתי מערכות וידאו קונפרנס, אחת למפקד הרפואי ואחת לזה שמנהל את המשלחת מבחינה לוגיסטית. מעבר לשני חדרי דיונים שעומדים לרשותם של המפקדים, הוקם בשטח גם אינטרנט אזרחי, "שזה משהו שמאוד נצרך. האנשים שנמצאים פה רוצים להיות מחוברים ולא צריך להסביר כמה זה חשוב".
זמן קצר אחרי שהגיעו לנפאל, חברי המשלחת התפרסו בשטח, בית החולים נפתח ומשלחות החיפוש יצאו לדרך. כל זה נעשה במהירות בזכות הפריסה של אנשי התקשוב, שמשפיעה באופן ישיר על כל פעולה שמתבצעת בשטח והופכת אותה למהירה ומקצועית הרבה יותר.
"הבאנו אתנו טלפונים לווייניים ומכשירי קשר שיהיו לחוליות. עכשיו למשל, אחרי שהסתיימו מאמצי החילוץ ואנחנו עוסקים בסיוע אזרחי, יוצאות חוליות של מהנדסים לסיוע אזרחי ולבדיקת בתים. למשימה יוצא גם מש"ק שלנו עם טלפון לווייני, שמחבר את מי שבשטח לחמ"ל הפיקוד של המשלחת".
לצד כל אלה, מפעילים אנשי התקשוב את מערכת "ממלכה". מערכת זו כוללת משיבי מיקום שנמצאים אצל חברי המשלחת, ככה החמ"ל בנפאל ובארץ יודע בכל רגע נתון איפה נמצאת כל חוליה שלו ומה בדיוק היא עושה. "זו מערכת שו"ב (פיקוד ושליטה) של פיקוד העורף שמבוססת על רשת סלולרית. אתה רואה על מפה מה קורה וככה בדיוק רואים את זה גם בארץ, בחמ"ל פיקוד העורף. יש לי מסכים שעליהם אני רואה את חולית חילוץ 1, חולית חילוץ 2 ואחרות".
המשלחת הגיעה למדינה שגם לפני רעש האדמה, לא נחשבה למתקדמת. כמובן שלאחר האסון, העבודה הפכה לקשה ומורכבת הרבה יותר. רס"ן סוויסה מציין ש"ארבעת הימים הראשונים היו מאוד קשים, פריסת קווים, חיבור והגדרה של כל מה שצריך. עכשיו זה יותר לשמור על שיגרה ולתחזק מה שצריך. בסוף יהיו גם יומיים קשים של קיפול, כשחלק מהציוד של המשלחת חוזר בים, אבל הציוד שלנו תמיד יחזור באוויר".
לצד הקושי והמראות הקשים, רס"ן סוויסה מספר על תחושה גאווה ועל פידבקים טובים מצד מפקדי המשלחת והחיילים. "ברגע שהחיילים יכולים לדבר עם הבית, והמפקדים יכולים לדבר עם סגן הרמטכ"ל או אלוף הפיקוד בווידאו בכל יום ושעה, אתה מבין שהרמת פה מערכת טובה, שמתפקדת כמו שצריך. בשביל זה אנחנו פה, זה העבודה שלנו".
נזכיר שסוויסה וחלק מאנשי התקשוב הם אנשי מילואים שהתנתקו מהבית, המשפחה ומהעבודה, וזה ללא ספק אחד מהחלקים הכי קשים בשרות שלהם. "אין ספק שזה לא חלק פשוט, גם לסדירים. קיבלתי טלפון במוצאי שבת ואמרו לי 'תגיע ליחידה'. פשוט הודעתי לאשתי שתיקח בחשבון ששבועיים אני לא פה וזהו. לא קל, אבל זה שאתה מבין שיש שכר בעמלך מקל עליך. יש גם רגעי משבר, אבל אנחנו מבינים את החשיבות וזה מה שנותן את הכוח".
בימים האחרונים התפרסו מספר דעות, מיעוט אומנם, וטענות על המשלחת ועל גודלה. מבחינת רס"ן סוויסה, החשיבות של משלחת ישראלית, צה"לית, ברורה. אין לו שום ספק שבמידת הורך, גם בעתיד הוא יקפוץ במהירות לאן שיגידו: "כל עוד צריכים אותי ויבקשו את שרותי, אני אגיע".