שב"כ התיר לפרסום את דבר מעצרו של חייל צה"ל, שחאדה אבו אל קיעאן, החשוד בריגול וסיוע לפיגועי טרור עבור ארגון בעזה. אבו אלקיעאן, בן 25, נעצר ימים ספורים אחרי שהספיק להתגייס לצה"ל. על פי שב"כ הוא גויס על ידי ארגון הטרור "כתאאב אלמוג'הדין". עוד נודע כי העצור הוא קרוב משפחתו של המחבל שביצע את הפיגוע בבאר שבע בו נרצחו ארבעה בני אדם.
במערכת הביטחון לא מופתעים ממעצר של אזרחים ישראלים מהפזורה הבדואית והחשש הוא שבעזה ניסו לגייס משתפי פעולה נוספים. כבר שנים ארוכות ששב"כ מזהיר מעל כל במה אפשרית שהפזורה הבדואית הפכה ל"פצצה מתקתקת".
הרקע לכך הוא הזנחה חברתית וכלכלית מצד אחד וקשרי משפחה ענפים עם חמולות בעזה מצד שני, יחד עם הקצנה דתית, הביאו רבים בפזורה הבדואית לעוינות של ממש מול מדינת ישראל והזדהות עם ארגוני הטרור.
העובדה שכלל ארגוני הטרור בעזה משקיעים מאמצים רבים בגיוס ערביי ישראל לפעולות טרור וריגול אינה חדשה. אולם במערכת הביטחון מזהירים שהתופעה הפכה להיות נפוצה וקלה יותר, בעיקר בקרב הבדואים בנגב. יש לכך סיבות רבות, כפי שהסבירו לא פעם במערכת הביטחון.
השיטה: גיוס בשני זרמים
נראה כי הגיוס מתמקד בשני זרמים שבאוכלוסייה הבדואית. זרם אחד שנחשב לקל יותר, הוא העבריינים שמתעסקים בסחר בסמים. בשל הפעילות העבריינית שלהם הם נמצאים כבר בקשר הדוק עם ארגוני טרור, ששולטים בנתיבי הברחת הסמים ואזורי גידול הסמים.
לאלה יש להוסיף את ערביי ישראל מהעולם הפלילי של הסחר באמצעי לחימה, שגם הם פועלים בשיתוף פעולה עם ארגוני הטרור, השולטים בנתיבי ההברחות לישראל והמוקדים מהם מגיעים אמצעי הלחימה.
הזרם השני רגיש יותר. מדובר בצעירים בדואים נטולי עבר פלילי, שעוינים את מדינת ישראל ומזדהים עם ארגוני הטרור השונים. ממש כמו אבו אל קיעאן שנעצר ימים בודדים אחרי שהתגייס לצה"ל.
חמאס, ג'יהאד אסלאמי כמו גם ארגוני הטרור הקטנים יותר ברצועה, פועלים כדי לאתר את אותם צעירים, רבים מהם איכותיים, שנמצאים באקדמיה בישראל. חלק מהאיתור נעשה דרך רשתות חברתיות, שם הם יכולים לפרסם פוסט או ציוץ נגד מדינת ישראל, או על תחושה שהם אזרחים סוג ב'. לא הרבה אחרי הפרסום של פוסט כזה, אותם בדואים כבר יקבלו הודעות מגורמים בעזה או במדינות ערב אחרות.
כאמור, מערכת הביטחון מכירה את התופעה ומזהירה מפניה. מדובר באוכלוסייה שנמצאת בתהליך מתמשך של ניכור מהמדינה ממגוון סיבות, כמו ריבוי המאוחמ"שים - הכינוי בשב"כ לתופעת איחוד המשפחות בין אזרחים ערבים תושבי הנגב לקרובים בעזה – כמעט בכל בית שלישי בפזורה, תשתיות לקויות, היעדר הנהגה, תחושת אזרחים סוג ב' מחד וחוסר אכיפה והרתעה הצד השני.