כאלף מיועדות לשירות צבאי (מלש"ביות) יקבלו בסוף חודש יוני זימון ל"יום שדה", השם הרשמי של מה שמוכר בתור "יום סיירות". צה"ל נערך להפצת הזימונים בימים אלה ממש כאשר הקריטריונים להצלחה ביום הסיירות יהיו זהים לחלוטין לאלה של הבנים - פרופיל בלבד. המודל הפיזיולוגי לא יהווה חסם, אלא רק "כלי תומך החלטה", מסבירים בצה"ל.
את הדברים אמר אתמול (שני) תא"ל אמיר ודמני, ראש חטיבת תכנון ומנהל כוח אדם, בדיון שהתקיים בוועדת המשנה לכוח אדם בצה"ל של ועדת חוץ וביטחון, בראשות ח"כ אורנה ברביבאי.
הדברים מפי קצין בכיר בצה"ל נאמרו זמן קצר לאחר הפיגוע הקשה בגבול מצרים בו נפלה לוחמת, סמלת ליה בן נון ז"ל ושאחריו נשמעו אמירות מקוממות בנושא. צעדי הצבא כפי שהוצגו בדיון, מלמדים על תחילתו של שינוי בצה"ל בכל הקשור לגיוס לוחמות. לצד זאת, תא"ל ודמני לא אמר איזה תקנים יפתחו לנשים ובאיזה יחידות בדיוק.
"התפיסה של הרמטכ"ל היא שהשילוב יחל ביחידות המיוחדות", אמר תא"ל ודמני. הוא הסביר שרא"ל הלוי החליט: "שזה יקרה ביחידות 669 ויהל"ם כי יש יתרון בתהליך המיון של היחידות המיוחדות, שבו כבר יש ניסיון במיון שאפשר להשתמש בו".
669 היא יחידת החילוץ המוטסת של חיל האוויר ויהל"ם היא שם כולל ליחידות המובחרות של חיל ההנדסה הקרבית. כזכור, הוגש בג"ץ שעדיין מתנהל בנושא פתיחת חטיבות החי"ר והמיונים ליחידות המיוחדות של צה"ל לנשים.
"בסוף יוני נפיץ את כלל המידע למלש"ביות שהקריטריונים לכניסה שלהן ליום שדה יהיו זהים לאלה של הגברים", עדכן עו"ד תא"ל ודמני בדיון. יום סיירות שכזה יתקיים פעמיים בשנה ובסך הכל: "יזומנו 2,500 בנות מלש"ביות ליום סיירות". מדובר על יום מיון הבוחן את היכולות הפיזיות והמנטליות של המיועדים לגיוס.
בהמשך - כניסת נשים לעוד יחידות
"ההתנסויות ב-669 ויהל"ם יהוו בסיס להמשך כניסה של נשים לעוד יחידות מיוחדות", הוסיף תא"ל ודמני. "בהתאם לתוצאות צה"ל יבחן יעדים נוספים בשנת 2025 ויש עבודות כאלה שקורות בצבא כעת לפתיחת יעדים נוספים".
נכון להיום, אחרי שצה"ל פתח את יהל"ם לנשים, 12 חיילות הצליחו לעבור בהצלחה את הגיבוש ובקרוב יחלו מסלול לוחמים ביחידה. חיילת אחת הצליחה לעבור את המיון ליחידה 669 ובקרוב תמשיך את התהליך. לגביי פתיחת מחלקות הניוד בחטיבות החי"ר לנשים, בדיון התברר כי בשלב זה צה"ל החליט לחזור בו מההחלטה, והמחלקות לא יפתחו בשלב זה בפני נשים.
לדיון הגיעו נציגות פורום דבורה שמובילים את נושא שילוב נשים בכוחות הביטחון, ולוחמות לשעבר בהן רס"ן (במיל') אור כהן שהייתה מפקדת הדבורה הראשונה בצה"ל, רס"ן (במיל') נעה כפרי, נווטת קרב במטוס 15-F. כל אחת מהן שיתפה את הוועדה בסיפורה האישי, על המאבק להתקבל ולהתקדם בצבא ועל כמה תרם לה השירות המשמעותי, בתפקיד לחימה ופיקוד.