יממה אחרי הדיווח של ה"דיילי טלגרף" על אמצעי הלחימה הרבים שחיזבאללה מאחסן בשדה התעופה "רפיק אל-חרירי" בביירות, בלבנון מאיימים לתבוע את כלי התקשורת הבריטי ובמקביל עסוקים בהכחשות של הדיווח. שר התחבורה הלבנוני עלי חמיה הכחיש בתוקף את הדיווח ואף הזמין עיתונאים ודיפלומטים לביקור רשמי בשדה, כשיש לסייג שהם הוזמנו להגיע כמעט יממה לאחר הפרסום.

אין ספק שישראל יודעת היטב מה חיזבאללה מאחסן בתחומי שדה התעופה של ביירות, וייתכן שהמידע אותו פרסם ה"טלגרף" הגיע משרותי הביון הישראלים. למעשה, ישראל פרסמה באופן רשמי על אמצעי הלחימה של חיזבאללה בשדה התעופה רפיק אל-חרירי כבר בספטמבר 2018, אחרי נאום ראש הממשלה בנימין נתניהו באו"ם.

דובר צהל חושף ב-2018 פעילות חיזבאללה בשדה התעופה (צילום: דובר צה
חשיפת אמל"ח שמאחסן חיזבאללה בשדה התעופה בביירות וסביבתו, 2018|צילום: דובר צה"ל

דובר צה"ל חשף אז מידע על התשתית של חיזבאללה בתחומי שדה התעופה, כולל צילום אוויר עם הסביר מפורט על מיקום התשתית שם ובמקומות אחרים. צה"ל חשף אז תיעוד של התשתית להסבת טילי קרקע-קרקע לטילים מדויקים בשכונת אוזעאי, הסמוכה לשדה התעופה.

בדיווח של הטלגרף אתמול נכתב כי משלוחי נשק שהגיעו ישירות מאיראן ללבנון אוחסנו בתחומי שדה התעופה, במטרה למנוע השמדה שלהם על ידי ישראל ובכך עקפו למעשה את התקיפות שנעשו בסוריה. חיזבאללה הסתיר בלבנון, על פי הדיווח הזר, טילי קרקע-קרקע פאתח 110 לטווח קצר, טילי M-600 לטווח שיכול להגיע גם ל-320 ק"מ, רקטות בורקאן וגם טילי נ"ט. על פי הרשימה עושה רושם כי המידע הגיע מגוף מודיעיני, ייתכן של ישראל.

משמעות הדבר היא ששדה התעופה של ביירות הפך למטרה צבאית לגיטימית גם מבחינת הדין הבינלאומי ונראה שמי שסיפק את המידע שהוביל לפרסום רצה להכין גם את דעת הקהל המקומית והעולמית לאפשרות של תקיפת שדה התעופה. לא ברור עד כמה החלטה כזו אכן קרובה לביצוע ואם בכלל תהיה. בינתיים נראה שמדובר באיום ישראלי נגד חיזבאללה ולבנון, אחרי תשעה חודשי לחימה בלי אופק לסיום.

לדיווח על שדה התעופה של ביירות יש עוד משמעות, וזו העובדה שאותן תקיפות של משלוחי נשק מאיראן ללבנון דרך סוריה, המכונות המב"מ (המערכה שבין המלחמות) לא הצליחו למנוע את התעצמות חיזבאללה. בשנים האחרונות פרסמנו ב-mako מספר דיווחים על כך שלמרות התקיפות רוב האמל"ח האיראני מגיע למחסנים של חיזבאללה.

דובר צהל חושף ב-2018 פעילות חיזבאללה בשדה התעופה (צילום: דובר צה
חשיפת אמל"ח שמאחסן חיזבאללה בשדה התעופה בביירות וסביבתו, 2018|צילום: דובר צה"ל

בראיון בשנת 2020, הסביר סא"ל במיל' עמר דנק, נווט קרב לשעבר העוסק באסטרטגיה, כי לא ניתן לעצור את הברחות הנשק באופן מוחלט. "ידוע שמה שאפשר הוא רק לעכב את ההברחות. עד כמה? בעבר עלו נתונים שנעו בין 20 ל-30 אחוז השמדה מהאוויר".

כלומר לפני כארבע שנים הוא הסביר שרוב ההברחות – מצליחות. הדגש שלו כבר אז היה, שצה"ל ומדינת ישראל צריכים להבין שהמב"מ רק מעכב את חיזבאללה, ובינתיים ישראל צריכה להתכונן למערכה צבאית, אזרחית וטכנולוגית. ארבע שנים אחרי אותו ראיון אנחנו מגלים שכמעט כלום לא נעשה.

_OBJ