צבא לבנון הודיע על אישה ראשונה שתחל להטיס מטוסי תקיפה קלים מסוג 29-A סופר טוקאנו שאותם קיבלה לבנון בעבר מארה"ב, במימון סעודי. הקצינה הלבנונית, יאנה סדר, קיבלה את כנפי הטיסה שלה לאחר שסיימה קורס טיס שנמשך כשנתיים בבסיס חיל האוויר האמריקאי בטקסס, ארה"ב.

הצעד הבא מבחינת טייסת הקרב הלבנונית הראשונה יהיה חזרה ללבנון לקראת כניסה לתפקידה, כשבטייסת של חיל האוויר הלבנוני היא צפויה לפגוש את האישה הראשונה שהוסמכה כמכונאית מטוסים בחיל, סמל מנאר אסקנדר.

שילוב נשים בצבא לבנון

עשרה אחוזים מכלל המשרתים בצבא לבנון הן נשים, כך על פי הערכות. רובן משרתות בתפקידים עורפיים אולם בלבנון יש לא מעט פרסומים על כך שהם מנסים לשנות את המצב ולהגדיל את אחוז הנשים כמו גם את התפקידים שלהן.

הטייסת (צילום: LebarmyOfficial)
טייסת הקרב הלבנונית בסיום קורס הטיס|צילום: LebarmyOfficial

לפני כשנתיים, אישה ושמה מריה אבו דאהר מעלוף הוסמכה בארה"ב כבקרית האוויר הראשונה של לבנון. עוד קודם לכן שתי קצינות לבנוניות, סגן ראשון שאנטל קאלאס וסגן ראשון ריטה זאהר, הוסמכו לטייסות המסוקים הראשונות של חיל האוויר הלבנוני. טייסות המסוקים חלק מקבוצה של שמונה שהחלו את המיונים לקורס הטיס, אותו השתיים האלה סיימו בהצלחה.

לחיל האוויר הלבנוני לא היו מטוסי קרב במשך עשרות שנים, עד שבשנת 2017 הם קיבלו מארה"ב מטוסי תקיפה קלים מסוג A-29 לצידם הם מפעילים עוד "מטוסי בוכנה קלים" מסוג ססנה 208 עם חימוש קל. טייסת הקרב הלבנונית נמצאת בבסיס "ווג'ה אל חג'ר" (חאמת) משם פועלים גם מסוקי פומה ובית הספר להכשרת כוחות מיוחדים.

צבא לבנון נחשב קטן ולא מאיים מבחינתה של ישראל. ארה"ב מסייעת לו, כפי שהיא מסייעת גם לצבא ירדן ומדינות רבות נוספות באזור. עם זאת, מבחינת ישראל נרשמו בשנים האחרונות, כולל בזמן האחרון, כמה תקריות גבול עם הצבא הלבנוני. בשנים קודמות היו הערכות במערכת הביטחון הישראלית, לפיהן בעימות אפשרי עם חיזבאללה עלול צבא לבנון לסייע לארגון הטרור ונראה שהסיוע של ארה"ב ומדינות מערביות נוספות לצבא שם פחות מוצא חן בעיני ישראל. 

המטוס (צילום: USA Air Force/Wikimedia Commons)
מטוס הסופר טוקאנו מהסוג שמפעילה לבנון|צילום: USA Air Force/Wikimedia Commons