חטמר אילת (צילום: דובר צה
המגינים של העיר הדרומית. מח"ט אילת אל"ם אבי דהן בתרגיל|צילום: דובר צה"ל

כשהיא עוקפת חטיבות וותיקות ובעלות מורשת מפוארת במיוחד, זכתה בתחילת השבוע חטמ"ר אילת לפרס הרמטכ"ל ליחידות מצטיינות. "הפרס מביא לידי ביטוי את ההשקעה הרבה של כל אחת מהיחידות המצטיינות", אמר הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ בטקס החגיגי. חטמ"ר אילת, שהוקמה כחלק מהפקת הלקחים של הפיגוע בכביש 12, החלה לפעול באופן מבצעי לפני פחות משנה. "לצד הפעילות הביטחונית אנחנו חלק מהחיים של תושבי האזור", אמר רס"ן מימון ארז סופר, קצין האג"ם של החטיבה, בריאיון לפז"ם.

ההחלטה על הקמת החטיבה התקבלה, כאמור, אחרי הפיגוע הקשה בכביש 12, באוגוסט 2011. בצה"ל הבינו שתאי הטרור בסיני מתחזקים ומהווים איום מוחשי על העיר שנמצאת בסמוך לגבול עם סיני. במהלך הפיגוע תקפה חוליית מחבלים כלי רכב ישראלים בכביש, והרגה שישה אזרחים. המחבלים חוסלו בתום האירוע, אך במחיר של שני לוחמים. כבר ביולי 2012 החל להתכנס מטה החטיבה, כדי ללמוד את הגזרה ולהכיר את השטח, כאשר עד הקמתה החזיקו את הגבול חטיבות סדירות, בעיקר של השריון.

"באופן פורמאלי החטיבה הוקמה מיד אחרי מבצע עמוד ענן, כשאני בתפקיד מהיום בו נוסדה, על מנת לתת מענה מיטבי להגנת מרחב העיר אילת. אנחנו נותנים מענה לכלל האיומים במרחב, מאיום מסתננים, פלילי וגם פח"ע. זו החטיבה הצעירה ביותר בצבא. התקיימה עבודת מטה על מנת שתקום בצורה הטובה ביותר. אני אומר שהחטיבה היא כמו עץ שנטעו אותו ישר, ברגע שנטעו אותו ישר הוא גם גדל כמו שצריך".

האתגר המבצעי המרכזי של החטיבה זה הגנה על העיר אילת, ממזרח ומערב, כלומר גבול מצרים וגם ירדן. אירועים מבצעיים רבים מתרחשים בגזרת החטיבה כאשר זה כולל, פעילויות חבלניות של גורמים בסיני בעיקר, ניסיונות של הסתננויות והברחות. "בסוף אנחנו נמצאים במדינת ישראל שהמציאות שלה מורכבת כמעט בכל גבול של המדינה", אמר קצין האגם. "וגם ההתמודדות שלנו היא יום יומית. מה שכן כחטיבה צעירה ההתמודדות שלנו היא לא רק מול אויב, גם מול הנורמות והסטנדרטים שאנחנו כדור הצעיר קובעים לעתיד".

"אנחנו רואים את עצמנו לא רק כמגנים של אילת, אנחנו ממש חלק מהם"

תהליך המיסוד וההקמה של החטיבה יחד עם כניסה מהירה לפעילות של הגזרה, היו למעשה מה שהביא להם את הפרס, כאשר במטכ"ל הביעו הערכה כלפי החטיבה שעשתה זאת על הצד הטוב ביותר, ואף מעבר. "תהליך המיסוד אומנם לא הושלם אבל מתנהל בצורה ממש טובה, מבחינת הפקודות, נהלים וחניכת היחידות שבאות לכאן לתעסוקה מבצעית. לימוד הגזרה והניתוח שלה כמו גם מתן מענה לאיומים וצרכים מבצעיים שאנחנו נותנים להם מענה שהוא בסך הכול טוב, מערכת שתומכת, כל הדבר הזה הביא אותנו למקום טוב מבחינת ההקמה של החטיבה וכניסה לפעולה".

גבול מצרים (צילום: איילה פנייבסקי, עיתון
התמודדות יום יומית. גבול מצרים|צילום: איילה פנייבסקי, עיתון "במחנה"

מצד אחד הגבולות של החטיבה הם גבולות שלום אולם מצד שני העיר קרובה לגבול שמעבר לו צומחים ארגוני טרור קיצוניים וחמושים עד צוואר. לדברי ארז הניצחון שלהם נמדד במצב בשטח. "העיר אילת שוקקת חיים. ציר 12 שבו היה הפיגוע ב-2011 התעורר לחיים בצורה מדהימה, זה ברמה של פקקים מאלפי כלי רכב. אז זה הניצחון של החטיבה וגם של מדינת ישראל. הגזרה גדושה במטיילים וגם בתי הספר חזרו לטייל פה", זה מבחינתו של קצין האג"ם ופיקוד החטיבה אומר הכול.

לחטמ"ר אילת, על פי קצין האג"ם, יש עוד ייחוד שחשוב לא פחות וזה מרחב המחייה שלהם בגזרה, כלומר הם חלק מהעיר עצמה, ובנוסף שיתוף הפעולה עם שאר הגורמים בגזרה שלהם, כמו המשטרה, כב"א ואחרים. "יש פה שיתוף פעולה מדהים עם מי שנמצא פה. רואים אותנו פה כשאנחנו ממש חלק ממרחב החיים פה. אנחנו רואים את עצמנו לא רק כמגנים של אילת, אנחנו ממש חלק מהם".

על הפרס שהחטיבה זכתה בו אמר בגאווה, "כל שנה בוחרים את המצטיינים כשהחטיבה זכתה במקום הראשון בבית החטיבות. אני 15 שנים בצבא ולא זוכר דבר כזה, חטיבה בת שנתיים שעקפה בסיבוב חטיבות וותיקות ומפוארות. שוב, אני חושב שזה בזכות הלמידה שלנו גם מחטיבות אחרות וזה שבאנו צנועים. אני לא אובייקטיבי אבל בסוף חטיבה זה אנשים, ואני חושב שהאנשים שלנו עם אש בעיניים ורמה מטורפת של נחישות ורצון לעשייה. זה כיף כי אתה עושה היסטוריה, כמה אנשים יכולים להגיד שהם הקימו חטיבה, ואנחנו הקמנו חטיבה". הוא מציין שהם לא עוצרים וממשיכים בעשייה. זו, כפי שניתן לראות בכל הקשור לטרור בסיני, תהיה קשה ומאתגרת.