חמאס פרסם סרטון מטריד מרפיח, שבו הציג כביכול פגיעה בדחפור D-9 של צה"ל וגם השתלטות על הכלי, תקיעת דגל ושירפה שלו. בפרסום הסרטון של חמאס נטען שהחיילים שהיו בכלי נהרגו. נדגיש שבניגוד לטענות חמאס אף חייל ישראלי לא נפגע באירוע המדובר.

מפרטי האירוע כפי שנודעו ל-mako עולה שאכן הכלי ההנדסי הכבד נפגע מירי נ"ט של חמאס במהלך הלחימה של צה"ל ברפיח. ירי שהשבית את הכלי. אבל מכיוון שמדובר ב"פנדה", כלי הנדסי ממוגן מסוג D9 לא מאויש שמופעל מרחוק, לא היו לוחמים בכלי ולכן הם לא נפגעו.

הפעילות של הכוחות נמשכה והכלי נשאר נטוש במקום בו נפגע מהנ"ט והושבת. כאשר מחבלי חמאס זיהו את זה, הם הגיעו ל"פנדה" צילמו את הדגל ששמו על הכלי ואת שפיכת הדלק וההצתה. ניכר שכוחות צה"ל, שנטשו את הכלי ההנדסי לא היו איתו בקשר עין ולכן המחבלים תיעדו את הפעולה שלהם למטרות תעמולה, ואז עזבו את המקום. רק כעבור מספר שעות הגיעו כוחות של צה"ל, יחד עם צוותים טכניים ומחלצים, והפנדה הוחזרה ותעבור תיקון להחזרתה לשירות. חילוצו של הכלי הסתיים.

המחבל בסרטון (צילום: מתוך תיעוד שהופץ בטלגרם)
מחבל חמאס מניף דגל ומצית D-9 נטוש מסוג פנדה בעזה|צילום: מתוך תיעוד שהופץ בטלגרם
הכלי בפעולה (צילום: דובר צה
כלי D-9 של הנדסה מסוג פנדה לא מאויש|צילום: דובר צה"ל

ה"פנדה" הינו דחפור ממוגן מסוג D-9T שמיוצר בארה"ב, ובארץ התקינו עליו מערכת שהופכת אותו למאויש-מרחוק. הצוות יכול לבחור אם להפעיל אותו מרחוק, או מהכלי עצמו וזה בהתאם למשימה, הזירה ורמת הסיכון. בזרוע היבשה מחשיבים את הכלי הזה לרובוט הגדול ביותר בשירות צה"ל. ניסויים בפנדה היו בשנת 2022 והיא נכנסה לשירות בשנת 2023, כשהראשונים לקבל את הכלי היו גדוד הנדסה 603 בחטיבה 7.

הפנדה יכולה לבצע פעולות שמגדירים למערכת מראש, כמו למשל נסיעה במסלול שקבע המפקד בכל תוואי שטח. בנוסף, הפנדה בעלת חיישנים מיוחדים המאפשרים לה לבצע משימות הנדסיות, כגון מיפוי מכשולים. הפנדה מסוגלת לבצע פעולות הנדסיות מסובכות, הקמת ופריצת צירים ומכשולים, חישוף שטח, פתיחת ציר ועבודות הנדסיות שונות, והכול בשליטה מרחוק ובסיכון נמוך ללוחמים.

בתוך כך הודיע עדכן דובר צה"ל כי בפעילות צוות הקרב החטיבתי 401 בשכונת תל א-סולטאן שברפיח, אותר והושמד מחסן רקטות ארוכות טווח של האויב ומחסני אמל"ח שבהם הוחזקו רובי צלפים, טילי נ"ט ורימונים. בחודש האחרון חוסלו על פי צה"ל כ-300 מחבלים במסגרת פעילות זו ומרבית שרשרת הפיקוד של גדוד תל א-סולטאן בחמאס חוסלה.