בזמן שכוחות צה"ל פועלים בצד הלבנוני של הגבול עם ישראל לחשיפת ופירוק תשתיות הטרור שהקים חיזבאללה בכפרים שעל הגבול, צבא לבנון עומד מהצד. בשנים האחרונות צבא לבנון נחשד בשיתוף פעולה עם חיזבאללה. פעילים של ארגון הטרור נראו באין מפריע לצד חיילי צבא לבנון באזור הגבול, והיו אינדיקציות רבות לכך שהצבא וארגון הטרור פועלים בשיתוף פעולה.

לאחרונה, כידוע, ספג חיזבאללה מכה קשה, שהחלה ב"מתקפת הביפרים", נמשכה בתקיפות האוויריות העוצמתיות בכל רחבי המדינה, חיסול צמרת הארגון כולל חסן נסראללה ופעולה קרקעית של צה"ל בדרום לבנון. האם כל אלו ישנו את המצב ויהפכו את צבא לבנון לגורם הרציני שהמערב רוצה לראות בו? ימים יגידו.

הגנרל עאון (צילום: ANWAR AMRO/AFP via Getty Images)
מסומן כמועמד לנשיאות. מפקד צבא לבנון, גנרל עאון|צילום: ANWAR AMRO/AFP via Getty Images

"הצבא הוא אחד המוסדות הבודדים המגשרים על השסעים העדתיים והפוליטיים במדינה", תואר צבא לבנון בכתבה שפורסמה בנושא בסוכנות הידיעות AP בסוף השבוע. "כמה מפקדי צבא הפכו לנשיאים, והמפקד הנוכחי, גנרל ג'וזף עאון, מסומן כמועמד".

למרות מעמדו של הצבא בלבנון, אין לו יכולת אמיתית להתעמת עם צה"ל. "עם ארסנל מזדקן וללא הגנה אווירית, ומוכה מחמש שנים של משבר כלכלי, הצבא הלאומי אינו ערוך להגן על לבנון מפני הפצצות אוויריות או מתקפה קרקעית של צבא מודרני מצויד היטב כמו זה של ישראל", נכתב על כך בכתבה.

האירועים בגבול (צילום: MAHMOUD ZAYYAT/AFP)
חייל לבנוני מכוון RPG לעבר כוח צה"ל בתקרית מפורסמת לפני המלחמה|צילום: MAHMOUD ZAYYAT/AFP

צבא לבנון עמד בשנים האחרונות בצל של חיזבאללה. על פי הפרסום ב-AP, לצבא לבנון יש כ-80,000 חיילים, כאשר כ-5,000 מהם פרוסים בדרום, סמוך לגבול עם ישראל. לחיזבאללה היו עד השנה האחרונה כ-100 אלף לוחמים – כך טען חסן נסראללה לפני שחוסל גם הוא עם עוד אלפי מחבלים בארגון הטרור מאז אוקטובר 2023. גם הארסנל של חיזבאללה - שנבנה בתמיכת מאיראן - מתקדם יותר מזה של צבא לבנון.

מאז החל צה"ל בתמרון קרקעי כמה קילומטרים לתוך שטח לבנון מעבר לגבול, כוחות צבא לבנון שהוצבו בדרום לבנון נסוגו כחמישה קילומטרים לאחור. "העימותים הישירים היחידים בין שני הצבאות היו ב-3 באוקטובר, כשירי טנקים ישראליים פגע בעמדה של צבא לבנון באזור בינת ג'בייל, והרג חייל, וביום שישי, כששני חיילים נהרגו בתקיפה אווירית באותו אזור". צבא לבנון טען כי השיב אש בשתי הפעמים.

בצבא לבנון סרבו לומר כיצד יגיב אם הכוחות הקרקעיים של צה"ל יתקדמו רחוק יותר. פרשנים המכירים את צבא לבנון אמרו ל-AP כביכול שאם התמרון הקרקעי של צה"ל יגיע לעמדות הנוכחיות של צבא לבנון. "המשימה הטבעית והאוטומטית של הצבא היא להגן על לבנון מפני כל צבא שעלול להיכנס לשטח לבנון", צוטט בכתבה מפקד צבא לבנון לשעבר, הגנרל חסן ג'וני. "כמובן שאם האויב הישראלי ייכנס, הצבא יתגונן, אבל במסגרת היכולות הזמינות. מבלי להגיע לנקודה של פזיזות או התאבדות".

הכניסה הקרקעית של צה"ל ללבנון היא הרביעית בחמישים השנה האחרונות, כשברוב המקרים צבא לבנון מילא את אותו תפקיד שולי כמו בלחימה הנוכחית. עמית מחקר בכיר במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים בוושינגטון, אמר ל-AP כי המקרה החריג היחיד היה בשנת 1972 כאשר ישראל ניסתה ליצור אזור חיץ של 20 קילומטר כדי להרחיק את ארגוני הטרור הפלסטיניים בלבנון מהגבול.

אז, על פי אותו חוקר בכיר, צבא לבנון האט בהצלחה את קצב ההתקדמות הישראלית ו"קנה זמן למנהיגות הפוליטית בביירות כדי לפעול להתערבות הקהילה הבינלאומית כדי ללחוץ על ישראל להפסקת אש". אבל יכולותיו של צבא לבנון הידרדרו מאז 1975 כשפרצה במדינה מלחמת אזרחים למשך 15 שנים, שכללו גם את מלחמת לבנון הראשונה "שלום הגליל".

שיירת צבא ערבי על רקע דגלי חיזבאללה (צילום: Mahmoud ZAYYAT/AFP/GettyImages)
רכב של חיילי צבא לבנון על רקע שלטי חיזבאללה, לפני המלחמה|צילום: Mahmoud ZAYYAT/AFP/GettyImages

חיזבאללה היה הפלג היחיד שהורשה לשמור על נשקו לאחר מלחמת האזרחים, למען המטרה המוצהרת של התנגדות לנוכחות הצבא הישראלי - שהסתיימה בשנת 2000 עם נסיגת צה"ל מהמוצבים בדרום לבנון. עד 2006, מלחמת לבנון השנייה, צבא לבנון "לא היה מסוגל להשקיע בשום מודרניזציה", המשיך אותו חוקר שדיבר עם AP. "לא היו לו יכולת להרתיע את חיל האוויר הישראלי והוא נשאר חשוף לחלוטין".

כאשר המערכת הפיננסית והמטבע של לבנון קרסו ב-2019, הצבא ספג מכה. ללבנון לא היה תקציב לקנות נשק ולתחזק את האספקה, כלי הרכב והמטוסים הקיימים שלה. "משכורת ממוצעת של חייל שווה כעת כ-220 דולר לחודש, ורבים פנו לעבודה שנייה. בשלב מסוים, ארצות הברית וקטאר העבירו כספי סיוע עבור משכורות החיילים", נכתב ב-AP.

ארה"ב הייתה המממנת העיקרית של צבא לבנון והעניקה כ-3 מיליארד דולר בסיוע צבאי מאז 2006, לפי מחלקת המדינה, שאמרה בהצהרה כי היא שואפת "לאפשר לצבא לבנון להיות כוח מייצב נגד איומים אזוריים" ו"לחזק את ריבונות לבנון, להבטיח את גבולותיה, להתמודד עם איומים פנימיים ולשבש טרור".

ממשל ביידן גם ציין את צבא לבנון כחלק מרכזי בכל פתרון דיפלומטי למלחמה הנוכחית, בתקווה שהיערכות מוגברת של כוחותיו תחליף את חיזבאללה באזור הגבול, אך ספק כמה ביכולתו של הצבא המוגבל שנחשד בשיתוף פעולה עם חיזבאללה, להיות עצמאי ועוצמתי מספיק כדי לשמור על שקט ולמנוע התבססות מחודשת של טרור בגבול.

הזירה בביירות, צבא לבנון (צילום: AFP via Getty Images)
חיילים לבנונים בזירת תקיפה ממוקדת בביירות נגד בכירים בחיזבאללה|צילום: AFP via Getty Images