דיון בנושא "המוטיבציה לשירות חובה בצה״ל ובשירות קרבי" התקיים אתמול (שני) בוועדת חוץ וביטחון בכנסת. הדיון, בוועדת המשנה למשאבי אנוש בצה"ל, התקיים בראשות ח"כ אורנה ברביבאי מהאופוזיציה, כאשר הקואליציה והממשלה לא שלחו נציגים.
בשיחה עם mako בתום הדיון, איימו נציגות מחאת "אימהות בחזית", התארגנות שהחלה לפני כחודש וחצי ומונה כבר כ-2,000 אימהות, כי אם חוק הגיוס, הכולל פטור גורף לציבור החרדי מגיוס לצבא יאושר, הן "יחסמו את השערים לבקו"ם בגיוס הגדול של אוגוסט".
עו"ד איילת השחר-סיידוף, אם לחייל שהתגייס לאחרונה, ממייסדות ומובילות אימהות בחזית, שהגיעה לכנסת, אמרה: "כרגע הקואליציה שמה עלינו פס וזה מה שנעשה. באנו להידברות ואם נחוש שלא סופרים את האימהות נקשור את עצמנו לבקו"ם, נחסום אוטובוסים ולא נשלח אף ילד".
"אנחנו נעמוד שם ונחסום את השערים לבקו"ם", המשיכה עו"ד השחר-סיידוף. "אני רוצה לראות את מי שיעז לפנות באלימות אימהות משערי הבקו"ם, ואם כן שיתמודד עם התמונות שיצאו משם. דברו איתנו או שתראו שוטרים מרביצים לאימהות".
"איך אגייס את הילדים כשזו לא חובה לכולם?"
בדיון, אמרו האימהות שמשבר הגיוס לצה"ל צפוי להחמיר משמעותית בגלל המצב הפוליטי בישראל ולנוכח העובדה שלא קיים שוויון, למעשה אפליה של מגזרים בכל הקשור לגיוס. "נציגי הצבא אמרו בדיון שהם דואגים מהמצב. למעשה, הם חרדים מהמצב כרגע", טענה עו"ד השחר -סיידוף.
"כולנו אימהות לילדים וילדות שעומדים להתגייס לצבא, חלק כבר משרתים", אמרה עו"ד גליה שמילוביץ', מובילת מחאת אימהות בחזית ואם לשלושה, אחד מהם מלש"ב, שבעבר שירתה 14 שנים במערכת הביטחון. "יש בנו פחד שמוכר לאימהות בישראל כבר 75 שנים, הילדים שלנו מתייצבים למרות הפחד כל השנים האלה. זה מגיע מהחינוך שלנו לתמוך באתוס של צה"ל הוא צבא העם".
בהמשך אמרה לחברי הועדה ונציגי צה"ל שהגיעו לדיון: "יש מי שמתגייסים כי זו חובתם ומנגד מי שניתנת להם הזכות ללמוד והם לא צריכים לסכן חיים. איך אני אמורה כאמא להגיד לילדים שלי לסכן את החיים שלהם כשאין יותר צבא העם, שזה לא חובה לכולם? אי אפשר להעמיד אותנו כאימהות בדילמה הזאת. אנחנו יודעות שזה לא קיים כבר עשור ושאנחנו משקרות לעצמנו. אם בג"ץ ידחה את ביצוע פסק הדין שמבטל את הסעיפים שמבדילים בין דם לדם (חוק הגיוס) לא נשקר לעצמנו יותר".