חילופי האשמות בין סין לארה"ב סביב הפרסום האמריקאי על יירוט מטוס ביון על ידי מטוסי קרב סיניים. דובר הפיקוד הדרומי בצבא סין, טיאן ג'ונלי, מסר בהצהרה כי ארה"ב הפרה את החוק הבינלאומי ו"העמידה בסיכון" את המטוסים והטייסים הסינים. ארה"ב אמרה מצדה כי המטוסים הסינים התקרבו לכלי הטיס האמריקאי באופן מסוכן ו"אילצו אותו לבצע תמרונים כדי למנוע התנגשות".
האירוע עצמו התרחש ב-21 בדצמבר, כאשר מטוס ביון אמריקאי מסוג RC-135 ביצע גיחת סיור בים סין הדרומי. לטענת האמריקאים, המטוס פעל במרחב אווירי בינלאומי כאשר יורט על ידי מטוסי קרב סיניים מסוג J-11. על פי הודעת משרד ההגנה האמריקאי, מטוסי הקרב הסיניים התקרבו למרחק של 3 מטרים בלבד מהמטוס האמריקאי.
"איימו על המטוסים הסינים"
התקרית תועדה מתא הטייס של מטוס הביון האמריקאי ובסוף השבוע, ארה"ב פרסמה את התיעוד של התקרית, תוך שהיא מאשימה את סין בפעולות אגרסיביות לא חוקיות במרחב אווירי בינלאומי. בנוסף, בסיכון מטוס חיל האוויר האמריקאי כשהם התקרבו אליו בצורה לא בטיחותית, כאמור, למרחק של 3 מטרים בלבד, מה שאילץ את הצוות האמריקאי "לבצע תמרוני התחמקות בכדי למנוע התנגשות".
דובר הפיקוד הדרומי הסיני דחה את הדברים ואחרי פרסום הסרטון, אמר כי "ארצות הברית הטעתה את הציבור בנוגע לתקרית ליד איי פארסל", השנויים במחלוקת בים סין הדרומי. עוד הוסיף כי "המטוס האמריקאי הפר את החוק הבינלאומי, התעלם מאזהרות חוזרות ונשנות וביצע גישות מסוכנות שאיימו על בטיחות המטוסים של סין".
היירוט הזה כמו גם חילופי המסרים בין הצדדים מגיע תחת ההקשר הרחב יותר של מתח גובר באזור האינדו-פסיפי. הסינים טוענים כי הרוב של ים סין הדרומי שייך להם. תחת הטענה הזו הם פועלים למיליטריזציה של האזור, בין השאר באמצעות בניית איים מלאכותיים מבוצרים והפעלה של כוחות משלוח רבים.
כל זה הביא לחיכוכים גוברים בין בייג'ין, שכנותיה באזור וארה"ב, שם הדגישו את הצורך בכך שהאזור "האינדו-פסיפי צריך להיות חופשי ופתוח" בתגובה ליירוט הסיני הוסיפו כי "הכוח המשותף של ארה"ב ידאג שהאזור יישאר חופשי ופתוח. ימשיך לטוס, להפליג ולפעול בים ובמרחב האווירי הבינלאומי, תוך התחשבות נאותה בבטיחות כל כלי השיט והמטוסים לפי החוק הבינלאומי".
תקריות העבר בחזית המתוחה
יירוטים מהסוג הזה אינם נדירים באזור ולרוב הם מסתיימים בכמה תמונות של כלי הטיס ומסרים מאיימים שעוברים מצד לצד. אולם מדי פעם מתרחש אירוע חריג ואף תועדו התנגשויות באוויר. ב-2017 מטוסי קרב סיניים יירטו מטוס סיור אמריקאי.
במהלך היירוט, אחד ממטוסי ה-J-10 הסיניים טס מתחת למטוס EP-3 אמריקאי, כשלפתע תמרן בחדות ונסק כמאה מטרים באוויר לפני המטוס האמריקאי. האמריקאים פרסמו אז שהטייס נאלץ "לנקוט פעולת התחמקות כדי להימנע מהתנגשות".
האירוע המפורסם ביותר היה סמוך לאי היינאן בשנת 2001. אז במהלך יירוט דומה מטוס קרב סיני מסוג J-8 התנגש במטוס EP-3E אמריקאי. כתוצאה מההתנגשות המטוס הסיני התרסק וגופת הטייס מעולם לא נמצאה. המטוס האמריקאי נחת נחיתת חרום בהיינאן אחרי שהשמידו מסמכים ומערכות מסווגות. הם הוחזרו לארה"ב אחרי 10 ימים ובהמשך גם המטוס, כשהוא מפורק.